De ce simţim nevoia să ne atingem faţa şi cum să ne abţinem de la acest gest pentru a evita îmbolnăvirea cu COVID-19

0
0
FOTO viatamedicala.ro
FOTO viatamedicala.ro

Toţi experţii spun că în aceste momente, când omenirea luptă cu noul coronavirus, ar trebui să facem tot posibilul pentru a evita să ne atingem faţa. Un lucru banal care ne poate îmbolnăvi uşor, dar foarte greu de pus în practică.

Mai mulţi oficiali din domeniul medical, din întreaga lume, i-au avertizat pe oameni să evite să-şi atingă faţa ca o măsură-cheie pentru a preveni răspândirea coronavirusului. 

„Nu mi-am atins faţa de câteva săptămâni“, mărturisea preşedintele Donald Trump.

De ce ne atingem, aşadar, faţa? Şi de ce e atât de greu să n-o facem? Psihologul Natasha Tiwari explică acest lucru într-un material realizat de BBC:

„Fiindcă nu ne putem abţine, este în ADN-ul nostru, simţim un impuls s-o facem. Ştim asta, fiindcă oamenii îşi ating faţa încă de la stadiul de fetus. Aşa că de fiecare dată când îţi spui să nu-ţi mai atingi faţa, că te vei îmbolnăvi dacă îţi atingi faţa, îţi spui de fapt să faci ceva cu totul nefiresc“, a declarat psihologul.

Specialista a continuat: „Atunci când ne atingem faţa nu facem altceva decât să ne calmăm, atunci când atingem anumite zone ale feţei, activăm anumite puncte de presiune, care la rândul lor activează ceea ce se numeşte sistemul nervos parasimpatic, cel care ne redă calmul interior.

Acelaşi răspuns apare şi în cazul câinilor şi pisicilor, copiii urmează acelaşi model precum părinţii lor. Aşa că atunci când părinţii noştri îşi ating faţa în cazul unui şoc, atunci când sunt surprinşi sau supăraţi, şi noi tindem să facem exact acelaşi lucru.

Ironia este că exact în momentele în care este crucial să nu-ţi atingi faţa, mintea încearcă să te protejeze inconştient. Făcând lucruri pe care le ştie, se va adapta, aşa că în mod inconştient, îţi vei duce mâna la faţă“.

Cum pot evita atingerea feţei?

Din moment ce este aproape imposibil să nu-ţi atingi faţa, poţi adopta nişte soluţii-cheie care să te facă să renunţi la acest obicei. 

Poţi purta ochelari în loc de lentile de contact, te poţi machia mai puţin, poţi dezvolta anumite obiceiuri în privinţa modului în care îţi foloseşti mâinile, aşa că în loc de a-ţi mişca mâinile în acest fel ,atunci când îţi faci de lucru şi e foarte uşor să le apropii de faţă, să-ţi faci un obicei din încrucişarea degetelor şi plasarea mâinilor în poală.

Aşa că atunci când simţi nevoia urgentă de a-ţi atinge faţa cu mâinile, vei fi mai conştient în privinţa gesturilor tale şi vei renunţa rapid la acest obicei.

Stil de viață


Ultimele știri
Cele mai citite