Curăţenia de primăvară, fă-o cu cap şi-ţi va fi bine!

0
0
Luna martie este cea mai potrivită pentru curăţenia generală: şterge praful din spatele dulapurilor, fă ordine în garderobă
Luna martie este cea mai potrivită pentru curăţenia generală: şterge praful din spatele dulapurilor, fă ordine în garderobă

Fiecare sfârşit de iarnă şi început de sezon cald înseamnăşi „primenirea“ locuinţei. Fă-ţi timp pentru curăţenia generală,nici nu ştii ce efecte benefice poate avea!

Pe zi ce trece şi pe măsură ce primăvara îşi intră tot mai mult în drepturi, ultimul lucru pe care cei mai mulţi dintre noi şi-l doresc este să piardă o săptămână din viaţă făcând curăţenia de sezon, poate cea mai importantă din fiecare an.

Dar luna martie pare a fi cea mai propice perioadă pentru curăţenia generală, spune Jeff Davidson, autorul cărţii „Simpler Living" - un manual despre cum să ai grijă de o gospodărie, citat de publicaţia „The New York Times".

Curăţenia de primăvară trebuie făcută atunci când vremea este încă destul de rece, nu cea mai potrivită de plimbat prea mult prin parc, obligatoriu înainte ca timpul frumos de afară să te îmbie la stat cu orele prin oraş. La noi, fără să fi avut vreun manual de acest tip, gospodinele au bifat curăţenia generală cu precădere primăvara, în aşteptarea Sărbătorilor Pascale.


În anii în care toată lumea e pusă pe fugă şi cei mai mulţi stau la serviciu de dimineaţă până noaptea târziu, câteva sfaturi despre cum să faci faţă curăţeniei generale - mai ales dacă nu ai la dispoziţie zile întregi pentru asta - sunt oricând bine-venite.

În primul rând,Fă-ţi un plan!

Principalul sfat, scrie „The New York Times", este să-ţi iei o oră în care în care să verifici dacă ai sau nu produsele de curăţenie obligatorii şi să-ţi faci o strategie: de unde începi şi unde termini. Apoi, înainte de ziua marii curăţenii, mai rezervă-ţi o zi pentru a cumpăra toate „ustensilele" şi produsele necesare.

Unii recomandă să începi operaţiunea „casa lună" cu o încăpere mai mică şi/sau mai uşor de curăţat. Alţii, din contră, spun că este indicat să rezolvi din primele ore, când eşti plin de putere şi de chef, ce e mai greu. Cel mai adesea se începe din baie. Poate să-ţi ia 40 de minute, dar poate fi vorba şi de 90, depinde cât eşti de pedant. Continui apoi cu dormitorul şi cu livingul. Dacă e nevoie, treci şi prin dressing şi debarale.

Aranjamentele naturale ne dau o stare de bine

Dacă eşti pus pe fapte mari, poţi să muţi mobila şi să ştergi pereţii, cu o mătură sau cu o cârpă. Marele final vine odată cu aspiratul, care, glumesc specialişti de la firmele de curăţenie, este cireaşa de pe tort, şi cu ştersul prafului. Sigur, modul în care „The New York Times" propune să-ţi cureţi casa nu e bătut în cuie. Până la urmă, câte locuinţe, atâtea variante de a le face să lucească de curăţenie.

Indiferent că rezultatul final este sau nu foarte vizibil, curăţenia generală e obligatorie. Ai mai puţine bacterii pe lângă tine, miroase a proaspăt, respiri mai bine. Plus, satisfacţia personală de a fi făcut cea mai grea muncă de acasă de peste an.

Recompensă psihologică

Că ne ia două zile sau o săptămână, plus, minus, în funcţie - în principal - de antrenament şi de mărimea casei, curăţenia de primăvară este o bună modalitate de a ne scoate, la figurat, din hibernarea de peste iarnă.

Aranjamentele naturale ne dau o stare de bine

Casa va arăta mai bine, noi ne vom simţi mai bine, scrie „Stylelist Home" (www.stylelist.com), site-ul potrivit căruia curăţenia de martie e benefică şi în tratarea melancoliei, creşterea bunei dispoziţii.  Nu ştiu câte dintre mămici şi bunici au conştientizat asta, dar, spun specialiştii, indiferent că vorbim de birou sau de spaţiul personal, recompensa psihologică rezultată în urma curăţeniei generale este substanţială.

La fel cum un birou sau o locuinţă în haos ne irită, ne stresează. Să cureţi ferestrele, să petreci câteva ore făcând curat în garderobă şi să pui toate lucrurile la locul lor elimină stresul şi încrâncenarea de peste iarnă şi le înlocuiesc cu linişte, fericire şi chef de viaţă.

Mai mult, scrie „Stylelist Home", actul curăţeniei în sine are acelaşi efect ca exerciţiile fizice şi determină eliberarea de endorfine. Cu siguranţă ai auzit despre starea de bine a alergătorului. Poţi să te bucuri de ea şi dacă nu eşti obişnuit să dai ture întregi de parc, dimineaţa, pe răcoare, ci doar făcând lună casa şi grădina/balconul. Curăţenia de primăvară, spun sociologii, este varianta clasică de a ne bucura de momente plăcute, chiar dacă efortul depus nu e deloc de neglijat.

Bine de ştiut înainte de a începe treaba

- Ziariştii americani au pus laolaltă câteva sfaturi oferite de specialiştii în curăţenie. Poţi să le urmezi în timpul curăţeniei de primăvară, dar nu numai.

- Nu începe înainte de a fi sigur că ai la dispoziţie toate produsele. Odată ce ai pornit la curăţenie, nu te vei opri ca să dai o fugă la magazinul din colţ în căutarea unei cârpe bune pentru şters praful;

- Suprafeţele verticale nu colectează la fel de mult praf precum cele orizonatele, de aceea e bine ca pe acestea din urmă să le tratezi cu mai multă atenţie;

- Începe de sus în jos, de la tavan la pardoseală, de la lustre şi tapet la piesele de mobilier joase şi parchet, ca să nu munceşti în zadar;

- Cumpără-ţi un aspirator bun! Nu trebuie să dai o avere pe el, însă trebuie să ai grijă să fie puternic şi nu foarte greu de tras după tine prin casă;

- Dacă îţi permiţi, lasă toată munca pe seama unuia care se pricepe - de pildă, un angajat al unei firme specializate pe servicii de curăţenie.

Asocieri pozitive

Curăţenia te înveseleşte la propriu, scrie „Stylelist Home". Cele mai multe produse pe care le foloseşti au parfumuri relaxante sau cel puţin, în mintea noastră, se bucură de asocieri pozitive - ne aduc aminte de curăţenia de acasă, de mamă, de bunică. De exemplu, mirosul de lavandă ne relaxează, la fel cum miresmele florale ne duc cu gândul la amintiri plăcute.

Stil de viață


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri