Cum să faci profit din alimentele aruncate: un magazin din Danemarca le vinde la jumătate de preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Danezii au găsit soluţia pentru reducerea cantităţii de hrană irosită: un nou magazin alimentar din Copenhaga pune în vânzare alimente expirate.

 Noul magazin alimentar, WeFood, este susţinut şi de către guvernul danez. ”Este ridicol ca mâncarea să fie aruncată sau irosită,” afirmă ministrul danez pentru Alimente şi Mediu Eva Kjer Hansen. ”Nu este benefic pentru mediu şi este vorba despre bani cheltuiţi pe absolut nimic,” mai susţine Eva Kjer Hansen. ”Un supermarket precum WeFood are atât de mult sens şi reprezintă un pas important în lupta pentru combaterea irosirii hranei.”

Alimentele expirate şi cu un aspect ”urât” sunt puse în vânzare la preţuri reduse cu până la 50%. WeFood are contracte cu un număr de furnizori şi, de asemenea, cu Føtex, unul dintre cele mai mari lanţuri de supermarketuri din Danemarca, pentru preluarea alimentelor vechi, expirate sau ”avariate”, notează publicaţia The Independent.

Reprezentanţii noului magazin speră ca prin această iniţiativă să reducă irosirea celor 700.000 de tone de alimente care sunt aruncate în Danemarca în fiecare an. Ţara a făcut progrese în ultimii cinci ani în ceea ce priveşte cantitatea de hrană irosită, aceasta fiind redusă cu până la 25%.

WeFood are în vedere deschiderea mai multor magazine în Danemarca, dacă cel din capitală va avea succesul aşteptat. Conceptul este similar cu cel al unui magazin american lansat anul trecut în Boston – Daily Table. Acesta a fost înfiinţat de către fostul preşedinte al lanţului de magazine alimentare Trader Joe’s şi vinde alimente pe care alte băcănii intenţionează să le arunce. Spre deosebire de WeFood însă, Daily Table nu vinde produse expirate.

Problema irosirii hranei a devenit o problemă globală, în condiţiile în care doar în SUA 31% din produsele alimentare sunt aruncate, iar cu toate acestea unul din şase americani se confruntă cu foametea, potrivit Departamentului de Agricultură al SUA (USDA) citat de publicaţia Business Insider.  

Şi Franţa ia măsuri în această direcţie, ţara promulgând de curând o lege care interzice supermarketurilor aruncarea sau distrugerea produselor alimentare nevândute.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite