Vladimir Epstein, directorul Târgului Gaudeamus: „Multe edituri se salvează de la insolvenţă participând la târg“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Târgului Gaudeamus, Vladimir Epstein FOTO srr.ro
Preşedintele Târgului Gaudeamus, Vladimir Epstein FOTO srr.ro

Târgul de Carte Gaudeamus, care începe miercuri, 20 noiembrie, şi se desfăşoară până duminică, 24 noiembrie, la Pavilionul Romexpo, marchează 20 de ani de existenţă a evenimentului cultural, precum şi 85 de ani de la prima transmisiune a Radio România, acesta fiind singurul post radio din lume care organizează un târg de carte.

La conferinţa de presă care a anunţat începutul Târgului Gaudeamus au fost prezenţi Ovidiu Miculescu, preşedintele Radio România, Vladimir Epstein, directorul Târgului Gaudeamus, Oltea Şerban-Pârâu, directorul Centrului Cultural Media Radio România, Benoît Rutten, preşedintele GADIF (Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone) şi Jean-Hubert Lebet, preşedinte emerit GADIF, Es Anders Bengtcén, ambasadorul Suediei în România, Victoria Popescu, corespondent naţional pentru Francofonie (Ministerul Afacerilor Externe) şi David Bongard, şef de antenă al Oganizaţiei Internaţionale a Francofoniei. 

Vladimir Epstein, directorul executiv al Târgului Gaudeamus, i-a adus în discuţie pe Mircea Nedelciu şi Mircea Sântimbreanu, fondatorii Târgului Gaudeamus. „Una dintre constantele târgului a fost comunicarea cu publicul. Am parcurs 77 de târguri de-a lungul celor 20 de ani, cu peste două milioane de vizitatori pe ediţie“, a subliniat Epstein. „Multe edituri se salvează de la insolvenţă şi de la faliment participând la Gaudeamus“, a mai adăugat directorul târgului. Totodată, Ovidiu Miculescu a declarat: „De la an la an, vânzările de carte au de suferit. Facem eforturi pentru ca editurile mici să rămână în piaţă. Educaţia face parte din misiunea publică a Radio România“. 

Es Anders Bengtcén, ambasadorul Suediei în România, a declarat că ţările nordice sunt onorate să participe în calitate de invitat de onoare la această ediţie a Târgului Gaudeamus. „Centrul de atenţie va fi literatura poliţistă nordică, binecunoscută publicului din România, dar nu vor lipsi nici evenimentele dedicate altor segmente editoriale. Publicul va avea ocazia să interacţioneze nemijlocit cu autorii volumelor. Vor fi organizate o serie de evenimente ce vor avea ca centru de dezbatere literatura pentru copii şi modul în care ţările nordice promovează lectura în rândul celor mici. În plus, dezbaterile vor fi orientate spre rolul premiilor literare, cum ar fi Nobelul, precum şi felul în care literatura română este primită în ţările noastre“, a spus ambasadorul Suediei. 

Ţările nordice sunt invitate de onoare 

Cea de-a XX-a ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus înseamnă numeroase lansări de carte şi peste 600 de evenimente culturale organizate de editurile participante. În postura de invitat de onoare al Târgului se află anul acesta ţările nordice – Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia, cu cei opt scriitori ai săi care vor veni în România: autoarea islandeză Yrsa Sigutdardóttir, autorii suedezi Jan Wallentin, Anders Roslund şi Borge Hellström, danezii Anders Rønnow Klarlund şi Jacob Weinreich, care semnează sub pseudonimul A. J. Kazinski, şi finlandezii Salla Simukka şi Antti Tuomainen. Volumele pe care cei opt scriitori urmează să le lanseze în România sunt publicate la Editura Trei. 

Liiceanu, Pleşu, Ana Blandiana, la Humanitas

Printre lansările importante ale Târgului Gaudeamus din această toamnă se numără volumul „Dragul meu turnător“, de Gabriel Liiceanu, lansat sâmbătă, 23 noiembrie, de la 13.00. Tot Liiceanu lansează o ediţie aniversară a „Jurnalului de la Păltiniş“, de la 14.30. De la 13.45, Andrei Pleşu va fi prezent, de asemenea, la Târg, pentru a-şi lansa volumul „Din vorbă-n vorbă. 23 de ani de întrebări şi răspunsuri“. Dan C. Mihăilescu se va întâlni, la 15.45, cu publicul pentru a-şi lansa cartea „Castelul, biblioteca, puşcăria. Trei vămi ale feminităţii exemplare“, iar Radu Paraschivescu vorbeşte sâmbătă, de la 17.00, despre „Maimuţa carpatină“, noua sa carte, iar duminică, despre volumul pe care l-a coordonat, „De la Waters la Similea. Oameni cool scriu despre muzica lor“. Tot la Editura Humanitas apare, sâmbătă, „Baladele usturoiului din Paradis“, cel mai recent volum al lui Mo Yan, scriitorul care a obţinut premiul Nobel pentru Literatură în 2012. De la 18.00, tot sâmbătă, Ana Blandiana aduce „Fals tratat de manipulare“. 

Nichita Stănescu este omagiat de Nemira 

Editura Nemira lansează duminică volumul „111 cele mai frumoase poezii“ de Nichita Stănescu, în prezenţa lui Felix Nicolau, Georgeta Drăghici, Nicu Alifantis şi alţii. Tot la standul Nemira sunt lansate sâmbătă albumul de artă „Nocturne“, al teatrologului George Banu, şi „Almanahul Anticipaţia 2014“. 

Curtea Veche, despre spiritualitate şi istorie 

În colecţia „Ştiinţă, spiritualitate, societate“ a Editurii Curtea Veche, vor fi lansate vineri volumele „Aproape de scenă, George Banu“, de Iulian Boldea şi Ştefana Pop-Curşeu, „Ştiinţa modernă, muza neştiută a suprarealiştilor“, de Petrişor Militaru, „Melodia secretă“, de Trinh Xuan Thuan, „Una şi multiplă“, de Mauro Cerutti, „Impresii cosmice. Urmele lui Dumnezeu în legile naturii“, de Walter Thirring. Tot vineri, de la 13.00, istoricul Adrian Cioroianu va vorbi despre „Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor“, la standul Editurii Curtea Veche. 

„Vina tragică“ a Ioanei Mălăncioiu 

Editura Polirom are, de asemenea, numeroase noutăţi editoriale. Autoarea Ileana Mălăncioiu îşi va lansa cartea „Vina tragică“ vineri, de la 17.30, eveniment urmat de lansarea volumului de poezie „Autoimun“, de Ioana Nicolae. 

Francezul Andrei Makine va veni în România pentru a-şi lansa sâmbătă volumul „O femeie iubită“. Marius Chivu publică tot la Polirom antologia „Best of: proza scurtă a anilor 2000“, iar duminică, de la 13.00, actorul Mircea Diaconu îşi prezintă primul roman, „La noi, când vine iarna“. Tot duminică, de la 16.00, Tudor Caranfil va vorbi despre noul său volum „Dicţionar subiectiv al realizatorilor de film românesc“. 

Augustin Buzura, la standul Editurii Rao 

Volumul ƒ„Absenţii“ al lui Augustin Buzura va fi lansat, în prezenţa autorului, vineri, de la 13.00. Tot vineri, de la 14.00, George Cristian Maior, şeful SRI, va vorbi despre „Cum se conduce o ţară. Chid antic pentru liderii moderni“, de Marcus Tullius Cicero şi „Lev Troţki. O viaţă de revoluţionar“. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite