Vinerea Mare, ziua răstignirii lui Iisus Hristos: ce simbolizează semnul Sfintei Cruci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor marchează ziua răstignirii lui Iisus Hristos pe cruce, moment din care aceasta a devenit un simbol al creştinătăţii.

Totuşi, puţini sunt creştinii care ştiu de unde vine simbolul creştinătăţii - crucea - şi care îi este însemnătatea. Părintele Vlad Maxim, călugăr de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, a studiat istoria crucii şi spune că mulţi oameni cred că semnul ar fi fost împrumutat de creştini de la cultele păgâne.

Cu toate acestea, Sfânta Cruce trebuie privită, mai degrabă, ca un moştenitor al tradiţiei mesianice iudaice. Totul porneşte de la semnul „Tav”. Primele comunităţi creştine foloseau un semn făcut pe frunte, care era similar cu cel reprezentat de lemnul crucii pe care fusese răstignit Hristos.

Prima dată când un creştin ia contact cu semnul crucii este la ritualul botezului. La începutul Secolului al III-lea, însemnarea cu Sfânta Cruce era, însă, considerată un fel de iniţiere şi simboliza semnul apartenenţei la Hristos.

Semnul crucii a fost folosit, de-a lungul timpului, şi ca o formă de exorcizare, ca armă de atac împotriva demonilor. Gestul era făcut cu degetul mare sau cu un alt deget. Vechii preoţi spun că nu se folosea toată mâna, pentru că acest semn aduce aminte de pecetluirea de la botez, care era făcută doar cu un singur deget.

Modelul actual urmat de creştini este unul care vine din Occident. O carte scrisă în anul 1160, prin care autorul dădea sfaturi călugărilor, descrie modul în care aceştia trebuie să se închine înainte de culcare: trei cruci cu degetul mare pe frunte, apoi o cruce mare şi apoi patru cruci în cele patru părţi, urmate de o cruce făcută asupra patului. Acea „cruce mare“ este cea pe care o cunosc astăzi creştinii. Ea este folosită în semn de apărare de rău, de la frunte pe piept şi la umeri.


Citeşte şi:

Vinerea Mare: ce nu ai voie să faci. Ziua în care este interzisă munca, oamenii sunt iertaţi de păcate, iar fetele fac vrăji ca să fie cerute de nevastă

Vinerea Mare: ce nu ai voie să faci în cea mai neagră zi din istoria creştinătăţii, ultima vineri din Postul Mare, momentul în care Mântuitorul a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiţia populară păstrează o serie de ritualuri legate de Vinerea Patimilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Neagră. Se spune că cine ţine post negru în această zi va avea spor şi sănătate.

Superstiţii din Săptămâna Mare

Superstiţiile din Săptămâna Mare, premergătoare Învierii Domnului, însoţesc datinile religioase specifice slujbelor bisericeşti închinate ultimelor zile ale lui Iisus Hristos pe pământ, înainte de a fi răstignit.

Ce este Săptămâna Patimilor: semnificaţia zilelor dinante de Paşte, când Raiul e închis

Creştinii ortodocşi intră, de luni (6 aprilie 2015), în Săptămâna Patimilor, ultima în care se ţine post înainte de sărbătoarea Sfintelor Paşti. Însă nu toţi ştiu ce este Săptămâna Patimilor.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite