Victor Rebengiuc despre rolul din „Câinele japonez“: „O poveste care mă interesa, a unui om care se luptă cu dificultăţile vieţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorii Victor Rebengiuc, Şerban Pavlu, Ioana Abur, Kana Hashimoto, regizorul Tudor Cristian Jurgiu şi producătorul executiv Bogdan Crăciun au participat, joi, la conferinţa care a avut ca subiect filmul „Câinele japonez“. Pelicula reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului Tudor Cristian Jurgiu şi va avea premiera naţională pe 18 octombrie.

Filmul, o impresionantă dramă de familie, spune povestea emoţionantă dintre un tată şi fiul lui, plecat de ani mulţi din ţară. Regizorul spune că ceea ce l-a atras la scenariu a fost simplitatea cu care a fost scris, direcţie pe care a încercat să o păstreze: „Am primit scenariul de la Tudor Giurgiu, l-am citit şi m-a atras simplitatea cu care era scris“.

De asemenea, lungmetrajul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. Alături de Rebengiuc, din distribuţia filmului mai fac parte actorii Şerban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic şi Laurenţiu Lazăr.

Personajul central al filmului este bătrânul Costache Moldu, care şi-a pierdut soţia, casa şi agoniseala de-o viaţă, în urma unei inundaţii. Întoarcerea neaşteptată a fiului său, Ticu, din Japonia, alături de soţie şi băiat, îi va pune pe amândoi în situaţia în care trebuie să reînveţe să comunice, să redevină o familie. Costache învaţă să devină un bunic adevărat pentru nepotul lui de 7 ani, iar Ticu repară greşelile trecutului.

Victor Rebngiuc în lupta cu dificultăţile vieţii

Despre rolul său, Victor Rebengiuc a declarat că l-a acceptat pentru că „era rolul unui om în vârstă, deci corespundea semnalmentelor lui, şi era o poveste care îl interesa, o poveste frumoasă a unui om care se luptă cu dificultăţile vieţii şi încearcă să le învingă“. „Unui om în vârstă îi e greu să plece, să îşi rupă toate legăturile, îi vine greu să plece de lângă apa care i-a omorât nevasta şi care i-a luat casa. E o viaţă întreagă pe care a trăit-o acolo, este înfipt în pământul ăla, e greu să fugi. Până la urmă pleacă, pentru că n-avea ce să facă acolo“, a mai declarat actorul despre personajul pe care îl interpretează în film.

Am întâlnit regizori, în tinereţea mea, ale căror indicaţii mă făceau să mă urc pe pereţi. Nu înţelegeam ce vor de la mine.   Victor Rebengiuc, actor

Cât despre colaborarea cu regizorul Tudor Cristian Jurgiu, Rebengiuc a mărturisit că au lucrat bine împreună, s-au înţeles foarte bine: „Eu sunt un om disciplinat, nu încerc să-mi împun punctul de vedere, am ascultat ce spune regizorul debutant. Era filmul lui şi el comanda acolo“, a precizat actorul.

De asemenea, la conferinţa de presă, Victor Rebengiuc a spus că, atunci când lucrează cu un regizor, se bazează pe experinţa acestuia şi este mulţumit când ceea ce îi cere este corect. „Am întâlnit regizori, în tinereţea mea, ale căror indicaţii mă făceau să mă urc pe pereţi. Nu înţelegeam ce vor de la mine“, a spus acesta, adăugând că această colaborare cu Tudor Cristian Jurgiu a fost una foarte bună.

Reuşita unui personaj „închis în sine“

Jurgiu a confirmat că între el şi Victor Rebengiuc nu au apărut probleme de comunicare, cu atât mai mult cu cât personajul lui Costache, interpretat de Rebengiuc, nu a fost unul foarte dificil. „Era un personaj care ori ieşea foarte bine, ori nu ieşea deloc. M-am bucurat că domnul Rebengiuc a acceptat scenariul, pentru că a intuit foarte bine reţinerea personajului, răceala lui“, a spus acesta.

Totodată, regizorul a spus că personajul principal l-a atras foarte mult şi pentru că era „închis în sine“. „Genul de personaj cum e Costache e ofertant pentru cinema“, a adăugat Jurgiu.

Era un personaj care ori ieşea foarte bine, ori nu ieşea deloc. M-am bucurat că domnul Rebengiuc a acceptat scenariul, pentru că a intuit foarte bine reţinerea personajului, răceala lui.   Tudor Cristian Jurgiu, regizor

Jurgiu, apreciat de actorii lui

Despre relaţia actor-regizor, Şerban Pavlu, care îl interpretează pe Ticu, a spus că este esenţială pentru ca un rol să fie bine realizat, menţionând că a colaborat foarte bine cu Tudor Cristian Jurgiu. „Faptul că această poveste a transmis foarte mult prin imagini a creat o agitaţie printre actori la început, o mică nelinişte, şi cred că ăsta a fost principalul obstacol de depăşit, dar s-a întâmplat datorită lui Tudor, s-a putut depăşi, pentru că el a ştiut cumva să medieze chestia asta între modul ăsta de a filma şi actori“, a declarat Şerban Pavlu.

Kana Hashimoto, actriţă de origine japoneză care trăieşte în România şi este prezentă mai ales pe scena de teatru, a declarat că i-a fost foarte uşor să joace în acest film, întrucât cunoştea mare parte din echipă. În plus, aceasta a jucat alături de fiul ei, Toma Hashimoto, care l-a interpretat pe Paul Koji. „Am avut senzaţia că n-am făcut mai nimic acolo. M-am simţit foarte natural“, a spus actriţa.

„Câinele japonez“, distribuţie internaţională şi festivaluri prestigioase

„Câinele japonez“ a avut premiera mondială la cea de-a 61-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian, în secţiunea New Directors, unde a fost primit cu entuziasm atât de către public, cât şi de presa internaţională de specialitate. Cunoscuta publicaţie Hollywood Reporter nota: „Un film neaşteptat de promiţător cu un joc actoricesc superb, în care speranţa se întrezăreşte în mijlocul tragediei. Abilitatea cineaştilor români de a explora teme mari folosind resurse minime este reconfirmată în «Câinele Japonez». Cei care se aşteaptă la un umor negru/ sec, specific filmelor Noului Val, vor găsi în schimb un film delicat, lipsit de sentimentalism, uşor optimist, în care indulgenţa este evitată cu atenţie. Acest puternic şi încrezător debut merită să fie prezent în multe alte festivaluri“.

Filmul este deja precumpărat pentru distribuţia internaţională de compania germană M-Appeal, iar, după lansarea din România, va ajunge în competiţia unor importante festivaluri precum Varşovia IFF, Arras IFF, Mumbai FF şi Thessaloniki IFF.

Un regizor promiţător

Tudor Cristian Jurgiu a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale în 2009. A regizat patru scurtmetraje în timpul şcolii, iar unul dintre ele, „Nunta lui Oli“, a fost selectat în multe festivaluri şi a luat câteva premii (cel mai bun scurtmetraj la Leeds - Marea Britanie, cel mai bun scurtmetraj la gala premiilor Gopo - 2010). În 2013 a luat premiul al treilea în secţiunea Cinefondation a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, cu scurtmetrajul „În acvariu“, care a fost apoi selectat la Uppsala şi Zagreb. În prezent, lucrează la un alt scurtmetraj şi la un proiect de lungmetraj bazat pe povestea din „În acvariu“.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite