Unul dintre cei mai cunoscuţi profesori de creative writing se întâlneşte cu publicul bucureştean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
andrew cowan

Scriitorul şi profesorul britanic Andrew Cowan va citi susţine o lectură publică diseară, de la ora 18.00, la Muzeul Ţăranului Român, în cea de-a cincea zi a Festivalului Internaţional de Literatură Bucureşti.

Pintre invitaţii serii se numără şi scriitorii: Papp Sándor Zsigmond, Mátyás Dunajcsik şi Mihai Mateiu. Dezbaterea va fi moderată de Nadine Vlădescu.

Scriitorul britanic Andrew Cowan a studiat la University of East Anglia, la Departamentul de Studii Britanice şi Americane, urmând apoi un master în creative writing. Din 2004 a revenit în cadrul universităţii ca profesor, ţinând cursurile masterale de creative writing, iar în prezent este de asemenea directorul acestui departament. Primul său roman, Pig, primit cu succes de critică şi public, a apărut în 1994 şi a fost recompensat cu o serie de premii prestigioase, precum: Betty Trask Award, Young Writer of the Year Award, decernat de revista Sunday Times, The Authors’ Club First Novel Award, Scottish Arts Council Book Award şi Ruth Hadden Memorial Award. l-au urmat romanele Common Ground (1996), Crustaceans (2000) şi What I Know (2005). În 2011 publică The Art of Writing Fiction, un manual de creative writing. Cel mai recent roman al său, Worthless Men, va apărea în 2013.

Născut în anul 1974, la Rădăuţi, Sándor Zsigmond Papp şi-a făcut studiile la Satu Mare şi în Cluj. Din anul 1995 este jurnalist, iar din 2005 este coordonatorul departamentului cultural al cotidianului budapestan Nepszabadság. Recent, la Editura Polirom, i-a fost tradus în limba română Vieţi mărunte, un roman în care se întâlnesc români, maghiari şi germani, adunaţi cu toţii sub umbrela istoriei.

Mátyás Dunajcsik a absolvit studii de estetică şi literatură franceză în 2011. A activat, de-a lungul anilor, ca interpret, traducător, blogger, dramaturg, critic literar, poet şi ca organizator al unui festival de teatru în Cipru. În prezent este redactor-şef al editurii maghiare Libri. A participat la numeroase proiecte literare, printre care Odysee du Danube (2007), programul Die Junge Akademie, al Academiei de arte din Berlin (2009) – la recomandarea lui Peter Esterházy –, sau la European Writers’ Parliament (2010), în Istanbul. A debutat în 2007 cu antologia de proză scurtă Repulesi Kezikdnyv (Manualul zburătorului), pentru care i s-a decernat premiul Brody Sándor. În 2010 a publicat volumul ilustrat Berlin Aliata Fold (Pămîntul de sub Berlin), povestea unui tînăr care colindă metroul berlinez, în încercarea de a reface traseele zilnice ale tatălui său decedat.
 

Mihai Mateiu s-a născut în 1976, la Târgu-Mureş. De 13 ani trăieşte în Cluj-Napoca şi a lucrat în diverse domenii: a fost casier-încasator la o companie energetică, gestionar al unui magazin de panificaţie, muncitor într-un atelier de înrămare, librar, lipitor de afişe, coordonator de relaţii publice şi evenimente. În 2003, revista Tribuna i-a publicat primele două povestiri. De atunci, textele lui au apărut în diverse reviste: Familia, Apostrof, Noua literatură, Tribuna, Magyar Naplo, Helikon, EgoPhobia. Câteva proze scurte i-au fost incluse în antologiile Az ev muforditasai 2008 (Magyar Naplo, 2008), The Aesthetica Creative Works Annual 2009 (Aesthetica Magazine, 2009), Minimal (Mirador, 2009) şi Echinox (Echinox, 2011). A debutat editorial în anul 2012, la Editura Casa de Pariuri Literare, cu volumul de proze scurte Oameni.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite