Cei mai puternici 25 de scriitori de la Hollywood

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George R.R. Martin, autorul seriei "Urzeala Tronurilor", se află pe locul 7 în top
George R.R. Martin, autorul seriei "Urzeala Tronurilor", se află pe locul 7 în top

Stephen King, George R.R. Martin, Suzanne Collins şi Stephenie Meyer figurează printre primele zece nume din topul 25 al celor mai influenţi scriitori de la Hollywood, realizat de publicaţia americană „The Hollywood Reporter”.

Unii au dat lovitura recent, alţii, ca Stephen King sau J. K. Rowling, au Hollywood-ul la picioare de ani buni. Pentru fiecare dintre ei, producătorii ar pune la bătaie bugete mari şi ar fi dispuşi la concesii de care nu au parte scriitorii începători, scrie „The Hollywood Reporter”, care publică topul 25 al celor mai influenţi scriitori de la Hollywood.

Clasamentul, care ia în considerare doar scriitori în viaţă, îl are pe primul loc pe Stephen King, regele încoronat al thrillerelor şi poveştilor de groază. Îl urmează nume ca E.L. James, Suzanne Collins sau Stephenie Meyer, pe care francizele hollywoodiene le-au transformat în celebrităţi. 

J.K. Rowling, autoarea lui „Harry Potter”, se află pe locul 11, într-un top care mai cuprinde, până la poziţia 25, nume ca Charlaine Harris („True Blood”, 14), Cormac McCarthy („Nou Country for Old Men”, 17), Candace Bushnell („Sex and the City”, 21) sau John Grisham („Firma”, 24).

Primele 10 locuri din topul „The Hollywood Reporter”:

1. Stephen King

53 de romane publicate şi 400 de milioane de exemplare vândute; numeroase adaptări de succes, printre care „Carrie” (Brian De Palma, 1976), „The Shining” (Stanley Kubrick, 1980), „The Shawshank Redemption” (Frank Darabont, 1994).

2. Elmore Leonard

Autor a 45 de romane. Cărţile lui au fost adaptate în 20 de filme şi seriale TV. Cunoscut pentru adaptările „Jackie Brown” (Quentin Tarantino, 1997, după „Rum Punch”), „Out of Sight” (Steven Soderbergh, 1998), serialul „Justified”

3. Nicholas Sparks

Toate cele 16 romane ale sale au ajuns în topul bestseller-urilor „The New York Times”; 80 de milioane de exemplare vândute. Opt dintre cărţile sale au devenit filme, iar trei cele mai recente au încasat, fiecare, circa 90 de milioane de dolari. Renumit pentru „The Notebook” .

4. E.L. James

A dat lovitura cu „Fifty Shades of Grey”/ „Cele 50 de vicii ale domnului Grey”, vândut în 40 de milioane de exemplare în lumea întreagă în 2012. Câştiguri de circa 60 de milioane de dolari numai din drepturi. Ecranizarea este în lucru la Hollywood.

5. Suzanne Collins

Scenarist TV pentru diverse programe, scriitoarea a devenit celebră la 50 de ani cu „The Hunger Games”/ „Jocurile foamei”. Adaptarea primei cărţi, cu Jennifer Lawrence în rolul principal, a încasat peste 600 de milioane de dolari

6. Robert Kirkman

Omul din spatele seriei de succes cu zombie „The Walking Dead”. Romanul grafic este în topul bestsellerelor, iar seria bate recorduri de audienţă pe AMC.

7. George R.R. Martin

Celebrul scriitor de science-fiction şi fantasy a primit numeroase premii literare cu „Game of Thrones”/ „Urzeala Tronurilor”, în timp ce ecranizarea lui i-a adus postului HBO în medie 3.8 milioane de spectatori pe episod, numai în America.

8. James Patterson

Nouă adaptări după cărţile sale, cea mai cunoscută fiind „Kiss the Girls” (Gary Fleder, 1997), iar cea mai recentă, „Alex Cross”, abia lansat pe ecrane. Numai în 2011, câştigurile rezultate din publicarea cărţilor sale au ajuns la 94 de milioane de dolari.

9. Michael Lewis

A scris 14 cărţi, prima dintre ele, „Liar’s Poker: Rising through the Wreckage on Wall Street”, o carte semiautobiografică despre Wall Street urmând a fi adaptată pentru marele ecran. Ecranizarea după „Moneyball” a fost nominalizată la Oscarul pentru Cel mai bun film.

10. Stephenie Meyer

Autoarea cărţilor din seria „Saga Amurg” a vândut mai mult de 63 de milioane de exemplare din 2008 încoace, iar franciza cu Kristen Stewart şi James Pattinson a strâns 2,8 miliarde de dolari din bilete vândute.

FilmePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite