„Troienele“, în regia lui Andrei Şerban, în premieră pe 13 şi 15 decembrie, la Opera din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Andrei Şerban
Regizorul Andrei Şerban

Spectacolul "Troienele", parte din "Trilogia antică", după Euripide, în regia lui Andrei Şerban, va avea premiera, pe 13 şi 15 decembrie, la Opera Română din Iaşi.


Potrivit Operei din Iaşi, după 22 de ani, Andrei Şerban reface un spectacol grandios, care este "o şansă unică de a lua parte la drama care a marcat istoria unei civilizaţii". Premierele vor avea loc joi, 13 decembrie, şi sâmbătă, 15 decembrie, începând cu ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Naţional Iaşi.

"La şcolile de teatru din America, studenţii învaţă despre acest spectacol ca fiind unul dintre cele mai reprezentative ale avangardei secolului XX, un spectacol care a făcut istorie, care a produs «şoc» şi surpriză în întreaga lume", a declarat Andrei Şerban.

Compozitorul muzicii spectacolului este Liz Swados (SUA), regizor secund este Daniela Dima, costumele sunt semnate de Doina Levintza, iar orchestraţia şi îndrumare muzicală - de Lucian Maxim.

"Până acum, am făcut «Troienele» numai cu actori de teatru, cu toate că e o opera cântată în întregime - nu e niciun cuvânt vorbit ca la teatru -, muzica fiind compusă de Liz Swados", a mai explicat Andrei Şerban, spectacolul de la Opera ieşeană jucându-se pentru prima dată cu o orchestraţie mai amplă, responsabil de îndrumarea muzicală fiind Lucian Maxim. Şi costumele ce poartă semnătura Doinei Levintza sunt diferite şi mult mai elaborate.

Din distribuţia spectacolului fac parte artiştii (solişti şi membri ai corului, orchestrei şi baletului) Operei Naţionale Române Iaşi, respectiv 21 de actori şi 8 copii din corul "Juniorii Operei". Distribuţiile pe spectacole vor fi anunţate ulterior. Potrivit unui comunicat citat de Mediafax, spectacolul este interzis persoanelor sub 18 ani. Preţul unui bilet este de 40 de lei.

Andrei Şerban a montat pentru prima dată "Troienele" în urmă cu aproape 40 de ani, pe scena Teatrului La "MaMa" din New York, iar în 1990 a realizat spectacolul şi în ţară, la Teatrul Naţional Bucureşti.

Datorită numeroaselor solicitări din partea publicului, s-au suplimentat locurile de la premiere, dar s-au pus în vânzare şi biletele de la avanpremierele de marţi, 11 decembrie, şi miercuri, 12 decembrie, la preţ redus, respectiv 20 de lei biletul.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite