"Toto şi surorile lui", primul documentar în competiţia Lux Prize

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filmul lui Alexander nanau cucereşte tot mai multe festivaluri
Filmul lui Alexander nanau cucereşte tot mai multe festivaluri

Documentarul "Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau, a fost inclus - alături de alte nouă pelicule - în competiţia pentru premiul Lux, care va fi acordat de Parlamentul European la sfârşitul anului, la Strasbourg, fiind prima producţie de gen selecţionată în această competiţie.

Este pentru prima dată când un documentar este selecţionat în această competiţie, iar această premieră este marcată de pelicula românească "Toto şi surorile lui", potrivit site-ului luxprize.eu.

În competiţie a fost selectat şi filmul "Son of Saul", de László Nemes (Ungaria), în care joacă şi actorul român Levente Molnár.

Selecţia celor zece producţii a fost prezentată duminică seara, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary (Cehia). În competiţie se mai află: "45 Years", de Andrew Haigh (Marea Britanie), "A Perfect Day", de Fernando León de Aranoa (Spania), "Rams", de Grímur Hákonarson (Islanda, Danemarca), "The Measure Of A Man", de Stéphane Brizé (Franţa), "Mediterranea", de Jonas Carpignano (Italia, SUA, Germania, Franţa, Qatar), "Mustang", de Deniz Gamze Ergüven (Franţa, Germania, Turcia, Qatar), "Son of Saul", de László Nemes (Ungaria), "The Lesson", de Kristina Grozeva şi Petar Valchanov (Bulgaria, Grecia) şi "The High Sun", de Dalibor Matanić (Croaţia, Slovenia, Serbia).

Trei dintre aceste zece producţii vor fi selectate şi anunţate ca finaliste în cadrul conferinţei Venice Days, care va avea loc la Roma, la finalul lunii iulie.

Acestea se vor întrece pentru premiul Lux 2015 şi vor deveni parte centrală a 2015 LUX Film Days - o iniţiativă care va face ca filmele să fie văzute dincolo de pieţele naţionale, fiind traduse în 24 de limbi dintre cele oficiale ale Uniunii Europene şi difuzate în 28 dintre ţările membre UE.

LUX Film Days va permite publicului să voteze filmul preferat, prin Audience Mention, o secţiune prezentă pe site-ul luxprize.eu.

Câştigătorul de anul trecut al acestei secţiuni este "Class Enemy" (2013, Slovenia), de Rok Bicek, care a primit cele mai multe voturi din Europa.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri