Tonitza, Luchian şi Dărăscu îşi caută cumpărători
0Şapte lucrări semnate de Nicolae N. Tonitza, precum şi opere semnate de Nicolae Dărăscu, Ştefan Luchian şi Iosif Iser vor fi scoase la licitaţie pe 20 mai, de casa AraArt. Evenimentul va avea loc la Sala de Marmură de la Casa Capşa, începând cu ora 19.00.
O expoziţie care anticipiează licitaţia organizată de casa AraArt va fi deschisă în perioada 18 - 20 mai, între orele 11.00 şi 19.00. Printre vedetele licitaţiei se va număra, cu siguranţă, Casa Capşa - lucrarea emblemă a lui Nicolae Dărăscu. Ca valoare, aceasta poate fi comparată cu lucrarea „Piaţa Teatrului Naţional pe ploaie”, care face astăzi faima picturii noastre impresioniste şi neoimpresioniste, ambele reprezentând peisaje ale Bucureştiului de demult. Preţul de plecare al acestei lucrări este de 15.000 de euro, se arată într-un comunicat de presă.
La această licitaţie, vor fi scoase la vânzare peste 150 de lucrări de artă plastică şi decorativă.
O altă piesă importantă a licitaţiei este „Senzualitate”, de Ştefan Luchian, care este evaluată cu preţul de pornire de 28.000 de euro. În aceeaşi licitaţie vor fi scoase la vânzare alte două lucrări de Luchian, respectiv „Trandafiri şi garofiţe” şi „Lica”. Acestea vor avea preţuri de pornire de 4.600 de euro, respectiv 6.000 de euro.
De asemenea, vor fi scoase la licitaţie şapte lucrări semnate de Nicolae N. Tonitza (1886-1940), picturi ce folosesc tehnici diferite, pentru a omagia imaginea acestui artist complex.
Dintre acestea se disting două categorii, pe de-o parte lucrările tip-portret („Nud cu halat”, „Bălaia”, „Ochi albaştri”), iar pe de altă parte cele de tip peisaj („Vălenii de Munte” şi „Margine de crâng la Balcic”), aceasta din urmă fiind disponibilă în două variante. În aceeaşi categorie poate fi integrată şi lucrarea „Cafeneaua lui Mamut”, evaluată la suma de 22.000 de euro, o variantă mult mai elaborată a lucrării aflate în proprietatea Muzeului Naţional de Artă din Constanţa.
Iosif Iser propune o altă viziune asupra lumii, mai sumbră, mai brutală, mai dramatică, în lucrările „Fotoliul roşu”, „Redingota”, „Turcii” şi „Lipscănie”. Lucrările sunt evaluate la 8.000 de euro, respectiv 650 de euro, 700 de euro şi 13.000 de euro.