Mare sărbătoare pentru praznicul Sfântului Gheorghe. Biserica pictată de Nicolae Tonitza îşi serbează hramul

0
0

Joi, 23 aprilie, este zi de mare sărbătoare pentru ortodocşi. Este praznicul Sfântului Gheorghe. Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Constanţa îşi va serba hramul, iar Înalt Prea Sfinţitul Teodosie va oficia, începând cu ora 8.45, Sfânta Liturghie la lăcaşul de cult de pe strada Nicolae Iorga.

Importanţa acestui eveniment în viaţa parohiei va fi marcată prin aducerea moaştelor Sfântului Ioan Botezătorul de la biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, din Piatra Neamţ. Ierarhul Tomisului va întâmpina sfintele moaşte miercuri, 22 aprilie, ora 16.30, le va aşeza spre închinare, apoi va oficia Vecernia şi Taina Sfântului Maslu. Sfintele moaşte vor rămâne spre închinare până joi seară.

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Constanţa. Teologii de la Arhiepiscopia Tomisului arată că în Constanţa anului 1915 existau două biserici ortodoxe româneşti: catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel şi biserica Adormirea Maicii Domnului I, insuficiente pentru numărul credincioşilor. Tocmai de aceea, preotul Nicolae Paveliu a făcut demersurile necesare punerii pietrei de temelie pentru biserica Sfântul Gheorghe.

Evenimentul a avut loc în data de 13 septembrie 1915, slujba fiind oficiată de către episcopul Nifon al Dunării de Jos (de care depindea din punct de vedere administrativ-bisericesc Dobrogea). În august 1916, când ţara noastră a intrat în război, construcţia, ajunsă la cornişă, a fost sistată şi reluată în toamna anului 1919. În 1923 a fost finalizat exteriorul bisericii. După moartea preotului Paveliu (survenită în 1929), lucrările interioare au fost preluate de către preoţii Ioan Roşculeţ şi Atanase Popescu.

Pictorul Nicolae Tonitza, chemat la Constanţa

image

La începutul anilor `30, biserica Sfântul Gheorghe a fost pictată în stil neobizantin de către Nicolae Tonitza (sursă foto radioromaniacultural.ro), iar până la sfârşitul anului 1935 biserica a fost sfinţită de către Gherontie Nicolau, Episcopul Constanţei. În anii 1956-1957, pictura este restaurată de preotul Constantin Lembrău, pictor şi slujitor la această biserică.

Sfântul Gheorghe s-a născut în secolul al III-lea, în părţile Nicomidiei, din părinţi evlavioşi. A fost atras în mod deosebit de mânuirea armelor, ajungând la treizeci de ani la rangul de tribun, apreciat fiind de împăratul Diocleţian pentru victoriile pe care le adusese în lupte.  Dacă din punct de vedere profesional omul de arme avea o carieră bine conturată, la prigoana împotriva creştinilor comandată de împărat în anul 303, Sf. Gheorghe a renunţat la tot şi, în faţa lui Diocleţian, şi-a mărturisit credinţa în Dumnezeu.

În cele câteva zile de la mărturisirea credinţei până la naşterea în lumea celor drepţi, Sfântul Gheorghe a făcut minuni, a îndurat cu stoicism multe chinuiri greu de imaginat. Toate acestea cu dus la convertirea multor păgâni, printre care şi împărăteasa Priscila, cea care a primit numele Alexandra la Botez, omorâtă şi ea la porunca împăratului. Sfântul Gheorghe a fost ucis prin decapitare cu sabia, fiind sărbătorit de Biserică pe data de 23 aprilie.

image

Vă mai recomandăm

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie: „Nu trebuie să adaptăm regulile Bisericii la capriciile tinereţii, ci ele trebuie biruite de către tineri“

Cele zece porunci, cuvintele rostite chiar de Dumnezeu. De ce ne-au fost lăsate 10 legi esenţiale şi cum a schimbat Decalogul creştinismul - explicaţiile preoţilor

Mai multe - Constanţa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite