„Sexul şi arta sunt acelaşi lucru“. Pe 24 noiembrie, Timişoara face faţă provocării Baraka

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou eveniment expoziţional şi de tip happening propus de „colonia artistică“ timişoreană Baraka are loc sâmbătă, 24 noiembrie, în spaţiul artiştilor din vecinătatea Memorialului Revoluţiei. Provocarea acestor tineri artişti, pe care-o practică într-un gest în acelaşi timp artistic şi existenţial, este necesară oraşului bănăţean, care, cu toată apropierea Capitalei Culturale 2021, este foarte slab reprezentat în ce priveşte arta contemporană.

„Extrem de radicali şi revoluţionari, cei patru membri ai „colectivei“ îşi propun o artă detabuizată, care să se identifice cu Viaţa însăşi, aşa cum România nu prea a mai văzut“, scriam în primăvară, după primul contact direct cu senzaţionalii artişti timişoreni din Baraka.

Dar să dăm cuvântul celor patru artişti „incendiari“ să-şi prezinte noul proiect provocator:

„Arta nu are nevoie de explicaţii. Vii şi te convingi.

Arta nu are de ce să fie „safe“, dar e firesc să provoace.

Sexul şi arta sunt acelaşi lucru. Aşa credea Picasso.

Colonia artistică Baraka propune pentru acest eveniment deschiderea unor spaţii noi, dincolo de popularea cu idei şi creaţii a locului în care funcţionează.

PERFORMANCE – INSTALLATION – LOVE

Evident că am ieşit de mult din zona de confort. Sâmbăta asta avem alături un DJ, facem foc sub ceaun şi punem vinul la fiert. Vrem o seară memorabilă cu publicul nostru“.

Imagine indisponibilă

Charismaticul artist Paul Feier, unul dintre „motoarele“ grupului, la lucru

Cu cuvintele organizatorilor evenimentului, „O gură de aer proaspăt. Îndrăzneală. Indignare trăită. Libertate. Un mesaj clar: Inchiziţia să stea acasă!

Grupul Baraka va prezenta 24 de lucrări, sculpturi, picturi, instalaţii, performance-uri în care artiştii şi-au propus să apară ei înşişi dezbrăcaţi, mai ales de... prejudecăţi.

Cel mai curajos eveniment artistic al anului îşi aşteaptă publicul sâmbătă, 24 noiembrie, de la ora 17.00, în spatele curţii Facultăţii de Arte din Timişoara, lângă Memorialul Revoluţiei (indoor / outdoor). Accesul este liber, dar permis exclusiv persoanelor majore, care au împlinit 18 ani. “



„Agenţii provocatori“ „barakanezi“ văzuţi de importanţi scriitori timişoreni

Trei scriitori ai Timişoarei au păşit în galeria Baraka, în cadrul unui preview care ia şi, în egală măsură, dă pulsul locului.

„Când am păşit pe tărmul Baraka Artist am avut sentimentul că am aterizat fix pe vremea când aruncam în capul burghezilor ceauşişti bucăţi de poeme avangardiste la Grădina de Vară Cina cu Şerban Foarţă şi alţi ciudaţi, aşa cum fusese răposatul (pe bune!) Hamal pe nume Cirin care, în ciuda aspectului său ca din portretele celor de la Baraka Artist, ştia o mulţime despre cărţile ezoterice ale Tarotului şi despre Arborele Vieţii din vremea alchimiştilor. Aşa şi aci la Baraka! Nu vă luaţi după aspect, aceştia de la Baraka sunt asemenea Hamalului Cirin.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Dacă nu mă credeţi, mergeţi în fundul curţii de la Facultatea de arte şi holbaţi-vă acolo la cum au construit ei din bulendre şi ziduri părăsite, un spaţiu de libertate – un falanster de artişti liberi pe care lumea se supără ca proasta pe sat.

Şi ce altceva ar fi să fie arta, domnilor, doamnelor, domnişorilor, domnişoarelor dacă nu te enervează oleacă, dacă nu te scoate din sărite, dacă nu te indignează, dacă nu te ruşinează, dacă nu te lasă mână în mână cu proasta aia cu satul ei.

Dragi inchizitori de toate mărimile şi culorile, Arta merge înainte, dincolo de supărările noastre. Salut această grupare puternică, n-am mai avut aşa ceva de pe vremea falansterului abstract-avangardist-semiotic din anii lui domnu’ Tulcan şi domnu’ Flondor.

Ştiu că mulţi se vor supără şi le spun că tocmai d-aia zic ce zic. Să fie clar!“, spune Daniel Vighi.



În solo-show-ul de sâmbătă, artiştii vor avea alături, pe dealul din faţa galeriei, doi DJ: Drummer din Cosmons şi Zaha. Lucrările vor fi expuse afară, dar şi în mai multe spaţii ale coloniei. Dincolo de prejudecăţi vor fi cu toţii. Acelaşi mesaj l-a lansat şi publicistul Marcel Tolcea (renumit poet şi eseist, directorul Muzeului de Artă din Timişoara): „Vă rog să nu vă mai indignaţi când nimeriţi peste o lucrare a barakanezilor! Nu vă mai indignaţi fiindcă indignarea presupune, dincolo de competenţă, aşezarea într-un sistem de valori pe care îl profesaţi exact aşa cum respiraţi.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
De fapt, exact cum fac cei patru artişti Baraka. Care, spre deosebire de Dv., şi-au închiriat viaţa artei şi trăiesc non-stop în nenorocita aia de Baracă aşa cum trăiau mâncătorii de cartofi ai lui van Gogh.

Trăind arta ca pe un fel de a fi, nu ca pe un fel de a avea: succes, prejudecăţi, confort, reţete, public etc. Aşa stând lucrurile, au început să facă artă exact din indignarea lor trăită şi nu gândită. Din stupoarea că lumea din jurul lor nu e aşa cum ar trebui să fie pentru Artist“.



Asociaţia Culturală Baraka Artist lansează, sâmbătă, şi o nouă galerie de artă unde invită să se manifeste şi alţi tineri creatori care rezonează cu spiritul grupului. „O gură de aer proaspăt, o provocare cum modernismele ne-au obişnuit deja de ceva vreme, o îndrăzneală de artişti tineri, cum stă bine tinerilor, o ieşire din tipare, iată ce ne propune grupul Baraka. Azi toate acestea se exprimă într-o formulă mai coerentă, mai cuprinzătoare.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Cei cu mintea deschisă vor accepta interpelarea ca pe o revărsare de libertate carnavalescă. Plicticoşii şi Inchiziţia să stea acasă, aici nu e nimic de văzut pentru ei“,

este de părere scriitorul Vasile Popovici.

Mai multe despre Baraka aici: „Pământ şi sânge“, cu senzaţionalii artişti timişoreni din Baraka

Imagine indisponibilă
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite