Sediu ICR în casa natală a lui Adrian Păunescu din Copăceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa din Copăceni a lui Adrian Păunescu va fi transformată în filială a ICR         FOTO: Vicoria Dodon
Casa din Copăceni a lui Adrian Păunescu va fi transformată în filială a ICR         FOTO: Vicoria Dodon

Conform unei Hotărâri de Guvern, casa în care s-a născut Adrian Păunescu, din satul Copăceni, raionul Sângerei din Republica Moldova, va fi transformată în filială a Institutului Cultural Român de la Chişinău.

Înfiinţarea filialei de la Copăceni a Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chişinău va permite extinderea parteneriatelor şi proiectelor culturale în Republica Moldova, multiplicând impactul acestora la nivelul publicului de peste Prut. 

Activităţile Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chişinău şi ale filialei de la Copăceni vor urmări pe mai depate punerea în valoare a identităţii istorice, culturale şi lingvistice, precum şi promovarea valorilor comune în spirit european şi racordarea Republicii Moldova la circuitul cultural internaţional.

Adrian Păunescu a văzut lumina zilei pe 20 iulie 1943. Părinţii lui, învăţătorii Floarea şi Constantin Păunescu, s-au mutat în casa din Copăceni în anul 1941.

Casa natală a poetului arată în momentul de faţă ca o ruină, necesitând reparaţii capitale. Pereţii vopsiţi într-un verde crud, cu brâie albe şi ornamente florale, sunt brăzdaţi de crăpături adânci. Acoperişul de şindrilă s-a lăsat, pridvorul şi prispa din lemn abia de se ţin. În stânga casei se află beciul - o copie în miniatură a casei. 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite