Scrisorile autorului „Lolitei“ către soţia sa, publicate prima dată în limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, 24 ianuarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc lansarea volumului „Scrisori către Vera“, de Vladimir Nabokov, carte aflată în topul vânzărilor Editurii Polirom la Târgul de Carte  Gaudeamus din 2016.

Scrisorile lui Vladmir Nabokov către Vera, soţia sa, apar pentru prima oară în volum, la Eitura Polirom, în limba română – cronica unei poveşti de dragoste de-o viaţă.

Va avea loc o lectură, urmată de o dezbatere şi  o prezentare a ilustraţiilor din volum

La lansare vor participa Veronica D. Niculescu, traducătoarea volumului, şi Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecţiei „Biblioteca Polirom”. Dezbaterea va fi moderată de Emanuela Ignăţoiu-Sora.

„Nuanţate de o imediateţe senzuală a detaliului, Scrisorile sînt mărturia extazului… Ele dezvăluie un Nabokov de o inteligenţă sclipitoare, cu un dar aparte pentru critică la obiect şi o fascinaţie pentru ceea ce se situa în afara culturii sale – fie că era vorba de autobuzele Greyhound din Massachusetts sau de metroul din New York. Acum, probabil pentru prima oară, autorul rus se iveşte limpede din umbrele biografilor săi“, s-a scris în „The Observer“.

image

Povestea lor începuse la un bal mascat în 1923. La început, Nabokov era frecvent nemulţumit de faptul că Vera îi scria prea rar, în schimb el îşi dedica o mare parte din timp descriindu-i toate activităţile lui şi mai mult de atât susţinea că ea este sursa lui de inspiraţie în toate creaţiile.

Au fost căsătoriţi timp de 52 de ani, iar Vera a vrut să facă ceva util şi măreţ cu viaţa sa: să-şi ajute bărbatul să devină unul dintre titanii literaturii ruseşti. Ea îl însoţea pretutindeni, chiar şi la cursurile pe care acesta le ţinea la Cornell, iar când acesta nu putea veni, nu ezita să îi ţină locul.Tot Vera i-a corectat povestirile în limba germană, memoriile în limba franceză şi poezia în limba italiană.

Vladimir Vladimirovici Nabokov (1899-1977) s-a născut la Sankt-Petersburg. În 1919, din cauza situaţiei politice din Rusia, familia sa a fost nevoită să emigreze. Nabokov a studiat limbile slave şi romanice la Trinity College din Cambridge (1919-1922), apoi a locuit la Berlin (1923-1937) şi la Paris (1937-1940), scriind cu fervoare, în rusă, mai multe romane, zeci de povestiri, sute de poeme şi cîteva drame. Din seria rusă a scrierilor lui fac parte romanele Masenka (1926), Rege, damă, valet (1928), Apărarea Lujin (1930), Ochiul (1930), Glorie (1932), Un hohot în beznă (1932), Disperare (1934), Invitaţie la eşafod (1938). După stabilirea în Statele Unite, îşi începe strălucita carieră de romancier în limba engleză şi publică Adevărata viaţă a lui Sebastian Knight (1941), Blazon de bastard (1947), Lolita (1955), Pnin (1957), Foc palid (1962), Ada sau ardoarea (1969), Lucruri transparente (1972), Priveşte-i pe arlechini (1974). În 2009 a apărut postum Originalul Laurei.

„Pentru Nabokov proza este totul, ea este profunzimea, energia divină.” (The New York Times)  

„Aceste scrisori cuprind cele mai emoţionante pasaje pe care le va scrie vreodată Nabokov, pline de viziuni cînd impresioniste, cînd extrem de detaliate asupra lumii înconjurătoare, pe care o zugrăveşte ca fiind dureros de frumoasă. Nabokov cel din acest volum e un scriitor care îşi face o misiune din a-şi convinge cititoarea să coboare de pe terasa de la ultimul etaj arătîndu-i splendoarea lumii care a încetat cumva să mai fie o sursă de încîntare.” (The Times Literary Supplement)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite