Românii plecaţi în străinătate pot deveni „scenariştii“ unui spectacol de teatru despre viaţa lor departe de familie
0Teatrul Dramatic „George Ciprian“ din Buzău invită românii plecaţi la muncă în Spania şi Portugalia să ia parte la realizarea unui spectacol de teatru inedit, care are ca temă universul familiilor despărţite şi poveştile de viaţă ale acestora.
Ideea spectacolului a luat naştere în cadrul platformei „Tele-Encounters“, un proiect care cercetează absenţa celor apropiaţi şi relaţia cu cei de acasă prin internet, cum ar fi Skype. Scenariul va avea la bază întocmai interviuri cu românii plecaţi din ţară pentru a le asigura un trai mai bun copiilor lor.
În 2016, Administraţia Prezidenţială atrăgea atenţia asupra faptului că, în România, existau cel puţin 300.000 de copii cu părinţi plecaţi la muncă peste hotare. Pornind de la aceste statistici îngrijorătoare, echipa proiectului doreşte să discute cu emigranţi români din Spania şi Portugalia despre problemele vieţii dincolo de hotare, despre greutăţi şi lipsuri, în ciuda unui salariu mai bun. Aşadar, cei care doresc să împărtăşească din poveştile de viaţă sunt invitaţi să participe la scrierea scenariului spectacolului, având certitudinea că toate interviurile vor fi confidenţiale. Cu acordul participanţilor, însă, există posibilitatea ca discuţiile să fie traduse în engleză şi publicate sub anonimat pe site-ul platformei, www.tele-encounters.com.
Spectacolul va fi conceput şi regizat de Marina Diana Hanganu şi Ion Mircioagă. Actorii, aflaţi în ţări diferite, vor reconstitui prin video call-uri universul părinţilor şi al copiilor care se văd doar prin Skype. Spectacolul va avea loc simultan în Murcia, un oraş din sud-estul Spaniei, şi Buzău, iar sălile de teatru vor fi conectate în timp real pe internet.
Echipele proiectului „Tele-Encounters“ din România, Spania şi Portugalia, la conferinţa de lansare
Cei care doresc să ia parte la procesul creativ sunt invitaţi să trimită un mail de intenţie la departedefamilie@gmail.com, iar echipa de proiect îi va contacta pentru a stabili un interviu faţă în faţă (cu echipele din Spania şi Portugalia) sau prin Skype. Proiectul este co-finanţat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene şi realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Buzău.