Publicaţia americană Variety: România aprobă stimulentele fiscale care sprijină industria cinematografică
0România s-a alăturat ţărilor din fostul bloc sovietic care concurează în atragerea producţiilor cinematografice străine, adoptând stimulentele fiscale, anunţă publicaţia americană „Variety”. Spre deosebire de ţări precum Ungaria sau Republica Cehă, unde acestea sunt de 20-25%, noul plan adoptat de guvern prevede stimulente de 35%.
Variety a urmărit modificările legislative din România cu privire la stimulentele fiscale care ar impulsiona producţiile străine cinematografice, filmate pe teritoriul ţării.
„După mai bine de un deceniu de dezbateri şi reticenţă, guvernul României a dat în sfârşit atenţie solicitării producătorilor locali, aprobând pachetul de rebate miercuri şi, acordând totodată un fond anual de distribuţie de până la 50 de milioane de euro pentru a atrage noi producţii cinematografice”, scrie publicaţia americană.
Mai degrabă o politică bugetară decât o lege, planul ar fi în vigoare până la finalul anului 2020, după cum a declarat Alex Trăilă, consultant de film şi membru în consiliul de administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei. Cât despre efectele planului, acestea s-ar resimţi, cel mai devreme, începând cu finalul lunii iulie.
Noul sistem adoptat va oferi producţiilor străine 35% din suma cheltuită pe teritoriul României, fiind necesar ca aceasta să fie de cel puţin 100.000 de euro. Măsura se va aplica în cazul lungmetrajelor, scurtmetrajelor, serialelor de televiziune, documentarelor, proiectelor de animaţie, producţiilor lansate direct pe DVD şi filmelor realizate cu mijloacele oferite de internet. De asemenea, Variety punctează că producţiile vo putea să primească înapoi o sumă de maxim 10 milioane de euro pe un proiect, iar în cazul serialelor TV, pe un sezon.
În cazurile în care producţia ar promova „în mod explicit România” şi ar cheltui 20% din bugetul total pe teritoriul ţării, producătorii ar putea primi în plus un procent de 10% înapoi, ajungându-se astfel de la un rebate de 45%.
Stimulentele fiscale sunt oferite în Europa şi SUA şi necesită ca producţiile să cheltuiască o anumită sumă de bani pentru a primi înapoi, la finalizarea proiectului, aproximativ 20-25% din suma cheltuită, cu anumite condiţii cum ar fi aceea de a deveni parteneri cu companii sau firme locale sau de a angaja persoane din ţara în care se filmează.
În Republica Cehă, stimulentele fiscale au fost implementate încă din 2010, fiind modificate ulterior pentru a fi mai uşor de accesat. Acolo, o producţie trebuie să cheltuiască 670.000 de dolari pentru a se încadra la taxa de rebate, producţiile TV putând beneficia de rebate pentru jumătate din suma de mai sus investită pentru un episod.