Proiectele culturale independente rămân fără finanţare. Operatorii culturali protestează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Perjovschi este unul dintre semnatarii scrisorii deschise a Coaliţiei Sectorului Cultural Independent. FOTO Mediafax
Dan Perjovschi este unul dintre semnatarii scrisorii deschise a Coaliţiei Sectorului Cultural Independent. FOTO Mediafax

Nume importante din Sectorul Cultural Independent, printre care Dan Perjovschi, Cosmin Manolescu, Aura Corbeanu, Miruna Runcan, protestează printr-o scrisoare deschisă împotriva Ordonanţei de Guvern din 8 august 2012, prin care Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a propus ca Loteria Română să nu mai vireze 2% din încasări către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN  este o instituţie publică autonomă creată în anul 2005 pentru a oferi finanţări nerambursabile proiectelor culturale. AFCN este aşadar un finanţator public care a dat bani în urma unor concursuri pentru multe dintre proiectele culturale independente, care fără acest sprijin s-ar mai fi desfăşurat.

Zece zile au fost alocate în cazul Ordonanţei privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, din 8 august, pentru primirea propunerilor, sugestiilor şi a dezbaterilor publice. În lipsa oricărei reacţii din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), AFCN iese în faţă printr-o scrisoare deschisă în care îşi manifestă revolta faţă de tăierea de buget. 

Nu se respectă practicile europene

Până în prezent, banii de la Loterie au asigurat peste 95% din totalul bugetului pentru finanţarea proiectelor culturale şi a celor editoriale. Fără finanţarea Loteriei Naţionale, situaţia AFCN devine incertă. Cele 8 milioane de lei alocate Administraţiei în 2011 au asigurat „bugetul pentru sute de proiecte culturale şi editoriale şi a reprezentat singurul finanţator român profesionist al culturii private non-profit din România”. 

În numeroase ţări europene (Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia, Marea Britanie şi altele), Loteriile Naţionale alocă între 10-60% din venit pentru finanţarea proiectelor culturale. Astfel, decizia Guvernului României de a tăia bugetul asigurat de Loterie Fondului Cultural Naţional nu este în acord cu practicile europene din domeniu. 

Reprezentanţii Coaliţiei Sectorului Cultural Independent cer MCPN, AFCN şi Consiliului AFCN să îşi asume o poziţie publică faţă de ordonanţa de urgenţă, prin puncte de vedere formalizate, asumate instituţional şi publicate pe site-urile instituţiilor. 

De asemenea, reprezentanţii Coaliţiei consideră inacceptabilă aprecierea din Nota de fundamentare, conform căreia „nu este cazul” ca sectorul guvernamental să fie informat şi consultat cu privire la prevederile Ordonanţei. 

Ei subliniază din nou că sprijinul din partea Loteriei Naţionale este esenţial pentru realizarea proiectelor culturale şi editoriale în România. Prin urmare, Coaliţia doreşte ca Ministerul Culturii să respingă proiectul de Ordonanţă de Guvern şi să solicite MFP, în calitate de iniţiator al proiectului de act normativ, organizarea unei dezbateri publice cu privire la această măsură.  

În cazul în care solicitările Coaliţiei Sectorului Cultural Independent nu vor fi luate în seamă, reprezentanţii vor acţiona în instanţă împotriva Ministerului Finanţelor Publice, pentru nerespectarea prevederilor Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. 

Puteţi vedea documentul integral trimis de Coaliţia Sectorului Cultural Independent aici. 

Scrisoare Deschisa a Sectorului Cultural Independent

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite