Proaspătul câştigător al Nobelului pentru literatură le-a cerut autorităţilor chineze eliberarea disidentului Liu Xiaobo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul chinez Mo Yan, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 2012, le-a cerut autorităţilor din China să îl elibereze din închisoare pe compatriotul său, disidentul Liu Xiaobo.

Acesta este şi el un câştigător de Nobel - însă pentru pace în urmă cu doi ani.

"Sper că (Liu Xiaobo, n.r.) va obţine libertatea cât mai curând", a declarat Mo Yan, vineri, în oraşul său, Gaomi, informează Reuters.

Mo Yan, care joia trecută a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2012, a mai spus că Liu Xiaobo ar trebui să îşi revizuiască "politica şi sistemul social".

Liu Xiaobo- castigatorul premiului Nobel pentru pace in 2010.

Disidentul chinez Liu Xiaobo, castigator al premiului Nobel pentru Pace.

Mo Yan fusese criticat anterior de activiştii pentru drepturile omului pentru că nu a menţionat nimic referitor la Xiaobo, care în prezent este încarcerat. De asemenea, mai mulţi disidenţi şi scriitori au criticat decizia comitetului Nobel de a-i acorda lui Mo Yan premiul Nobel pentru literatură.

"Cred că oamenii care mă critică nu mi-au citit cărţile", a spus, în schimb, Mo Yan. "Dacă mi-ar fi citit cărţile ar fi înţeles că lucrurile pe care le-am scris m-au expus la riscuri şi au fost scrise sub presiune", a mai spus scriitorul. "Mulţi dintre cei care m-au criticat sunt de asemenea membri ai Partidului Comunist. Şi acest lucru le-a adus beneficii substanţiale multora dintre ei", a adăugat acesta.

"Lucrez în China. Scriu în China, sub Partidul Comunist chinez, dar ceea ce scriu nu poate fi cenzurat de niciun regim politic", a spus Mo Yan.

Disidentul chinez Liu Xiaobo a primit premiul Nobel pentru pace pe 2010, pentru "lupta sa lungă şi nonvioletă pentru drepturile fundamentale ale omului în China". Atunci, comitetul Nobel a cerut autorităţilor din China să-l elibereze pe Liu Xiaobo.

Timp de aproape două decenii, Liu Xiaobo a promovat aplicarea drepturilor omului în China. El a participat la protestele din piaţa Tiananmen în 1989 şi a fost unul dintre autorii Cartei 08, un manifest pentru democratizarea Chinei, publicat la aniversarea a 60 de ani de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, la 10 decembrie 2008.

În anul următor, Liu a fost condamnat la 11 ani de închisoare şi doi ani de privare de drepturi politice pentru "incitare la subminarea puterii de stat". El a susţinut permanent că sentinţa sa încalcă atât Constituţia Chinei, cât şi drepturile fundamentale.

Pe de altă parte, preşedintele american, Barack Obama, a cerut în numeroase rânduri autorităţilor chineze să-l elibereze pe Liu Xiaobo.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite