Pe ce se duc banii Ministerului Culturii anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Alexandrescu, un mesianic ministru al Culturii FOTO Eduard Enea
Vlad Alexandrescu, un mesianic ministru al Culturii FOTO Eduard Enea

Gala Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER) şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se numără printre proiectele culturale prioritare care vor fi finanţate în perioada ianuarie - septembrie de către Ministerul Culturii.

Ministerul Culturii a anunţat recent că a definitivat lista proiectelor culturale prioritare ce vor fi finanţate în perioada ianuarie - septembrie.

Astfel, în categoria "Proiectelor consolidate", Ministerul Culturii va finanţa 14 proiecte, cu o sumă totală de 6.030.000 de lei.

Printre acestea se numără: Gala Premiilor UNITER (200.000 de lei), TIFF (2.000.000 de lei), Festivalul de Film Next (50.000), Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (2.000.000 de lei), Ideo ideis - Festivalul de Teatru Tânăr (200.000 de lei), Festivalul de Film One World pentru Drepturile Omului (60.000 de lei), Gărâna Jazz Festival (250.000 de lei), Salonul Internaţional de Carte Bookfest (140.000 de lei), Gala Hop a Tânărului Actor (100.000 de lei) şi Noaptea Albă a Galeriilor (50.000 de lei).

Totodată, Ministerul Culturii va finanţa cu 295.000 de lei şase proiecte ale Uniunilor de Creaţie, între care se numără Premiile Uniunii Scriitorilor din România - 60.000 de lei, Gala Poeziei Române Contemporane - 20.000 de lei şi Proiectul de susţinere a creaţiei contemporane româneşti în domeniul muzical pentru anul 2016 - 100.000 de lei.

Totodată, Ministerul Culturii va finanţa două proiecte autonome ale unor instituţii din subordine, respectiv Festivalul Shakespeare, organizat de Teatrul Naţional "Marin Sorescu", căruia i se va aloca o sumă de 1.000.000 de lei, şi Fest FDR Timisoara (Teatrul Naţional Timişoara) - 300.000 de lei.

Pe de altă parte, Ministerul Culturii va finanţa 12 proiecte ale minorităţilor, cu 200.000 de lei. Printre acestea se numără Alfabetul Convieţuirii, organizat de Uniunea Elenă din România; Casa de Cultură Municipală Odorheiu Secuiesc, Festivalul Folcloric "Szejke", a 50-a ediţie; Uniunea Ucrainenilor din România - Simpozion Ivan Franco - 150 de ani de la moartea marelui scriitor ucrainean; Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic -"Mari compozitori evrei" - concert de muzică clasică; Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, "Zilele Literaturii Germane la Reşiţa", Ediţia a XXVI-a.

În plus, faţă de proiectele prioritare, Ministerul Culturii a anunţat că va lansa sesiuni de finanţare nerambursabilă a proiectelor culturale prin mecanisme concurenţiale şi jurizare de către experţi culturali.

Astfel, vor fi finanţate proiecte ce ţin de industriile creative şi hub-urile creative prin intermediul programului "CultIn", care va avea două sesiuni, fiecare de câte 500.000 de lei, şi proiecte culturale de toate genurile prin intermediul programului "ACCES", cu o linie de finanţare în valoare de 1.000.000 de lei.

Normele metodologice şi calendarul de organizare a programelor "CultIn" şi "ACCES" vor fi anunţate pe 10 martie, respectiv 25 martie.

Un al treilea program de finanţare, intitulat "Carte Blanche", va fi lansat în sprijinul artiştilor care se bucură deja de o anumită recunoaştere şi notorietate. Programul "Carte Blanche" este conceput pentru a sprijini creaţia artistică oferind candidaţilor selectaţi mijloacele necesare pentru dezvoltarea unui proiect original, ale cărui costuri vor fi acoperite de Ministerul Culturii.

Alte proiecte culturale cu rezonanţă s-au bucurat de aprecierea Ministerului Culturii şi vor putea beneficia de cofinanţare prin sesiunile anunţate, scopul fiind diversificarea surselor de finanţare pentru proiectele neconsolidate. Proiectele adresate minorităţilor şi conservării identităţii culturale a grupurilor etnice vor beneficia, de asemenea, de sprijinul financiar al Ministerului Culturii.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite