Oponentul lui Putin, „vânat“ şi la Berlinală
0Filmul despre „duşmanul numărul unu“ al regimului de la Kremlin, Mihail Hodorkovski, a fost sustras din birourile regizorului de la Berlin. O copie a documentarului regizat de Cyril Tuschi va fi proiectată pe 14 februarie la Berlin, fiind unul dintre cele mai aşteptate filme din programul festivalului.
„Mâna lungă a Moscovei sau doar o coincidenţă?", a scris presa germană, în urma acestui furt. Potrivit poliţiei berlineze, nişte necunoscuţi au spart vineri noapte biroul din Berlin al regizorului Cyril Tuschi.
Casa de producţie a anunţat că din birouri au fost sustrase două calculatoare şi două laptopuri, unde erau memorate varianta finală a filmului „Hodorkovski", în timp ce alte lucruri de valoare au fost ignorate. Premiera documentarului urmează să aibă loc la 14 februarie în secţiunea Panorama din cadrul Berlinalei (10-20 februarie).
În pofida dispariţiei filmului în varianta finală, premiera nu este periclitată, deoarece o copie a fost depusă la biroul Berlinalei, cu puţine ore înaintea furtului.
Magnat, în închisoare
Documentarul regizorului născut la Frankfurt pe Main într-o familie de imigranţi ruşi portretizează ascensiunea şi căderea magnatului rus Mihail Hodorkovski. Cel mai bogat rus, fost proprietar al companiei Yukos şi cel mai mare producător de petrol din Rusia a plătit pentru opţiunile sale politice. Oligarhul a susţinut în campania electorală din 1999 partidele de opoziţie Yabloko şi Partidul Comunist, opozante lui Putin.
Hodorkovski a fost reţinut de autorităţi în 2003 şi, ulterior, a fost acuzat de evaziune fiscală. Compania sa Yukos a fost declarată falimentară în urma unui proiect de lege impus de politica Kremlinului.
Magnatul a fost condamnat la plata a 600 de milioane de dolari iar, în 2005, pedeapsa s-a transformat în opt ani de închisoare. În decembrie 2010, el a fost condamnat la încă şase ani de închisoare. Procesele intentate miliardarului rus au fost considerate adevărate farse de mulţi observatori, atât din Europa, cât şi din Rusia.
Peliculă politică
„Cariera lui Hodorkovski a fost însoţită de înălţări incredibile şi de căderi pe măsură, ca într-o tragedie shakespearienă. Filmul meu încearcă să privească dincolo de masca fantomei charismatice, fără a se lăsa iritat de demonizarea lui Hodorkovski de propaganda lui Putin, nici de autovictimiziarea lui Hodorkovski însuşi", a declarat regizorul Cyril Tuschi.
Furtul calculatoarelor care conţineau filmul poate fi rezultatul unui complot cu nuanţă politică. Cel puţin asta speculează presa germană, comentând că „dislocările politice din Rusia nu se opresc nici in faţa Berlinalei".
Deşi poliţia germană a demarat o anchetă, regizorul porneşte de la premisa că este vorba de o simplă spargere, comisă de „profesionişti". „Nu există indicii care ar denota vreun fundal politic al acestui delict. Comisariatul va ancheta ca într-un caz de furt obişnuit", a declarat un reprezentant al poliţiei din Berlin.
"Cariera lui Hodorkovski a fost însoţită de înălţări incredibile şi de căderi pe măsură, ca într-o tragedie shakespearienă."
Cyril Tuschi
regizor
„Serviciile secrete ruseşti ar putea fi implicate"
Cyril Tuschi a declarat cotidianului „Berliner Zeitung" că este pentru a doua oară când i se fură laptopul cu filmul. Cu câteva săptămâni în urmă, computerul i-a fost furat dintr-o cameră de hotel. „Ar fi lipsit de stil, dacă servicul secret rus ar fi implicat în acest furt", a declarat regizorul în cotidianul „Sueddeutsche Zeitung".
Potrivit ziarului german, ruşii care l-au ajutat la realizarea filmului i-au recomandat foarte serios lui Tuschi să ceară protecţia poliţiei în Germania. „Bineînţeles că repetarea acestui delict poate fi o simplă coincidenţă, iar eu nu vreau să comentez acest eveniment. Dar dacă cineva a avut intenţia să mă sperie prin asta, recunosc, i-a reuşit", spune Tuschi.
„În Rusia s-a iscat o isterie care nu mă va face însă să renunţ la proiecţia filmului, la 14 februarie, în Berlin. Am să-mi arăt filmul, chiar dacă ar trebui să o fac pe o casetă video", promite regizorul.