Nou scandal la Opera Națională București. Fostul director spune că instituția e în pericol de desființare pe motive politice
0Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, propune desființarea Operei Naționale București și a Centrului Național „Tinerimea Română”, înlocuindu-le cu o nouă instituție numită Opera Română. Fostul director al Operei Naționale București, Ștefan Ignat, avertizează că schimbarea ar transforma Opera într-o Casă de Cultură cu un profil variat, incluzând jazz, pop, muzică lăutărească, operă și balet.
Decizia Ministerului Culturii de a desființa Opera Națională București și Centrul Național „Tinerimea Română” vine pe fondul unui conflict privind numirea directorului. Ștefan Ignat, care a câștigat concursul în 2022, a obținut recent în instanță dreptul de a conduce Opera. Totuși, Curtea de Apel București a obligat Ministerul să încheie un contract cu Ștefan Ignat, ceea ce a determinat Ministerul să exploreze soluții alternative pentru a evita numirea sa. Ministerul a cerut 30 de zile pentru a răspunde public acuzațiilor lui Ignat, care consideră că schimbarea numelui instituției are scopul de a-i bloca preluarea mandatului, relatează G4Media.
„Dacă în luna octombrie 2023 doamna ministru spunea „nu se desființează nici o instituție de cultură și vom putea discuta doar despre niște reorganizări. Am reușit ca nici o instituție de cultură să nu intre în procesul de comasare” și „dintr-un buget de 0,8% să reduci cheltuieli este pur și simplu ridicol”, în luna august 2024, pusă în fața unei decizii judecătorești care confirmă faptul că Ministerul Culturii a greșit atunci când nu a validat un concurs de proiecte de management, doamna ministru „găsește soluția salvatoare” pentru a menține la conducerea Operei, cu orice preț, mai presus de orice prevedere legală și constituțională, actuala conducere a acesteia, un grup de aventurieri care a programat, cu sprijinul nemijlocit al doamnei Turcan, desființarea Operei Naționale București.
Având în vedere aceste aspecte, decizia subită, venită în intervalul de timp când Ministerul Culturii era obligat să încheie cu subsemnatul un contract de management, conform unei hotărâri judecătorești definitive, de a desființa Opera Națională București naște suspiciunea rezonabilă că, în fapt, se încearcă disimularea refuzului de a pune în executare o hotărâre definitivă prin desființarea scriptică a instituției.”, spune Ștefan Ignat.
Fostul director al Operei Naționale București susține că această măsură are scopul de a bloca preluarea mandatului său, câștigat în urma unui concurs din 2022. Ignat afirmă că schimbarea instituției este o încercare de a evita implementarea unei decizii judecătorești care îi garantează dreptul de a conduce Opera Națională. Potrivit lui, desființarea instituției ar face imposibilă numirea sa, menținând actuala conducere interimară.
„In concreto, efectele hotărârii de guvern care este încă în stadiul de proiect sunt doar nesocotirea dispozițiilor instanței de judecată, expuse prin decizia civilă nr. 1567/01.07.2024, în scopul de a prelungi mandatul actualului director al Operei Naționale București, cu consecințe mult mai grave pe termen mediu și lung, respectiv distrugerea Operei Naționale București.”, a mai precizat Ștefan Ignat.
„Publicul de Operă nu trebuie să sufere în urma deciziilor oamenilor politici”, mai spune Ștefan Ignat.
Ștefan Ignat a preluat conducerea Operei Române în 2017, ocupând poziția de director interimar. Ulterior, Ministerul Culturii a organizat un concurs pentru postul de manager în 2018, concurs pe care Ignat l-a câștigat. Totuși, rezultatul a fost contestat de celălalt candidat, Antoniu Zamfir, ceea ce a dus la anularea concursului.
Ignat a revenit ca director interimar, dar în 2021 a fost demis în urma unui scandal legat de acuzații de hărțuire. Daniel Jinga a fost numit atunci în funcția de director. În 2022, Ministerul a organizat un nou concurs pentru postul de manager, însă procedura a fost blocată din cauza litigiului deschis de Ignat, care revendică acum funcția pentru următorii cinci ani.