Ministerul Culturii pune piciorul în prag pentru salvarea Patrimoniului. Un grup de experţi se va reuni aici săptămânal

0
0

Începând cu luna iulie, Ministerul Culturii va iniţia o serie de întâlniri cu specialişti din Ordinul Arhitecţilor din România, Institutul Naţional al Patrimoniului şi ONG-uri care au preocupări constante în domeniul protecţiei patrimoniului construit. Acestea vor avea loc săptămânal şi se vor desfăşura la nivel de Ministru şi Secretar de Stat.

Întâlnirile au drept scop stabilirea unor măsuri de intervenţie în cazuri punctuale pentru salvarea unor monumente şi situri istorice, dar şi pentru ameliorarea urgentă a legislaţiei.

„Starea gravă în care se află monumentele istorice la nivel naţional, presiunile dezvoltării urbane incoerente, corupţia din sistem, lipsa resurselor şi a instrumentelor de intervenţie impun stabilirea unui dialog constant al celor implicaţi în salvarea şi protejarea patrimoniului construit. Din acest motiv, se impune construirea unei colaborări instituţionale între Ministerul Culturii şi specialiştii din domeniu, care să devină permanentă“, comunică MInisterul Culturii.

„Din păcate, în România, în ceea ce priveşte patrimoniul, nu există încă evaluări ale pierderilor suferite în perioada comunistă sau a celor de după 1990. De asemenea, nu deţinem un inventar complet al situaţiei monumentelor istorice din Bucureşti şi din ţară.

În acest context, Ministerul Culturii consideră prioritară chestiunea patrimoniului şi intenţionează să creeze instrumente suplimentare de lucru pentru salvarea şi protejarea monumentelor istorice. Important este ca responsabilitatea acestui demers să fie asumată atât de societate cât şi de uniunuile de specialişti şi ONG-uri. Cu toţii suntem beneficiarii valorilor moştenite, iar asta implică o serie de responsabilităţi“, se mai afirmă în comunicatul MC.

Mai multe - Cultură

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite