„Menajeria” de trofee a producătoarei Ada Solomon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă succesul se măsoară în trofee, atunci Ada Solomon este incontestabil un producător de succes. Iar dacă trofeele sunt sub formă de animale, atunci cu siguranţă la birou deţine o adevărată “menajerie”, cu premii obţinute în lumea întreagă. “Adevărul” vă prezintă o parte dintre trofeele filmelor româneşti care au triumfat în concursuri internaţionale.

Este unul dintre cei mai importranţi producători de film din România şi un jucător tot mai important pe piaţa de film europeană, acolo unde este şi membră în board-ul „European Film Academy”. Cu peste o sută de trofee câştigate de-a lungul carierei şi cu o casă de producţie, Hi Film, care este „abonată” la premiile festivalurilor din întreaga lume, Ada Solomon (47 de ani) este într-un moment în care singurul trofeu pe care l-ar mai putea râvni în impresionanta panoplie ar fi Oscarul.

„Adevărul” a pătruns în biroul Adei Solomon dintr-o zonă liniştită a Bucureştiului, acolo unde la loc de cinste tronează Ursul de Argint, obţinut anul acesta la Berlinale de Radu Jude, cu „Aferim!”, pentru cea mai bună regie, dar şi Leopardul de Argint, obţinut în 2011 de Adrian Sitaru pentru regia filmului „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”. Printre zecile de trofee primite de Hi Film în ultimii ani au fost unele reprezentând animale sau insecte, mai mult sau mai puţin stilizate.

1. „Lampa cu căciulă” la Uppsala

În 2007, Radu Jude obţinea Marele Premiu la Uppsala Internaţional Film Festival, cu scurtmetrajul „Lampa cu căciulă”. Trofeul reprezintă o pasăre, o stăncuţă, simbol al oraşului suedez.

2. „Toată lumea din familia noastră” la Namur

În 2012, "Toată lumea din familia noastră", filmul lui Radu Jude, a fost desemnat marele câştigător al Festivalului Internaţional de Film de la Namur (FIFF), Belgia, primind trofeul Bayard D’Or, reprezentând un cal cu puteri supranaturale, despre care legenda spune că îşi schimba mărimea în funcţie de cei care îl încălecau.

3. „Poziţia copilului” la Berlin

În 2013, lungemtrajul „Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, primea din partea preşeditelui juriului, cineastul Wong Kar Wai, trofeul „Ursul de Aur”, fiind desemnat cel mai bun film al Berlinalei, unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume.

colaj ada solomon FG

4. „Lampa cu căciulă” la Bilbao

În 2006, filmul „Lampa cu căciulă” al lui Radu Jude obţinea, pe lângă multe alte premii, trofeul Festivalului Internaţional de Film Documentar şi Scurtmetraj de la Bilbao - Zinebi. Acesta este prezentat sub forma unui urs stilizat.

5. „Aferim!” la Lisabona

Anul acesta, lungmetrajul "Aferim!", în regia lui Radu Jude, a fost desemnat marele câştigător la Festivalul Internaţional de Film IndieLisboa din capitala Portugaliei. Trofeul reprezintă un stol de ciori stilizate, această pasăre fiind simbolul oraşului.

6. „Lampa cu căciulă” la Castellon de la Plana

În 2007, mult premiatul regizor Radu Jude primea un alt trofeu, de data aceasta în Spania, pentru scurtmetrajul „Lampa cu căciulă”, chiar într-unul dintre oraşele cu o comunitate impresionantă de români. Trofeul este din oţel şi reprezintă o furnică.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite