Managerii teatrelor cer autorităţilor modificarea condiţiilor de acces la evenimente outdoor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto m.iabilet.ro
Foto m.iabilet.ro

Managerii teatrelor din România cer printr-o scrisoare deschisă, adresată autorităţilor, revenirea treptată la o normalitate care să faciliteze activitatea artistică din această vară. Ei solicită modificarea condiţiilor de acces la evenimente outdoor.

În scrisoarea adresată preşedintelui Iohannis, Guvernului, membrilor Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi Grupului tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, semnatarii vin cu o serie de propuneri.

„Întrucât instituţiile de spectacole, dar şi alte instituţii de cultură dispun şi administrează spaţii exterioare, care se pretează desfăşurării activităţii artistice şi culturale, propunem asimilarea acestora, din punct de vedere al măsurilor în vigoare de acces controlat şi limitat (70%) al publicului, spaţiilor interioare ale aceloraşi instituţii. Spectacolele şi evenimentele instituţiilor de spectacole desfăşurate în spaţii neconvenţionale, în aer liber, care nu se află în administrarea respectivelor instituţii, să se desfăşoare cu prezenţa a maxim 200 de persoane, fără alte condiţionări, la fel cum este prevăzut, în momentul de faţă, pentru categoria de cursuri de instruire sau workshop-uri”, se arată în scrisoare, conform Agerpres.

Semantarii documentului au precizat că propunerile sunt o urmare a analizei făcute măsurilor deja anunţatem şi reprezintă sinteza unor concluzii, pe baza aplicării într-un număr suficient de cazuri a prevederilor în vigoare.

„În măsura în care aceste propuneri ar fi acceptate, pentru noi, managerii instituţiilor de spectacole, ar fi mult mai uşor să administrăm organizarea evenimentelor şi controlul riguros al prezenţei publicului. În acelaşi timp, potenţialii spectatori ar beneficia de condiţii clare şi neechivoce de admitere la aceste spectacole, facilitându-li-se acestora accesul la actul cultural, în condiţii de siguranţă”.

Managerii de teatru spun că sugestiile „nu reprezintă decât o încercare de a aplica prevederi deja adoptate pentru alte tipuri de activităţi cu publicul şi în activitatea instituţiilor de spectacole”.

„Menţionăm că facem aceste propuneri pentru a disocia activităţile instituţiilor pe care le reprezentăm (spectacole ce se adresează unui număr limitat de spectatori - 200) de evenimentele de mare anvergură, cu mii de participanţi, care, în mod firesc, trebuie să respecte norme specifice”, apreciază managerii instituţiilor teatrale.

Scrisoarea deschisă este semnată de peste 40 de manageri de teatre din toată ţara.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite