Maia Morgenstern, o actriţă cu „stea“, a fost îndelung aplaudată pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Morgenstern, pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu  FOTOGRAFII: FITS 2019/Sebastian Marcovici
Maia Morgenstern, pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu  FOTOGRAFII: FITS 2019/Sebastian Marcovici

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) a onorat, sâmbătă seară, mai multe personalităţi din lumea artelor spectacolului în cadrul ceremoniei de pe Aleea Celebrităţilor. Actriţa Maia Morgenstern, cu flori în păr şi cu rucsac în spate, a fost îndelung aplaudată, pentru naturaleţea şi talentul ei, de spectactorii prezenţi sub zidurile Cetăţii din Sibiu.

Ceremonia de premiere a artiştilor de pe Aleea Celebrităţilor, prezentată de Constantin Chiriac şi Irina Margareta Nistor, a fost condusă, sâmbătă seară, de George Banu şi a dezvăluit şase noi stele: Sidi Larbi Cherkaoui – coregraf, dansator, Pippo Delbono – actor, regizor, Stan Lai – dramaturg, regizor, Maia Morgenstern – actriţă de film şi teatru, Emmanuel Demarcy-Mota – actor, regizor, Michael Thalheimer – regizor.

În cadrul Galei Celebrităţilor, care a avut loc la Filarmonica de Stat din cadrul Sălii Thalia, s-au acordat şi premii speciale pentru activitatea profesională în domeniul artelor spectacolului: premiul „Virgil Flonda” a fost dăruit lui Florin Piersic Jr. şi premiul „Iulian Vişa” a mers la Andrei şi Andreea Grosu. Alte două premii speciale au fost oferite profesorului Noel Witts şi ambasadorului Emil Hurezeanu. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) se încheie duminică seară, după zece zile de sărbătoare a artei Thaliei în cetatea de pe Cibin.

"Bucuria" lui Delbono


Vicepreşedintele ICR, Krizbai Béla Dan, regizorul Pippo Delbono şi preşedintele FITS, Constantin Chiriac, pe Aleea Celebrităţilor

Delbonoo Aleea Celebritatilor

Institutul Cultural Român (ICR), coorganizator a ediţiei de anul acesta a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), a acordat, sâmbătă, o stea actorului şi regizorului italian Pippo Delbono. Distincţia a fost înmânată de vicepreşedintele ICR, Krizbai Béla Dan, la Gala Celebrităţilor organizată la Sala Thalia din Sibiu.

Laudatio a fost rostit de criticul de artă, George Banu, şi de vicepreşedintele ICR, Krizbai Béla Dan, care s-au aflat, pe scena Sălii Thalia, alături de artist şi de moderatorul Cătălin Ştefănescu. Personalitate creatoare complexă, actor de teatru şi de film, regizor şi autor, Pippo Delbono este cunoscut în special pentru activitatea sa desfăşurată pe scena de teatru, alături de compania care-i poartă numele, ce s-a impus în întreaga lume încă din 1987, anul înfiinţării sale. Spectacolele semnate de el s-au jucat în peste 50 de ţări, iar dintre cele mai cunoscute producţii se numără „Dopo la Battaglia” („După bătălie”), „Orchidee” (Orhidee), „Vangelo” („Evanghelie”) şi „La Gioia” („Bucuria”).

"Am lansat, în festival, cartea Dăruirea de sine. Teatrul înseamnă pentru Pippo Delbono dăruire pentru spectatori şi pentru cei cu care lucrează. Delbono e foarte iubit de toţi studenţii mei. În spectacolul Joy/ Bucuria, doliul după un personaj care l-a însoţit pe scenă este depăşit de curaj, de încredere şi dragoste de viaţă. Artistul ne dă lecţii de luciditate, dar în acelaşi timp întreţine o speranţă", a spus George Banu.

Pippo Delbono a afirmat că se simte foarte onorat să primească o stea, într-un oraş pe care îl iubeşte, şi să fie prezent la Gala Celebrităţilor.

"Sibiul e pentru mine ca o familie. Am prezentat numeroase spectacole, de-a lungul anilor,  în festival. Am lăsat o parte din mine şi din biografia mea aici. Nu poţi să faci teatru fără bucurie. Cultura inseamnă să deschizi ochii lumii asupra un probleme, cultura şi teatrul au un rol de responsabilizare a societăţii civile. E ceea ce fac în teatrul meu", a mărturisit artistul.


Vicepreşedinzele ICR, Krizbai Béla Dan, a vorbit în calitatea ICR de partener strategic al Festivalului Internaţional de Teatru de Sibiu. "Avem certitudinea că acest festival a acţionat de 26 de ani ca un magnet şi a adus, în jurul nostru, o miriadă de stele. Una dintre acestea este premiată de ICR la ediţia de anul acesta a FITS.

Pippo Delbono face teatru cu tot ce îl doare la vedere, cu tot ce-l revoltă la suprafaţă. Cu toate angoasele, neputinţele, căderile în suferinţă şi salturille în iubire, nesiguranţele şi căutările bâjbâite printre gânduri frânte şi dezordonate, exprimate fără plasă de siguranţă, fără pedală şi fără compromisuri. Delbono ne dezmorţeşte simţurile şi ne pulverizează compromisurile. Vă mulţumim, maestre, că ne pulverizaţi compromisurile", a subliniat vicepreşedintele ICR, Krizbai Béla Dan.


Batsheva Dance Company, la superlativ

Sâmbătă şi duminică, Batsheva Dance Company (Israel) a revenit la la FITS cu noua sa producţie de dans contemporan, „Venezuela”, în care coregraful Ohad Naharin şi dansatorii săi explorează dialogul şi conflictul dintre mişcare şi conţinutul reprezentat de aceasta.

Ca de fiecare dată, spectacolul „Faust”, în regia lui Silviu Purcărete, s-a jucat cu casa închisă şi i-a impresionat, sâmbătă seară, pe cei prezenţi. Unul dintre cei mai importanţi protagonişti a fost Pippo Delbono, regizor, actor şi creator neîntrecut de spectacole emoţionante. Creatorul italian şi-a lansat, alături de George Banu, la Habitus, cartea „Dăruirea de sine”, un volum de mărturisiri, cu imagini şi cuvinte ce dezvăluie lumea şi, totodată, pe sine, iar, mai apoi, pe scena de la Fabrica de Cultură – sala Lulu, publicul a avut ocazia să trăiască „Bucuria/ Joy” , alături de neobişnuiţii artişti din compania de teatru a lui Pippo Delbono.

O lume nebună cu dinozauri zburători

Imagine indisponibilă

Şi străzile din Sibiu au fost animate de artişti şi public, şi nimeni nu s-a lăsat impresionat de norii neprietenoşi ci doar de talentul şi creativitatea trupelor care au animat oraşul: muzica Fanfarei de la Cozmeşti, dans cu Cia Jordi L. Vidal, circ cu Les Colporteurs, jazz colorat şi culori vesele alături de Mademoiselle Paillette.

Piaţa Mare a fost gazda spectacolelor în aer liber, iar Dundu, o păpuşă uriaşă, a prins viaţă, oferind o experienţă deopotrivă vizuală şi interactivă de excepţie.  De asemenea, 800 de metri cub de heliu „înghiţiţi” de personaje fantastice au zburat nonşalant în Piaţa Mare, datorită companiei franceze Plasticiens Volants, care a adus două spectacole magice: „O lume nebună” (vineri) şi „Leonardo da Vinci - vise şi coşmaruri” (duminică).
Seara de vineri a continuat cu concertul duo-ului francez Pépite, în a cărui muzică echilibrată se regăsesc influenţe americane, franceze şi jamaicane, toate într-un spectacol golden pop.

Rock, punk şi pop, în concertele din Piaţa Mare

A zecea zi de festival şi ultima din această ediţie a adus, de asemenea, un program variat: în Piaţa Habermann, Piaţa Mică şi pe pietonala Nicolae Bălcescu artiştii au creat noi universuri prin spectacolele de stradă.  Spectacolul este urmat duminică seară de un concert live al celor de la Radio Elvis, cu un sound cu elemente de rock, punk şi pop.

De duminică seară şi până pe 4 august, la Muzeul Astra, publicul a fost invitat să intre într-o atmosferă unică prin culori şi lumini, datorită evenimentului Lantern Festival – China în 20 de legende - o expoziţie luminoasă inedită şi unică în lume. Fiecare instalaţie spune o legendă sau reprezintă un simbol din China: Tărâmul urşilor panda, Patru anotimpuri, Anul Nou Chinezesc, Pasajul florilor, Concertul insectelor, Drumul binelui, Dragonul, Fantezia florilor sau Poarta Salutului.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite