Liliana Passima, directorul interimar al MNŢR: Reţeaua Naţională a Muzeelor a fost partinică lui Virgil Niţulescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liliana Passima, directorul interimar al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, a declarat pentru News.ro că după protestul cercetătorilor de la începutul lunii august, foarte puţini i-au susţinut în acţiunea lor, subliniind că Reţeaua Naţională a Muzeelor a fost partinică fostului director Virgil Niţulescu.

”Reţeaua Naţională a Muzeelor a fost partinică domnului Niţulescu. Ea ar fi trebuit să se gândească la relaţia muzeelor cu specialiştii, care sunt factorii care conduc ca acel muzeu să funcţioneze. Asta lipseşte”, a fost declaraţia Lilianei Passima pentru News.ro. ”Noi, cei care am făcut protestul, suntem dintre cei mai buni şi nu ne-a întrebat nimeni, nimeni nu a vrut să meargă în profunzimea problemei. Proiectul muzeografic al lui Horia Bernea trebuie să continue. Lupt pentru a nu se pierde acest tip de identitate. Toţi directorii de dinainte au luptat pentru crearea unei opere complete. Şi trebuie să punem în discuţie perspectiva asupra tradiţiei”, a completat ea.

Directorul interimar, care a semnat pe 27 septembrie un nou contract la conducerea Muzeului pentru minim 20 de zile şi nu mai mult de patru luni, aşa cum este stipulat, spune că în tot acest timp va putea să aprofundeze direcţiile pe care le-a început.

”Sunt multe probleme administrative şi mă gândesc la un proiect pe termen lung. Am în vedere tipuri noi de parteneriate, să refacem legăturile, să vedem cum redevenim un muzeu şi în lume”, a declarat Liliana Passima, care şi-ar fi dorit ca echipa Corpului de Control al Prim-ministrului Dacian Cioloş să verifice şi activitatea muzeului, pe lângă organizarea celor două concursuri pentru şefia muzeului. ”Am fost surprinsă să văd că activitatea muzeului nu a fost analizată”, a spus directorul.

Pe 16 august, cercetătoarea Liliana Passima, angajat al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, a fost numită de ministrul Culturii director interimar al instituţiei muzeale pentru o perioadă de 40 de zile, în condiţiile în care se încheie perioada de interimat a lui Virgil Niţulescu, a fost anunţul publicat de Corina Şuteu online.

Virgil Niţulescu a fost declarat câştigător la al doilea concurs de proiecte organizat anul acesta de Ministerul Culturii pentru ocuparea funcţiei de manager al Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) din Bucureşti, cu nota 8,40. Vintilă Mihăilescu s-a clasat pe locul al doilea, cu nota 7,87, iar Liliana Passima a fost declarată respins, a anunţat săptămâna trecută ministerul Culturii.

La primul concurs care a avut loc în luna aprilie a acestui an, câştigător a fost Vintilă Mihăilescu, însă el a fost anulat, în urma unei contestaţii formulate de Virgil Niţulescu, întrucat arhitectul Şerban Strudza, membru al comisiei, nu ar fi îndeplinit condiţiile cerute de lege, s-a arătat într-un răspuns al ministerului pentru agenţia de presă News.ro.

Antropologul Vintilă Mihăilescu a intentat proces Ministerului Culturii, după ce acesta a anulat primul concurs pentru ocuparea postului de manager al Muzeului Ţăranului Român, pe care îl câştigase.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite