La 100 de ani de la naşterea lui Dinu Lipatti, un mare pianist rus, Nikolai Demidenko, cântă Chopin la Ateneul Român VIDEO
0Specialist în creaţia chopiniană, unul dintre cei mai mari pianişti ai lumii, muzicianul rus Nikolai Demidenko, va delecta publicul, în această seară, de la ora 19.00, cu una dintre lucrările preferate ale lui Lipatti, Concertul -seară, la Ateneu, cu Concertul nr. 1 de Fr. Chopin. Astăzi, se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Dinu Lipatti.
Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti, Festivalul Serile Lipatti, în parteneriat cu Filarmonica George Enescu, îl invită pe pianistul rus Nikolai Demidenko să concerteze la Ateneul Român duminică 19 martie 2017, la ora 19.00. Evenimentul este organizat de Asociaţia Art à la carte, cu sprijinul Institutului Cultural Român.
În prima parte a serii vor fi prezenţi pe scena Ateneului alţi doi pianişti, Mihai Ungureanu şi Dana Borşan, cu Concertino în stil clasic de Lipatti şi Concertul nr. 9 Jeunehomme de W. A. Mozart.
Alături de cei trei solişti vor fi instrumentiştii Cameratei Regale, conduşi de reputatul dirijor Horia Andreescu.
Concertele dedicate aniversării celor 100 de ani de la naşterea lui Lipatti vor fi transmise în direct pe TVR3, TVR HD şi www.tvrplus.ro
DINU LIPATTI
Personalitate aparte în panteonul pianisticii mondiale, faima internaţională a lui Lipatti se datorează nu numai marelui talent cu care fost înzestrat, cât şi înregistrărilor de valoare inestimabilă, ce reprezintă şi astăzi un reper pentru pianiştii din întreaga lume.
Dinu Lipatti s-a născut în 19 martie 1917 la Bucureşti. Elev al eminentei Florica Musicescu şi, mai târziu, al compozitorului Mihail Jora, se prezintă în 1933, la doar 16 ani, la un mare concurs de pian din Viena, unde îl întâlneşte pe legendarul Alfred Cortot, care îi va deveni profesor la École Normale de Musique din Paris. Odată cu primul recital de la Paris, Dinu Lipatti devine un nume cu rezonanţă în viaţa muzicală a Franţei şi continuă pe drumul unei cariere strălucitoare. Şi în ţară va susţine multe recitaluri, unele dintre ele în compania lui George Enescu. Din 1943 Lipatti este diagnosticat cu o formă de leucemie, ceea ce însă nu-l împiedică ca în următorul an să devină profesor la Conservatorul din Geneva. Totodată, îşi continuă cariera concertistică dând recitaluri de pian sau ca solist împreună cu renumite ansambluri orchestrale din toată Europa. Colaborează cu şefi de orchestră ca Herbert von Karajan, Ernest Ansermet sau Alceo Galliera. În 1946 încheie un contract exclusiv cu casa de înregistrări Columbia, realizând înregistrări ce vor deveni un adevărat tezaur pentru o lume întreagă.
În anul 1950, în ciuda agravării bolii, Lipatti susţine în septembrie la Besançon un ultim recital, care din fericire a fost şi înregistrat. Pentru noi toţi acest recital reprezintă un rămas bun al unuia dintre cei mai mari pianişti ai secolului XX, căci Lipatti se stinge din viaţă trei luni mai târziu. De atunci şi până acum s-au publicat şi republicat în lumea întreagă înregistrările sale, Lipatti rămânând şi astăzi o icoană pentru pianiştii de pretutindeni.
NIKOLAI DEMIDENKO
Provenit din şcoala marelui Dmitri Bashkirov, Demidenko este un pianist rus de talie mondială, finalist la prestigioasele Concours Musical International de Montréal (1976) şi International Tchaikovsky Competition(1978). Rezident în Marea Britanie, este şi profesor la Menuhin School of Music şi la University of Surrey.
Ca pianist concertist, a fost acompaniat de marile orchestre ale lumii, printre care Moscow Radio Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, London Symphony, Royal Philharmonic şi St. Petersburg Philharmonic, colaborând cu dirijori de talia lui Sir Roger Norrington, Vladimir Fedoseyev, Yuri Temirkanov şi Sir Andrew Davis. Turneele lui l-au purtat nu numai în Europa, ci şi în Australia, Noua Zeelandă, Canada şi Orientul Îndepărtat, iar debutul la New York l-a avut în 2001. În domeniul cameral succesul seriilor tematice de la Wigmore Hall se continuă cu recitaluri la Royal Festival Hall, Barbican şi Southbank Centre. În cadrul seriei London Pianoforte de la Wigmore Hall, singura reprezentaţie live difuzată în seria de emisiuni BBC Radio 3’s Chopin Experience a fost recitalul Chopin al lui Nikolai Demidenko. De altfel, în toamna anului 2008 a lansat un CD Chopin cu cele 24 de preludii, distins cu MIDEM 2010 Special Chopin Award. „Acesta a fost un alt Chopin faţă de cel cu care suntem obişnuiţi şi modul în care a fost interpretat ne-a tăiat răsuflarea...Controlul tehnic suprem şi acurateţea în virtuozitate mare sunt elementele lui de rezistenţă, mai exact, este vorba de claritatea pe care o găsim în cele mai dense şi complexe structuri şi poezia cea mai expresivă pe care o redă în interpretare.'' (Michael Church, The Independent, 2010)
Pianistul rus acordă o importanţă deosebită înregistrărilor, realizând până acum aproape 40 de discuri. Nu demult declara: „Ele sunt o parte esenţială a vieţii mele...Modul în care interpretăm reprezintă o reflecţie a vieţii noastre şi nu putem cânta precum o faceau pianiştii în anii 1930, căci acum şi viaţa este altfel...” Demidenko şi-a lansat înregistrările la mai multe case de discuri, între care Euroarts, RCA, Helios, Hyperion Records, SanCtuS Recordings şi Onyx.