INFOGRAFIE Premiile UNITER 2015 Oglindă, oglinjoară, care e cel mai bun spectacol din ţară?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din „Omul cel bun din Seciuan”, în regia lui Andrei Serban, nominalizat la Cel mai bun spectacol
Imagine din „Omul cel bun din Seciuan”, în regia lui Andrei Serban, nominalizat la Cel mai bun spectacol

Ion Caramitru va deschide în această seară, începând cu ora 21.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, cea de-a XXIII-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, care-şi va alege câştigătorii.

Cel mai important eveniment al lumii teatrale din România, deopotrivă aşteptat şi contestat, îşi va alege câştigătorii în această seară, iar pe lista nominalizaţilor se află nume dintre cele mai importante ale scenei, printre ei Andrei Şerban, Victor Ioan Frunză, Vlad Ivanov, Mihai Călin, Ana Ciontea, dar şi foarte mulţi tineri.

Un moment extrem de important, Premiul de Excelenţă al ediţiei din acest an îi va fi decernat celebrului regizor Peter Brook, autorul lucrării „Spaţiul gol”, care a schimbat istoria teatrului mondial în secolul 20. Peter Brook a împlinit pe 21 martie 90 de ani şi este încă activ în spaţiul teatral. La Bucureşti, Premiul de Excelenţă acordat de Senatul UNITER, pentru „aportul şi impactul spectacolelor sale asupra teatrului românesc” va fi ridicat de teatrologul şi scriitorul George Banu, venit special de la Paris.

De asemenea, printre artiştii premiaţi de UNITER pentru întreaga activitate se numără regizorul Alexander Hausvater, actriţa Mihaela Arsenescu Werner, actorul Vladimir Jurăscu, scenografa Clara Labancz şi criticul Mira Iosif.

Trei spectacole din Bucureşti îşi dispută premiul cel mare

Competiţia oficială însă, la toate categoriile, se anunţă una extrem de strânsă. Juriul de nominalizări din care au făcut parte criticii Monica Andronescu, Mircea Morariu şi Maria Zărnescu au preferat în acest an Bucureştiul. Iar cele trei montări care-şi dispută titlul de „spectacolul anului” sunt toate din Bucureşti şi în spatele lor se află nume dintre cele mai importante ale regiei actuale: „Omul cel bun  din Seciuan”, de la Teatrul Bulandra, în regia lui Andrei Şerban, „De vânzare/ For Sale”, de la Teatrul Odeon, un spectacol de Gianina Cărbunariu, şi „Mobilă şi durere”, de la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză. Trei spectacole cu totul diferite, care exemplifică trei tendinţe diferite ale teatrului românesc la acest moment, iar misiunea juriului final care va alege câştigătorii şi din care fac parte Ştefania Cenean, Dan C. Mihăilescu, Valeria Seciu, Oana Stoica şi Alexa Visarion va fi una dificilă.

Titlu de „Cel mai bun regizor al anului” şi-l dispută Andrei Şerban, Victor Ioan Frunză şi Radu Alexandru Nica, pentru trei spectacole remarcabile, primele două în Bucureşti, „Omul cel bun din Seciuan”, respectiv „Mobilă şi durere”, iar cel de-al treilea „Incendii”, având la bază scenariul unui film celebru premiat la Oscar, pus în scenă la Teatrul Maghiar de Stat din Timişoara.

Şampanie şi lacrimi

Actorii care intră în competiţie sunt, la categoria „Cel mai bun actor în rol principal”, Vlad Ivanov, Sorin Leoveanu şi Adrian Nicolae, iar la categoria „Cea mai bună actriţă în rol principal”, Alexandra Fasolă, Anca Hanu şi Daniela Török. Toate rolurile luate în discuţie au prilejuit adevărate performanţe artistice şi departajarea va fi greu de făcut, unii dintre nominalizaţi având deja în palmares premii UNITER, Alexandra Fasolă obţinând chiar anul trecut trofeul pentru cea mai bună actriţă.

„M-am bucurat că se întâmplă a doua oară, e un fel de recunoaştere a muncii pe care o faci şi te bucuri că ajunge la sufletul celuilalt, mai ales că pentru mine <Omul cel bun din Seciuan> e un spectacol de suflet”, a declarat Alexandra Fasolă, care deţine rolul principal în spectacolul lui Andrei Şerban.

La categoria Cel mai bun actor în rol secundar, competiţia este la fel de strânsă. Mihai Călin, Andrei Huţuleac şi Georg Peetz, pe de o parte, şi Ana Ciontea, Ana Covalciuc şi Katalin Berekméri, de cealaltă parte.

La scenografie, premiul şi-l dispută Adriana Grand, Iuliana Vâlsan şi Andrada Chiriac, iar la debut trei tineri actori care au impresionat juriul: Ana Bianca Popescu, Vlad Nemeş şi Ciprian Nicula.

Spectacolul din această seară se anunţă grandios, amfitrion, ca în fiecare an, fiind Ion Caramitru, preşedintele UNITER. La sfârşit, după miezul nopţii, vor curge şampanie şi lacrimi... unele de bucurie, altele de tristeţe.

image
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite