Gala UCIN - „Moromeţii 2”, de Stere Gulea, recompensat cu Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
scena din Morometii 2

Lungmetrajul „Moromeţii 2”, regizat de Stere Gulea, a fost recompensat cu Marele Premiu si Trofeul Uniunii Cineaştilor la gala UCIN, care a avut loc luni seară la Teatrul Naţional Bucureşti.

La cea de-a 47-a ediţie a galei unde sunt premiate producţiile cinematografice lansate în România în ultimul an, „Moromeţii 2” a mai fost premiat la două categorii - scenografie (Cristian Niculescu) şi interpretare masculină (Horaţiu Mălăele).

Premiul Special al Juriului a revenit filmului „Touch me not/ Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie, care a fost dublu premiat anul trecut la Berlinală, inclusiv cu Ursul de Aur.

Constantin Popescu s-a impus prin regia filmului „Pororoca”, film câştigător şi la categoria interpretare feminină (Iulia Lumînare) şi coloană sonoră (Mihai Bogos şi Vincent Arnardi).

Premiul pentru scenariu a revenit lui Paul Negoescu, pentru „Povestea unui pierde-vară”, iar Marius Panduru a câştigat un trofeu pentru imaginea filmului „În Pronunţare”.

Rodica Negrea a fost premiată pentru rolul secundar din „Moon Hotel Kabul”, regizat de Anca Damian, în timp ce Alexandru Dabija a fost desemnat cel mai bun actor în rol secundar, pentru „Îmi este indiferent dacă in istorie vom intra ca barbari”, regizat de Radu Jude.

Doina Levintza şi Adina Bucur au fost premiate pentru costumele realizate pentru filmul „6,9 pe scara Richter", regizat de Nae Caranfil.

Premiul pentru montaj a revenit lui Cătălin Cristuţiu pentru filmul „Imi este indiferent dacă in istorie vom intra ca barbari", iar premiul pentru muzică originală „Adrian Enescu”, lui Massimiliano Nardulli pentru filmul „Charleston" (r. Andrei Creţulescu).

Premiul pentru scurtmetraj de ficţiune i-a fost acordat lui Bogdan Mureşanu pentru „Cadoul de Crăciun”.

Premiul pentru film documentar de lung şi scurt metraj i-a revenit lui Alexandru Mavrodineanu, pentru filmul „Caisă”, premiul pentru film de animaţie - Ancăi Damian, pentru filmul „Telefonul", iar premiul pentru film de televiziune - lui Răzvan Butaru, pentru filmul „Locul din care toţi vor să plece".

Premiul de debut Opera Prima „Alexandru Tatos” a fost acordat Mihaelei Popescu, pentru filmul „În pronunţare", şi cel pentru machiaj, Corinei Căldăraru, pentru filmul „Scurt circuit”.

Premiul pentru cea mai bună prestaţie a unui actor neprofesionist a fost acordat lui Vasile Pavel-Digudai din filmul „Soldaţii. Poveste din ferentari" (r. Ivana Mladenovic).

La fel ca la ediţiile anterioare, la gala din acest an au fost acordate premii speciale: Premiul Academic şi Trofeul Uniunii Cineaştilor: directorul de fotografie Francisc Patakfalvi, regizorilor Nicolae Mărgineanu şi Florin Mihăilescu; Premiul de excelenţă al Uniunii Cineaştilor pentru întreaga activitate - actorului Doru Ana, regizorului Tedy Necula şi actorului Papil Panduru; Premiului preşedintelui UCIN a fost acordat lui Alexandru Nagy, pentru rolul Mitu din filmul „Moon Hotel Kabul”.

Premiile Criticii de Film au fost: Premiul „Ion Cantacuzino" pentru publicistică cinematografică - Marian Sorin Rădulescu, pentru volumul „Mircea Veroiu, poezia unei lumi tragice", Premiul „George Littera" - criticul Victor Morozov, Diploma pentru cel mai bun film al anului - „Moromeţii 2".

Juriul care a acordat premiile a fost alcăruit din regizorul Cristi Puiu (preşedinte), criticul de film Manuela Cernat, expertul cultural Aura Corbeanu, compozitorul Dan Dediu, regizorul Iosif Demian, criticul de film Dana Duma, regizorul de animaţie Radu Igazsag, editorul Melania Oproiu, regizorul şi producătorul Adrian Silişteanu, actriţa Tora Vasilescu şi scriitorul Varujan Vosnagian.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite