Filmele româneşti ale anului 2018. Radu Jude, Radu Muntean, Corneliu Porumboiu revin anul acesta pe marile ecrane din România FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorii români din noul val al cinematografiei pun, de câţiva ani încoace, numele României pe listele marilor competiţii de film ale lumii. „Adevărul” prezintă filmele româneşti ale anului 2018, unele dintre acestea fiind deja premiate la festivaluri de film de renume, altele, continuări ale unor pelicule devenite deja emblematice sau ecranizări ale unor romane.

Sezonul premierelor în cinematografele autohtone va fi deschis de „Pororoca”, regizat de Constantin Popescu, lungmetrajul care a avut premiera anul trecut în competiţia oficială de la San Sebastian. Pelicula, cu Bogdan Dumitrache în rol principal, va avea premiera pe 19 ianuarie şi spune povestea lui  Tudor şi a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria (5 ani) şi Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copiii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.

Cel mai curajos debut al anului 2018, „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, regizat de Ivana Mladenovic, va fi lansat pe marile ecrane pe 2 februarie. Filmul, care avut premiera mondială la Toronto, şi apoi cea europeană în competiţia de la San Sebastian, spune povestea lui Adi, un antropolog în vârstă de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo, îl întâlneşte pe Alberto, un rom sărac, fost puşcăriaş, care promite să îl ajute să cunoască cântăreţi. Destul de repede, cei doi încep o relaţie. Când banii se termină, amândoi se trezesc captivi într-un apartament în care se iubesc sincer şi se folosesc unul de altul.

 Lista premierelor din acest an este completată de un alt debut în lungmetraj. Este vorba despre „Charleston”, în regia lui Andrei Creţulescu. Film care a avut premiera mondială în vara anului trecut la Festivalul de Film de la Locarno.

La câteva săptămâni după moartea soţiei sale, Ioana, şi în seara în care împlineşte 42 de ani, Alexandru are parte de un „cadou” cel puţin bizar: vizita mai tânărului Sebastian, care pretinde că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni… mai mult sau mai puţin. „Charleston” este povestea  dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, „format” din doi bărbaţi şi femeia pe care au pierdut-o amândoi. Filmul îi are în distribuţie pe Şerban Pavlu, Radu Iacoban, Dorian Boguţă, Ana Ularu, Victor Rebengiuc, Ana Ciontea.

                                                                                              Horaţiu Mălăele în rolul lui Ilie Moromete 

Horaţiu Mălăele_ Moromeţii

 2018 este anul în care „Moromeţii” se întorc pe marile ecrane. Continuarea celebrului film, regizat de Stere Gulea, este programată pe 9 noiembrie.

 După ce în 2017 Radu Jude a lansat cel mai de succes documentar românesc al anului, „Ţara moartă”, anul acesta se va întoarce în cinematografele autohtone cu lungmetrajul „Îmi este indiferent daca în istorie vom intra ca barbari”.

 Lista premierelor din 2018 va fi completată de cele mai noi producţii semnate de Tudor Giurgiu („Apropierea”, cu premiera anunţată pe 21 septembrie) şi Radu Muntean („Alice T”).

Anca Damian revine şi ea cu un nou lungmetraj. În 2017 a lansat „Perfect sănătos” iar anul acesta vine cu „Moon Hotel Kabul” care spune povestea lui Ivan Semciuc, un jurnalist destul de cinic. O întâlnire obişnuită în camera unui hotel din Kabul cu Ioana, translator, produce o mică revoluţie personală. Cei doi petrec noaptea stând de vorbă şi făcând sex. După ce Ivan se întoarce la Bucureşti, Ioana e găsită moartă în camera de hotel, cu venele tăiate. În rolurile principale sunt Florin Piersic Jr, Ofelia Popii.

Line-up-ul anului va fi completat de noul lungmetraj semnat de Cristina Iacob, ecranizarea romanului „Suge-o Ramona”, cel mai nou film regizat de Paul Negoescu – „Never let me go”, „Un prinţ şi jumătate”, proiectul Anei Lungu,  „Cap şi pajură” (regia Nicolae Constantin Tănase), „Scurtcircuit” (Cătălin Saizescu), „1983” (Andrei Cohn) sau „ Dragoste: Câine” (regia Florin Şerban).

Corneliu Porumboiu este aşteptat cu un nou documentar care poartă titlul „Fotbal infinit”. Lista documentarelor ce vor fi lansate anul acesta în cinematografe este completată de „Procesul”, regizat de Claudiu Mitcu, „Distanţa dintre mine şi mine” (regia Mona Nicoară) , „Licu” (regia Ana Dumitrescu), film care a câştigat premiul Golden Dove în competiţia internaţională din cadrul celei de-a 60-a ediţii a Festivalului internaţional de film documentar şi de animaţie de la Leipzig.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite