Experimentul cu care Opera Română și-a atras oprobriul public. Cum ar trebui să ne îmbrăcăm când mergem la spectacole
0În weekend, Opera Națională București a lansat pe pagina sa de Facebook o campanie în care întreaba spectatorii și fanii ce înseamnă pentru ei eleganța la operă și ce vestimentații ar trebui abordate. Reacțiile au fost din cele mai diverseă, astfel că după doar două zile postarea a fost ștearsă.

După cum spuneau reprezentanții Operei Naționale București, „Campania #CumNeImbracamLaOpera este mai mult decât un simplu ghid de stil – este o celebrare a rafinamentului, respectului pentru artă și a bucuriei de a ne conecta cu frumosul în toate formele sale. Fie că optăm pentru o rochie elegantă, un costum bine croit sau doar un accesoriu care să reflecte atenția noastră pentru ocazie, felul în care ne prezentăm la un spectacol de operă este o formă de respect față de artiști, de public și, mai ales, față de noi înșine”.
Prin postarea publică de pe Facebook, cei de la Opera Națională au pus două întrebări spectatorilor: „Ce înseamnă pentru voi eleganța la operă? Care este ținuta voastră de suflet pentru astfel de evenimente?”
Iar postarea a stârnit un val de reacții pro și contra, cu sute de comentarii, aprecieri și distribuiri. Ștergerea postării după doar 48 de ore de către reprezentanții Operei Naționale București a șocat.
„Ca om care și-a dedicat întreaga viață studiului muzicii clasice, pot spune că tot ce mă interesează în sala de spectacol este bunul simț ce pentru mine, nu înseamnă rochii elegante și pantofi smart-casual, ci liniște, respect față de spațiul personal și absența luminii ecranelor telefoanelor mobile în timpul spectacolului. Restul sunt doar chestii care descurajează potențialul public tânăr de a călca în astfel de instituții. Dirijorul, instrumentiștii, soliștii și balerinii oricum nu văd în ce e îmbrăcat publicul. Respectul față de muncă lor se simte prin prezența în sala și prin disciplina publicului”, a scris Emma Niță la postarea de pe Facebook.
La rândul lui, Alex Hüzün, arăta că: „Arta nu aparține elitei și snobilor, ci ar trebui să fie permisivă. În țările scandinave nu există chestia asta și totuși nu îi puteți numi nerespectuoși. Vreți oameni educați pe lângă voi? Fiți permisivi. Mai bine ați lucra la program că se repetă aceleași spectacole de 10 ani decât să faceți articole discriminatorii”.
Un alt comentariu a venit de la Melinda Teohari: „Pare că sunteți un pic bipolari. Într-un final vreți ținute elegante sau smart casual? Și vreți să vină oamenii la spectacole sau să arunce banii pe ținute pe care le vor purta din când în când? Adică o cheltuiala în plus și inutilă. Ori vreți să rămâneți ancorați în trecut, în care oamenii mergeau la opera să își afișeze ținutele și mai puțîn să se bucure de programul artistic? Nu e mai simplu să refuzați la intrare oamenii care vin în șlapi și tricou?”
„Vrei să îți arăți țoalele alea bune? Mergi la lăutari”
„Cred că mai mult respect pentru artiști ar fi dacă s-ar interzice snobilor împodobiți în perle și diamante să intre în sala mare cu paharele de șampanie și mâncare, să discute, să facă poze sau chiar video și să râdă în timpul spectacolelor. Chestia asta se întâmplă din ce în ce mai des în ultimii ani fix la publicul de la parterul central, unde biletul e 300-400 lei. La Spărgătorul de Nuci din 29 decembrie s-a râs în hohote în rândul 7, altcineva a făcut observație (justă) din rândul 14, a auzit toată sala. Mi-au stricat toată experiența. Tot prin rândul 7 se filma cu telefonul. În spatele meu niște tineri la costum cu pahare cu șampanie au vorbit TOT spectacolul”, a scris pe Facebook și Elena Șerban.
O reacție a avut și Mădălina Barbu: „Există și persoane cu posibilități materiale nu foarte bune, care își doresc să vadă un spectacol la operă. Doar nu vă așteptați să își cumpere ținute special pentru ocazie. Atâta timp cât vin decent îmbrăcați, nu văd problema. Nu văd nimic rău în a veni îmbrăcat casual. Nu vii în haine sport că nu te duci la fotbal, dar nici nu îți pui rochia cu trena/fracul și louboutinii în picioare. Și un alt aspect important, nu știu dacă ați observat, dar atât artiștii, cât și oamenii însetați de cultură, au un stil vestimentar modest, nu prea le place să epateze. Vrei să îți arăți țoalele alea bune? Mergi la lăutari”.
Iulia Albu: „ Opera Română trebuie să se concentreze spre a își atrage public”
„Adevărul” a stat de vorbă și cu designerul Iulia Albu, unul dintre cei mai apreciați și avizați critici de modă din România.

„Accesul la artele spectacolului nu ar trebui limitat în funcție de ținutele pe care o persoană și le permite sau nu. O mare parte dintre consumatorii de asemenea spectacole se presupune că ar trebui să fie și tineri studenți care nu au cum să se îmbrace ridicol, de seară, când vin la un spectacol. Este alegerea fiecăruia dacă poartă o ținută elegantă sau casual. Cu siguranță este total nepotrivit să te duci în șlapi, tricou și bermude la operă. La operă ar trebui să meargă oricine își dorește, inclusiv un om al străzii care strânge bani pentru asta câteva săptămâni. În toate sălile de spectacole din lume există reguli, inclusiv tipul de geantă cu care poți veni, în sensul că nu poți aduce o paporniță. Firește că nu îți poți posta pantofii în locuri nepotrivite sau să ai manifestări nepotrivite, cum se întâmplă cu unii influenceri din România, în încercarea disperată de a deveni sau redeveni relevanți. Opera Română trebuie să se concentreze spre a își atrage public, nu spre a îl îndepărta cu asemenea reguli ridicole. Este necesară și o educare a publicului”, a declarat Iulia Albu pentru „Adevărul”.