Exclusiv EXCLUSIV Documentele care o confirmă, apoi o destituie pe Dorina Lazăr de la conducerea Teatrului Odeon
0Directoarea Teatrului Odeon, Dorina Lazăr, a fost demisă printr-un ordin emis de Primăria Municipiului Bucureşti, „ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale”, fiind înlocuită la conducere interimar de actorul Cristian Şofron, lider de sindicat.
Potrivit PMB, măsura a fost luată în baza raportului Corpului de Control al Primarului General, care a vizat, printre altele, verificarea aspectelor organizatorice, financiare şi respectarea legalităţii privind încheierea şi derularea contractelor comerciale.
”Sunt siderată. A venit un curier de la Primărie care mi-a adus o hârtie prin care am fost demisă din 24 august. Eu din 24 şi până astăzi am semnat o grămadă de acte. Ele sunt semnate ilegal, probabil, acum. Nu ştiu despre ce clauze este vorba, pentru că nu am acces la referat. Am dat telefon la Primărie şi nu îmi răspunde nimeni”, a spus Dorina Lazăr, pentru News.ro.
”Acum patru zile am primit o hârtie de la Primărie că îmi reconsfinţeşte contractul de muncă şi azi am primit că mi-l anulează”, a precizat ea.
Adevărul a intrat în posesia documentelor care atestă atât nota obţinută la evaluarea penntru postul de manager al Teatrului Odeon, cât şi a celor care o reconfirmă în funcţie şi apoi o destituie. Reconfirmarea poartă numărul de înregistrare 1092 şi este datată 17 august 2017. În acest document se arată că ”Având în vedere referatul Direcţiei Managementului Resurselor Umane nr 8102/1/08.08.2017 (...) începând cu data de 01.07 2017, doamna Teodora Lazăr se reîncadrează la Teatrul Odeon în funcţia de manager (director), nivel studii (S), gradul II”. Documentul este ştampilat şi semnat de Primarul General, Gabriela Firea şi avizat de Secretarul General al Muncipiului Bucureşti, Georgiana Zamfir.
Documentul prin care Dorinei Lazăr i se aduce la cunoştinţă încetarea contractului de management are numărul de înregistrare 1181 din data de 24 august 2017 şi în dreptul numelui Gabrielei Firea, Primarul General al Bucureştiului, apare o semnătură diferită, cel mai probabil a viceprimarului Aurelian Bădulescu.
În acest al doilea document este invocat Referatul de specialitate nr 8800/1/24.08.2017. „Ţinând cont de Referatul Direcţiei Cultură, Sport, Turism nr. 5435/5598/23.08.2017 (....) începând cu data prezentei, încetează Contractul de management nr. 41/18.12.2015, încheiat între Primarul General şi doamna Teodora Lazăr, manager (director) la Teatrul Odeon”. Cu aceeaşi dată, prevederile Dispoziţiei Primarului General nr. 2085/30.12.2015 îşi încetează aplicabilitatea.
În document se mai arată că decizia poate fi contestată în contencios administrativ, în termenele prevăzute de lege.
George Banu: ”E o palmă dată unei actriţe renumite şi unei directoare de teatru respectate”
O primă reacţie în urma acestei destituiri a venit din partea lui George Banu, preşedintele de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, care a transmis un mesaj de la Paris:
„Aflu cu stupoare despre demiterea brutală a Doamnei Dorina Lazăr, demitere care e o palmă dată unei actriţe renumite şi unei directoare de teatru respectate. Fără nicio discuţie prealabilă sau expertiză precisă, decizia arbitrară aminteşte de vremurile dictaturii de altădată, ale cărei practici speram să nu mai intervină în câmpul culturii române. Comportamentul adoptat faţă de Doamna Dorina Lazăr după demiterile efectuate în aceleaşi condiţii impuse domnilor Radu Boroianu sau Călin Stegerean nu poate decât să ne neliniştească profund. El se generalizează şi nu îl putem admite în contextul unei democraţii ale cărei legi de conduită trebue respectate şi nu regulat încălcate. Aceasta motivează revolta ce mi-o inspiră acest act”, precizează George Banu.
Criticul de teatru mai adaugă în mesajul său că „Lipsa de răspuns la alertele lansate de fiecare dată de către intelectuali care au apreciat contribuţia celor violent demişi confirmă în mod scandalos absenţa de dialog, pe care liderii politici actuali îl refuză şi anulează. Solidar cu prieteni şi artişti apropiaţi îl solicit ca bază de lucru într-o societate ce trebue să fie atentă la cultură ca la un mod indispensabil de ameliorare a condiţiei umane”.