UPDATE Medicul Gheorghe Burnei, după ce i s-a interzis să profeseze în spitalele de stat: „Am fost prezentat drept un monstru. Sunt nevinovat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chirurgul ortoped Gheorghe Burnei nu are voie să profeseze în spitalele de stat în urma unei decizii luată joi de Curtea de Apel Bucureşti. Iniţial, judecătorii Tribunalului Bucureşti i-au permis acestuia să se întoarcă în sala de operaţie, decizie care a pus pe jar colectivul secţiei pe care a condus-o până nu de mult şi care a ameninţat cu greva şi chiar cu demisia.

UPDATE „Pe 10 decembrie 2016, tot ce ştiam despre viaţă, prieteni, s-a răsturnat. Pe baza unui rechizitoriu prin de acuze am fost ridicat de mascaţi. Am fost prezentat drept un monstru care face experimente pe copii. De nouă luni viaţa mea a luat o turnură la care nu m-aş fi aşteptat. Nu am făcut decât să salvez vieţi, să aduc economii de milioane caselor de sănătate, să scutesc părinţii de datorii. Nu am avut niciodată o acuzaţie de malpraxis. Cazul Amirei este o făcătură.  În media, vorbele la adresa mea, sunt calomniitoare. 

Am încercat să profesez la spitale private, dar s-au pus presiuni şi au fost ameninţate şi nu au putut să mă primească. 

Sunt chiar colegii mei cei care m-au judecat înainte să o facă instanţa de judecată. Pentru mine aceşti oameni au fost ca şi copiii mei. Am renunţat la banii proprii de cercetare ca să îi ajut pe ei. Tot ce s-a făcut în clinica de ortopedie s-a făcut datorită eforturilor pe care le-am depus. Activitatea mea dura până la 10 noaptea”, a declarat medicul într-o conferinţă de presă. 

„Sunt nevinovat, pentru toţi am făcut ce am putut şi pe toţi i-am ajutat cât am putut”, a declarat medicul. Acesta a explicat că intervenţiile operatorii erau pregătite iar conducerea spitalului ştia de ele. 

„Nu ştiu acum ce voi face, dar mi se pare total nedrept să nu pot ajunge la Marie Curie. Acolo eu am făcut intervenţii operatorii pentru copiii din România. Din peste 20.000 de intervenţii operatorii, sunt vreo patru-cinci procese civile, restul au fost incitaţi să vorbească pentru a mă calomnia”, a completat Burnei. 

„Acuzaţiile că am folosit oase de vacă nu sunt adevărată. Noi aveam dreptul să facem transplant osos. Aveam dreptul să recoltăm oase şi să le ţinem trei zile”, a explicat Burnei. 

Gheorghe Burnei nu se poate întoarce în sala de operaţie

Profesorul Gheorghe Burnei nu se poate întoarce în sala de operaţie. Aşa au decis, joi, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Decizia luată de judecători este una definitivă şi vine la câteva zile după ce magistraţii de la Tribunalul Bucureşti i-au permis chirurgului ortoped să se reîntoarcă la Spitalul Marie Curie din Capitală. Totodată, acesta a rămas sub control judiciar pentru 60 de zile. 

„Menţine interdicţia impusă inculpatului de a nu exercita profesia sau de a nu desfăşura activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta în Spitalul Clinic de Urgenţe de Copii Marie Curie sau în altă unitate din sistemul public de sănătate”, se arată în decizia luată de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. 

„Nu înţeleg decizia luată azi ...şi nu este drept. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au admis, joi, contestaţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi au stabilit ca medicul Burnei să rămână cu interdicţia de a profesa, respectiv de a primi pacienţi şi de a efectua operaţii”, a scris chirurgul ortoped, joi, pe pagina de Facebook.

Ameninţările subalternilor

Sentinţa a venit la doar câteva zile de la protestele medicilor de pe Clinica de Ortopedie Pediatrică, secţie condusă de profesorul Gheorghe Burnei până acum câteva luni, care anunţau că nu sunt de acord ca doctorul să se întoarcă în spital. 

Aceştia au ameninţat, într-o scrisoare deschisă înaintată conducerii unităţii sanitare, transmisă ulterior comisiei de etică, faptul că intenţionează să facă grevă, să se mute pe alte secţii sau chiar să demisioneze din funcţie, dacă profesorul Burnei se reîntoarce în spital. 

„Profesorul Burnei  a condus discreţionar secţia de ortopedie, toate resursele umane şi materiale de care dispunea secţia erau folosite aproape în exclusivitate pentru propriii pacienţi, ceilalţi medici neprimind spaţiu în programul operator, acces la materiale şi aparatură”, susţin semnatarii documentului adresat conducerii Spitalului Marie Curie.

Ei mai spun că Burnei „şi-a folosit autoritatea în sensul obstrucţionării medicilor tineri în a efectua intervenţii chirurgicale prin care să îşi poată confirma nivelul de performanţă, în acest sens a întreţinut o atmosferă de timorare a medicilor, atmosferă în care adresa injurii nemotivate tuturor medicilor din secţie".

Prof. Burnei: „Nu am condiţionat actul medical”

Iniţial, judecătoarea Eugenia Voineag de la Tribunalul Bucureşti arăta în motivarea deciziei prin care îi permitea medicului să profeseze în orice unitate de stat, că interdicţia de a profesa nu se mai impune, având în vedere că mediatizarea cazului nu mai este la fel de intensă ca în urmă cu câteva luni. În ciuda motivării, specialişti din sistem, dar şi părinţi şi reprezentanţi ai societăţii civile, au susţinut că revenirea în spital a doctorului ar putea însemna mai puţini pacienţi pentru Clinica de Ortopedie. 

Pe de altă parte, medicul Gheorghe Burnei a arătat că nu a condiţionat niciodată actul medical, aşa cum susţin procurorii, şi că banii erau lăsaţi de pacienţi fără ştirea sa, astfel că sumele erau folosite pentru a cumpăra mâncare cadrelor medicale care îi erau alături în operaţii. 

A vrut să opereze în privat

Aceasta nu a fost singura încercare a chirurgului de a reveni în sala de operaţie. La mijlocul lunii iulie, fiul său, Cristian Burnei, a anunţat pe pagina sa de Facebook că cei care doresc îşi pot face programări la Clinica Gral Medical, unde profesorul Burnei urma să ofere consultaţii. La scurt timp după ce anunţul a fost publicat, mai mulţi părinţi s-au solidarizat pe internet, iar unui dintre patronii clinicii amintite, doctorul Robert Şerban, a explicat că a luat decizia de a nu mai colabora cu profesorul Burnei după ce iniţial confirmase că exista un acord de principiu încheiat între operatorul de servicii medicale private şi chirurgul ortoped.

Ce acuzaţii aduc procurorii 

Scandalul a pornit în luna decembrie când profesorul Gheorghe Burnei a fost reţinut şi ulterior plasat în arest la domiciliu. Procurorii l-au acuzat de 15 fapte de luare de mită, dar şi că a făcut experimente pe micuţii pacienţi. Potrivit procurorilor, Burnei ar fi făcut 20 de experimente pe copii, în care se folosea inclusiv de dispozitive medicale neomologate, confecţionate artizanal.

Anchetatorii mai susţin că Gheorghe Burnei preleva de la copiii pe care îi opera ţesut osos şi ligamente, fără a cere acordul părinţilor, şi le ţinea în condiţii improprii, în congelatorul unui frigider din unitatea sanitară, în care erau păstrate alimente şi băuturi alcoolice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite