Cum se îmbogăţeşte o bibliotecă: filipinezul care s-a dedicat răspândirii cărţilor în Manila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biblioteca din faţa casei lui Guanlao Foto BBC
Biblioteca din faţa casei lui Guanlao Foto BBC

Dacă ne-am scoate colecţia de cărţi în faţa casei ea ar dispărea, cel mai probabil, în câteva ore, aşa cum s-a întâmplat şi cu cărţile puse la dispoziţia călătorilor de la metroul bucureştean. Acestea, deşi erau legate cu lanţuri, au fost furate. Un bărbat din Manila, însă, care şi-a scos cărţile în faţa casei, a constatat cu surprindere că mica sa colecţie s-a îmbogăţit.

Hernando Guanlao are 60 de ani şi o mare pasiune: cărţile. După moartea părinţilor săi, în 2000, el şi-a dorit să le onoreze memoria într-un fel mai special şi astfel i-a venit ideea să transmită mai departe dragostea pentru cărţi, moştenită de la părinţii săi.

El şi-a scos în faţa casei din Manila colecţia de mai puţin de 100 de cărţi, pentru a vedea dacă cineva se arată interesat să le împrumute. Ideea este simplă: cititorii pot lua câte cărţi doresc, pentru cât timp vor şi chiar le pot păstra.

Surpriza cea mare a fost că oamenii nu numai că le împrumutau, ci atunci când le returnau mai adăugau la colecţia lui Guanlao şi alte cărţi personale.

Gualao sau Nanie, cum este poreclit, declară că nu cunoaşte numărul total al cărţilor aflate în posesia sa, adunate în cei 12 ani, dar BBC estimează numărul lor la circa 2.000 - 3.000. Şi este vorba numai despre cărţile aşezate în rafturi şi diferite casete de plastic în faţa casei, pentru că, odată ce intri în casă, dai peste multe alte cărţi aşezate oriunde au loc.

Chiar dacă biblioteca nu beneficiază de publicitate, în fiecare zi există filipinezi care împrumută cărţi de la Nanie. Mulţi locuitori susţin biblioteca donând saci cu cărţi, tocmai pentru că iubesc acest concept, filipinezii (în special cei cu venituri mici) având acces limitat la cărţi.

Printre aceşti locuitori se numără şi Celine: „Nu am fost în nicio bibliotecă publică, decât în cea naţională din Manila, care se află foarte departe“, a declarat ea pentru BBC.

Dacă ar dori să cumpere o carte, preţul mediu al acesteia ar fi de aproximativ de 300 de pesos (5,5 euro), iar cărţile importate, în special cele pentru copii, pot costa chiar dublu.

În plus, pentru a ajuta cele mai sărace comunităţi din Manila, Nanie nu aşteaptă ca ele să îl găsească, ci se duce el acolo cu bicicleta ticsită cu cărţi.

Gualao a început, de asemenea, să se extindă şi în afara Manilei. El i-a dăruit deja mai multe cărţi unui om care doreşte să înfiinţeze o asociaţie similară în Bicol, provincie aflată la o distanţă de 10 ore de mers cu maşina.

El mai ajută şi o prietenă care doreşte să înfiinţeze o bibliotecă într-o barcă şi intenţionează să călătorescă cu aceasta în jurul insulelor Sulu şi Basilian - zonă cunoscută mai degrabă pentru ascunzătorile rebelilor separatişti, decât pentru un exces de literatură.

„O carte nu-şi îndeplineşte scopul dacă o laşi într-un dulap sau o cutie. O carte ar trebui să fie folosită şi refolosită. Ea are viaţă, are un mesaj“, a declarat Nanie pentru BBC News.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite