CRONICĂ „Mariţa”, în regia lui Cristi Iftime, sau câte poveşti nostalgice pot încăpea într-o Dacie
0„Mariţa”, debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, apare în cinematografe pe 1 decembrie. Filmul, care spune povestea reîntregirii unei familii în jurul mesei, la ceas de sărbătoare, este simplu, plin de umor şi, după cum a mărturisit regizorul, străbătut de improvizaţii, insesizabile însă.
„Mariţa” este un film simplu în care poveştile unui tată (Adrian Titieni) domină întâlnirile cu toate celelalte personaje. Alături de fiul lui, Costi (Alexandru Potocean), porneşte în dacia sa veche, botezată Mariţa, pentru a se întâlni cu restul familiei.
Fiul său are probleme în propria relaţie aşa că se refugiază într-o seară de sărbătoare alături de familie, reunită după mult timp datorită lui, care îl aduce pe tată lângă ceilalţi.
La scena de la masă, când rămân doar bărbaţii- cei trei fii şi tatăl lor- spectatorul vede gradual cum aceştia se îmbată râzând la poveştile deocheate ale capului familiei.
Acesta este punctul în care Costi îi reproşază tatălui, printre pahare date peste cap, că se vedea cu alte femei în timp ce era încă însurat cu mama lor. Totuşi, lucrurile nu devin tragice, fraza apare natural şi este tratată la fel de natural: de către fraţi, cu o glumă, iar de către tată, cu deja celebra replică „mi-a plăcut viaţa”.
„Mariţa” nu este de povestit pentru că filmul lui Iftime excelează în ceea ce priveşte jocul actorilor şi atmosfera de familiaritate pe care o degajă.
Spectatorul află gradual încotro se îndreaptă Costi: mai întâi îi apare iubita, apoi doi prieteni apropiaţi, apoi tatăl şi soţia actuală a acestuia, iar în cele din urmă, întreaga familie adunată într-o seară, în jurul mesei.
A doua zi, membrii familiei o apucă fiecare pe drumul său. O scenă de o simplitate dureroasă, paradigmatică pentru situaţia în care se află mai ales femeile ale căror căsnicii sfârşesc în divorţ, este cea în care tatăl se duce spre dacia „Mariţa”, iar mama copiilor lui, femeia de care a divorţat de ani de zile, îl urmează cu naturaleţe, spre maşină. Strigată de copii, îşi conştientizează gestul şi aleargă spre maşina unuia dintre fii cu un zâmbet sfios.
„Mariţa” este povestea unei familii despărţite prin divorţ şi prin maturizarea copiilor care încearcă, la rândul lor, să îşi întemeieze fiecare, familia lui. Este povestea personajului interpretat de Titieni căruia i-au rămas acum doar poveştile hazlii cu cele peste 30 de femei pe care le-a vizitat în diverse sate şi oraşe, respectiv a lui Costi care realizează, după această reuniune de familie, că este timpul să se vadă cu iubita lui.
Filmul lui Iftime e ca o poveste pe care ţi-o spune cineva, curge lin şi, datorită simplităţii, spectatorul este imersat imediat în mijlocul întâlnirii cu familia lui Costi. Pe alocuri inconfortabil, dar per ansamblu plin de umor, cu o distribuţie foarte bună, „Mariţa” condensează în el hazul de necaz al românului.
„Mariţa“a câştigat marele premiu al juriului FEDEORA,, în secţiunea „East of West“ a Festivalului de Film de la Karlovy Vary. Această secţiune este dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea film, iar în cadrul programului competiţional sunt incluse producţii din Europa Centrală şi de Est, Balcani, Grecia, Turcia, dar şi din ţări ale fostului bloc sovietic.
Filmul îi are în distribuţie pe actorii Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Victoria Cociaş, Andrei Huţuleac, Bogdan Dumitrache, Ana Ciontea. Scenariul a fost scris de Anca Buja şi Cristi Iftime, director de imagine a fost Luchian Ciobanu, montajul a fost realizat de Dragoş Apetri, designer de costume — Alexandra Alma Ungureanu, machiaj — Maria Andreescu, scenografia — Mălina Ionescu, iar sunetul a fost semnat de Dan-Ştefan Rucăreanu, Alexandru Dumitru şi Florin Tăbăcaru. Producători sunt Ada Solomon şi Radu Stancu.