Corespondenţă de la Cannes. Prezenţe româneşti pe Croazetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Alexandra Lungu, alături de Monica Bellucci
Maria Alexandra Lungu, alături de Monica Bellucci

„Le Meraviglie”/„Minunea” a fost apariţia în distribuţie,  după un casting la care a fost aleasă din prima, a Mariei Alexandra Lungu, o fetiţă de origine română, care trăieşte în Italia şi joacă fără trac, aparent, lângă o vedetă internaţională şi hollywoodiană ca înfăţişare:Monica Bellucci.

Ne-am învăţat, de vreun deceniu, la orice Festival important, să fim, nu numai ultra prezenţi, ci să luăm  (ştiu , corect ar fi să nu ni le însuşim, cu toţii, ci doar să ne bucurăm de strădaniile compatrioţilor! ) şi cele mai râvnite premii.

Anul acesta am aflat de selecţia lui Radu Jude, la Quinzaine, cu „Trece şi prin perete”, (care deja a cucerit critica de aici cu „O umbră de nor”, de anul trecut, prin urmare e aşteptat cu şi mai mare nerăbdare),  cu Sofia (nu Coppola sau Loren), ci a lui, din „Toată lumea din familia noastră” şi actorul său fetiş, încă de la neuitatul „Lampa cu căciulă”: Gabriel Spahiu. 


A urmat anuţul cu seria din „Short film corner”, păstorită de câţeva vreme de Dan Burlac, după proiecţie fiind şi o bună ocazie de un drink (formularea nu-mi aparţine), la standul românesc, organizat de CNC şi ICR, şi unde s-au mai pus la cale, cu diplomaţie, nişte prezenţe româneşti, la Paris şi nu numai...
Apropo de Franţa, Radu Mihăileanu, care când a luat Cesarul, a amintit de ţara în care s-a născut şi s-a format ca artist-cineast, a fost, de astă dată, după Juriul ecumenic sau „Izvorul femeilor” în competiţie, un producător şi un strălucit co-scenarist la un documentar care a făcut furori, după numărul de ziarişti, care eram azi să luăm interviuri intervievaţilor din peliculă: „Caricaturiştii, infanteriştii democraţiei” despre soarta caricaturilor şi a autorilor lor, pe teme politice (un fel de Matty Aslan, atât cât se putea, cu multă ingeniozitate până în ’89, alături de neîntrecutul şi curajosul Mihai Stănescu sau Costel Pătrăşcanu, mai nou, chiar dacă nemenţionaţi, dar se poate face o urmare, sau ca la „Grace de Monaco”, o versiune pentru acasă!).

Plantu, de la „Le Monde” a fost un fel de călăuză într-o lume despre care nu ştim prea multe, şi pe care am descoperit-o în Danemarca, la ştiri, dar mai deloc nu eram la curent cu ce se întâmplă în China, Rusia, Venezuela, Palestina, Israel sau Algeria, şi care a creat un sindicat „Cartooning for peace”, (care chiar dacă la noi poate avea o conotaţie, mai de limbă de lemn, că sună ca lupta pentru pace), fiind doritor să descopere şi carcaturiste pe la noi, chiar dacă meseria asta n-ar trebui să împartă lumea pe sexe, religii sau alte categorii care presupun discriminări, fie ele şi pozitive.
„Le Meraviglie”/„Minunea” a fost apariţia în distribuţie,  după un casting la care a fost aleasă din prima, a Mariei Alexandra Lungu, o fetiţă de origine română, care trăieşte în Italia şi joacă fără trac, aparent, lângă o vedetă internaţională şi hollywoodiană ca înfăţişare :Monica Bellucci, care a fost alături de Maia Morgrnstern, în mult comentatul şi vizionatul „Patimile lui Hristos”! Aici copila e fiica unui apicultor şi din spusele regizoarei, Alice Rohrwacher, puteai jura că asta a făcut o viaţă întreagă!

În „Amour fou ” al Jessicăi Hausner (a nu se confunda cu varianta de început de an despre :Yves Saint Laurent), din Austria, alt nume de minoră, care a apărut şi la Haneke în „Panglica albă ”: Paraschiva Dragus (unde era şi sora ei, mai mare,Victoria).
Ar mai fi Bogdan Mirică, ales pentru Atelierul Cinefondation, (care are deja 15 ani, fiind înfiinţat de seniorul Gilles Jacob) cu proiectul său de lung metraj „Dogs”, care are şanse la o viitoare selecţie la Cannes, şi nu numai, sau „Execuţia”, în competiţia oficială  la scurt-metraje, semnat de Petra Szocs, care e născută la Cluj, dar are cetăţenie maghiară, şi mai ales un subiect original, bine lucrat şi cu mari şanse!
Şi evident Cristi Puiu, dar încă aşteptăm proiecţia, în amintirea primului război mondial, de la al cărui început, s-a scurs un secol, totul declanşându-se la Sarajevo, cu un asasinat. Acestui oraş greu încercat şi spre sfârşitul mileniului trecut, 13 regizori importanţi i-au dedicat o chintesenţă artistică, fiecare în stilul său.

Corespondeţa de la Cannes 2014 e prin sprijinul lui SILVA DARK.


 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite