Cantata “Carmina Burana” deschide stagiunea de la Sala Radio

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din cadrul unui spectacol de operă                                                                 FOTO Virgil Oprina
Imagine din cadrul unui spectacol de operă                                                                 FOTO Virgil Oprina

În concertul de deschidere a stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, cunoscuta cantată ”Carmina Burana” de Carl Orff va fi dirijată de principalul dirijor al orchestrei, Tiberiu Soare. Spectacolul va avea loc vineri, 12 octombrie, începând de la ora 19.00.

Din distribuţia celebrei cantate scenice “Carmina Burana” fac parte soprana Irina Iordăchescu, tenorul Robert Nagy, baritonul Iordache Basalic, Corul Academic Radio condus de Dan Mihai Goia şi Corul de Copii Radio. 

Istoria celebrei cantate ”Carmina Burana” începe printr-o întâmplare aparent banală: compozitorul Carl Orff a descoperit, într-un catalog de anticariat, o lucrare cu texte medievale. 

Orff s-a simţit atras de titlu şi, după ce a obţinut volumul, a realizat, pornind de la o selecţie a cântecelor şi versurilor cuprinse în volum, capodopera vieţii sale. 

De la prima sa audiţie, pe 8 iunie 1837, la Frankfurt am Main, şi până în prezent, ”Carmina Burana” este apreciată în aceeaşi măsură.

Invitata specială a serii de deschidere a stagiunii este pianista de talie internaţională LUIZA BORAC, ca solistă a “Concertului în do major pentru pian şi orchestră” de Mozart.

Tiberiu Soare a primit Premiul Criticii Muzicale

tiberiu soare

Tiberiu Soare este dirijor începând din anul 1999, lucrând alături de orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară, realizând turnee în Ungaria, Suedia, Bulgaria, Israel, China, Germania şi Elveţia. 

La pupitrul Orchestrei Naţionale Radio a realizat până acum numeroase concerte şi înregistrări, dintre care pot fi amintite cele două compact discuri cu soprana de origine română Teodora Gheorghiu şi violoncelista franceză Ophelie Galliard realizate în luna septembrie 2010 pentru casa de discuri Harmonia Mundi. 

De asemenea, a dirijat concertul de la Expoziţia Mondială Shanghai 2010, în compania soliştilor Alexandru Tomescu şi Horia Mihail şi s-a aflat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio în cadrul Festivalului Internaţional de la Varna, în 2011.

În 2003, a obţinut Premiul Criticii Muzicale pentru aportul său în cadrul proiectului „Traviata – 150 de ani”. În 2006, revista Actualitatea Muzicală i-a decernat Premiul pentru cea mai convingătoare prestaţie a unui tânăr interpret în urma activităţii sale din stagiunea precedentă. 

În 2011, dirijorului i-a fost acordat Premiul Uniunii Artiştilor Interpreţi din România în urma realizării premierei spectacolului "Oedipe", de George Enescu, la pupitrul orchestrei Operei Naţionale Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu", ediţia 2011.

Pianista Luiza Borac, premiantă a Concursului Internaţional ”George Enescu”

Pianista Luiza Borac, invitată specială în concertul din 12 octombrie, şi-a început studiile la Bucureşti, dar şi-a completat pregătirea muzicală la Conservatorul din Hanovra şi a urmat cursuri de măiestrie la Julliard School în New York, Academia de Vară din Salzburg precum şi la Como Foundation Piano. 

Participarea în diverse competiţii internaţionale i-a adus un palmares impresionant de premii, astfel s-a numărat printre câştigătorii Concursului Internaţional „George Enescu”, a obţinut premiile întâi la Concursul Viotti-Valsesia în Italia şi „Mendelssohn” din Germania, Medalia de argint la Concursul Internaţional de Pian „Gina Bachauer” în Salt Lake City, Premiul Oslo, Premiul Grieg şi Premiul Publicului la Concursul Internaţional de Pian „Grieg” de la Oslo, precum şi Premiul „East & West” pentru un recital de debut susţinut în New York, la Carnegie Hall.

 Anul 2007 i-a adus pianistei un alt premiu de anvergură, pentru cea mai bună înregistrare solo a anului în format CD, oferit de BBC.

A evoluat ca solistă alături de Orchestra Filarmonică din Olanda, Orchestra Filarmonică a Naţiunilor Unite, Orchestrele Radio din Bucureşti şi Köln, şi cu Orchestra Simfonică din Utah, susţinând recitaluri în prestigioase săli precum Carnegie Weill Hall, Steinway Hall (în New York şi Londra), Filarmonica din Köln, Concertgebouw Amsterdam, Ateneul Român din Bucureşti, Puccini Hall din Milano, Radio Hall din Hamburg, precum şi Liederhalle Stuttgart.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite