Biblia, carte de dragoste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai presus de credinţă, Sfânta Scriptură pune pe primul loc în ierarhia valorilor umane dragostea.

Când trebuie să vorbească despre dragoste, laureatul Premiului Nobel pentru Pace Shimon Peres spune o poveste evreiască: „Un rabin le-a pus o întrebare grea studenţilor săi: «Când se termină noaptea şi când începe ziua?». Un student exclamă: «Când poţi să faci de la distanţă diferenţa între capre şi oi. Atunci se termină noaptea». Un altul a spus: «Când poţi să faci diferenţa între un smochin şi un măslin. Atunci se ivesc zorile». Rabinul tăcea. Studenţii îl întrebară: «Dar tu ce crezi?». Rabinul mai tăcu puţin şi apoi le spuse: «Când întâlneşti o femeie albă sau neagră şi exclami soră!
Când întâlneşti un bărbat bogat sau sărac şi exclami frate. Atunci se termină noaptea şi începe ziua»".

Biblia e crudă, ca orice carte istorică. E plină de pagini în care noaptea pare că nu se mai termină şi ziua că nu mai începe. Oameni trecuţi prin sabie în numele credinţei - o plagă care nu s-a vindecat până azi. Dar tot Biblia ne spune, către final, că mai mare între toate este dragostea. Mai mare chiar şi decât credinţa.

De la dragostea lui Adam pentru Eva la dragostea din Cântarea Cântărilor lui Solomon, de la dragostea romantică la cea a bunului samaritean şi la dragostea divină. Nimeni nu ştie în ce registru să încadreze definiţia biblică a dragostei: capitolul 13 din întâia epistolă a lui Pavel către Corinteni. Pare a fi tot ce se poate spune despre acest cuvânt folosit azi până la pierderea sensului. Rămân deci acestea: credinţa, nădejdea şi dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea.

"Când întâlneşti un bărbat bogat sau sărac şi exclami «frate». Atunci se termină noaptea şi începe ziua.''
Shimon Peres laureat al Premiului Nobel pentru Pace



Comunicatul Patriarhiei

Astăzi, 10 aprilie 2012, cotidianul „Adevărul" a început să vândă împreună cu ziarul la toate punctele de difuzare a presei şi în librăriile proprii o ediţie revizuită a Bibliei traduse de Dumitru Cornilescu, apărută anul acesta (2012) la editura „Orizonturi" din Bucureşti.

Deoarece mai mulţi credincioşi ortodocşi au sesizat deja Patriarhia Română cu privire la faptul că au fost induşi în eroare de către cotidianul „Adevărul" prin oferirea spre vânzare a unei Biblii neoprotestante, solicităm acestei publicaţii ca în articolele promoţionale şi în spoturile publicitare să ofere informaţiile corecte despre ediţia Bibliei pe care o difuzează.

În acelaşi timp, îndemnăm clerul ortodox să informeze comunităţile de credincioşi despre faptul că Biblia vândută împreună cu ziarul „Adevărul" nu este ortodoxă şi conţine diferenţe majore de traducere faţă de textul oficial al Sfintei Scripturi a Bisericii Ortodoxe Române.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Comunicatul ziarului „Adevărul"

Referitor la comunicatul transmis presei astăzi de Patriarhia Română, cu privire la publicarea Bibliei împreună cu ziarul „Adevărul", conducerea trustului Adevărul Holding face următoarele precizări: Ziarul „Adevărul" recunoaşte şi respectă rolul Bisericii Ortodoxe Române şi, în consecinţă, nu doreşte să intre în polemici sau să ştirbească autoritatea Bisericii naţionale.

Ziarul „Adevărul" se adresează tuturor cetăţenilor români, indiferent de confesiune. În niciun material de presă sau promoţional, „Adevărul"  nu a pretins sau susţinut că Biblia care apare împreună cu ziarul este o versiune ortodoxă, catolică, neoprotestantă sau sinodală. Biblia e una singură.

info

Biblia care apare împreună cu ziarul „Adevărul" este Biblia creştină, aceeaşi pentru întreaga creştinătate, indiferent de confesiune. Din punctul nostru de vedere, ea se adresează tuturor creştinilor vorbitori de limbă română. Diferenţele de traducere şi interpretare - care apar inclusiv între ediţiile acceptate de BOR - le lăsăm pe seama bisericilor şi a teologilor.

 „Lucrarea nu conţine niciun fel de comentarii sau alte consideraţii şi reprezintă o traducere justă a formei originale a Bibliei. Ceea ce deosebeşte aceste confesiuni sunt interpretările pe care fiecare dintre ele le dă Bibliei. Lucrarea publicată de noi nu cuprinde niciun punct de vedere sau comentariu pe marginea textului Bibliei", precizează şi editura Orizonturi, deţinătorul drepturilor de traducere pentru ediţia apărută împreună cu ziarul „Adevărul".

În completarea acestor informaţii, precizăm că traducerea Cornilescu a fost considerată în epocă „net superioară oricărei alte traduceri, fiind prezentată într-o limbă suplă şi curgătoare, care lipseşte oricărei alte traduceri" (Alexandru Maianu. Viaţa şi lucrarea lui Dumitru Cornilescu). Pe această cale, urăm tuturor credincioşilor un Paşte fericit! Peter L. Imre Director General Adevărul Holding

Abonaţii nu rămân fără Biblie!

Cartea Sfântă distribuită împreună cu „Adevărul" se găseşte în continuare la punctele de difuzare a presei, la preţul de 19,99 lei. Întrucât interesul pentru procurarea Bibliei este enorm, „Adevărul" a luat măsuri pentru a le garanta abonaţilor săi că-şi pot procura Cartea Sfântă. Astfel, dacă nu reuşesc să cumpere Biblia de la chioşcurile de presă, abonaţii au posibilitatea de a o comanda la redacţie, pe baza talonului de mai jos. De aceeaşi şansă vor beneficia şi cititorii care, deşi acum nu sunt abonaţi la „Adevărul", se vor abona, până pe 20 aprilie 2012, pentru luna (lunile) următoare.

Cum să comanzi Cartea Sfântă

Completează talonul şi trimite-l pe adresa Şos. Fabrica de Glucoză 21, sector 2, Bucureşti, în atenţia departamentului „Abonamente", sau la adresa de e-mail abonamente@adevarulholding.ro însoţit de copia documentului de plată a abonamentului, şi îţi trimitem Biblia acasă. Costul Bibliei este de 18 lei, plus taxa poştală de 8,50 lei. Valoarea se va achita ramburs, la ridicarea coletului de la oficiul poştal de care aparţineţi. Informaţii la 0730.190.899 sau la abonamente@adevarulholding.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite