„Banditul Whisky” atacă România VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bence Szalay în „Banditul Whisky”                                                                                                                FOTO: cinemagia.ro
Bence Szalay în „Banditul Whisky”                                                                                                                FOTO: cinemagia.ro

Filmul „Banditul Whisky”/ „The Whisky Robber“, despre povestea banditului care  a jefuit 27 de bănci şi oficii poştale în Ungaria, strângând peste o jumătate de milion de dolari, intră vineri în cinematografele româneşti.

La sfârşitul anilor 1980 şi începutul anilor 1990, Attila Ambrus/ Banditul Whisky devenea un erou popular, un bandit aclamat de maghiari. Astăzi, povestea sa este spusă de regizorul Nimród Antal, care a muncit la scrierea scenariului timp de trei ani. Pentru acest demers, Antal l-a consultat pe adevăratul personaj, eliberat din închisoare în 2012, după 12 ani.

Un pahar de whisky, înainte de fiecare jaf

Personajul Attila Ambrus s-a născut în Miercurea Ciuc, în România comunistă, guvernată de Nicolae Ceauşescu. Fiind orfan de mamă şi abandonat de tată, a emigrat illegal, în Ungaria- călătorind sub un tren de marfă- unde a devenit portar pentru echipa de hochei din Budapesta. În cele din urmă, a ajuns un fel de Robin Hood, un veritabil erou popular: spărgător de bănci, cu numeroase jafuri armate la activ, păcălind în permanenţă autorităţile, dar fără să facă niciodată vărsare de sânge, după cum informează Mediafax. De asemenea, pentru a-şi face curaj, înainte de fiecare jaf,  se spune că obişnuia să bea câte un pahar de whisky, de unde i s-a tras şi porecla. După ce, la un moment dat a fost prins, a avut o evadare spectaculoasă şi fără precedent din sediul poliţiei, făcându-şi funie dintr-un cearşaf.

 „În Ungaria nimic nu funcţiona“

Filmul urmăreşte progresul unui lup singuratic, folosind arhetipurile clasice de western - al celui fără de lege şi al omului legii. Banditul Whiskey nu a vrut niciodată să fie un erou ,deşi mass-media l-a transformat într-unul.

„La începutul anilor 1990, aveam o situaţie al naibii de uşoară, căci în Ungaria nimic nu funcţiona. Practic alarmele şi camerele de observaţie erau prăfuite, nu mergeau. Fără doar şi poate, am contribuit şi eu, cu vârf şi îndesat, la perfecţionarea siguranţei în domeniul poliţiei, al băncilor şi al închisorilor. Fără îndoială, am contribuit şi eu la faptul că Ungaria este astăzi o ţară mult mai sigură din punctul de vedere al oamenilor cu eventuale intenţii criminale“, a declarat „eroul“ Attila Ambrus.

În film, rolul lui Ambrus este interpretat de debutantul Bence Szalay, iubita acestuia, Kata, este jucată de Piroska Moga (cunoscută pentru rolul din „Strangled“, de Arpad Sopsits), iar detectivul care anchetează cazul este întruchipat de Zoltan Schneider, cunoscut publicului român pentru partitura din producţia premiată cu Ursul de Aur în 2017 „On Body and Soul“.

Succes la public în Ungaria

Născut în Los Angeles, regizorul de origine maghiară Nimród Antal a devenit în 2003 un star, odată cu lansarea filmului său „Kontroll“, continuând cu mai multe producţii hollywoodiene, printre care şi „Predators“ (2010). „Banditul Whisky“ este primul său film maghiar după 14 ani.

 A avut proiecţii speciale la Festivalul de Film de la Varşovia şi la Festivalul de Film Internaţional de la Chicago. Filmul a fost lansat pe 22 noiembrie 2017 în Ungaria, unde a atras, în primul weekend, peste 65.000 de spectatori în cinematografe şi a surclasat superproducţia americană „Justice League“. Publicaţia franceză Cineuropa a scris despre producţia „Banditul Whisky“ că „este un film poliţist/de acţiune desăvârşit, cu un ritm rapid şi fluid, filmat într-o manieră elegantă, cu un erou charismatic, cu detalii de epocă şi cu o perspectivă uşor satirică asupra tranziţiei din Ungaria postcomunistă“.

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite