Al doilea volum al romanului "Fructele mâniei" se distribuie joi cu Adevărul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel de-al doilea volum al romanului „Fructele mâniei“, de John Steinbeck, care apare în colecţia „101 cărţi de citit într-o viaţă“, va fi distribuit joi împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 12,99 lei. Romanul e cum nu se poate mai actual în prezent, când omenirea se confruntă cu o nouă criză economică de dimensiunile celei din perioada interbelică.

Cartea continuă descrierea odiseii familiei americane Joad, aflată în drum spre „pământul făgăduinţei", California, în anii '30, ai Marii Crize economice. În acei ani, multe familii de fermieri ­şi-au pierdut pământurile şi au fost obligate să se deplaseze (cu automobilele personale din dotare! - Era Ford era deja în plin avânt) spre un trai mai bun.

Ulterior, politicile New Deal-ului, lansate de „prezidentul" Franklin Delano Roosevelt şi intrarea în efortul de război cu Axa, au pus capăt dezechilibrelor economice generate de Crahul bursei newyorkeze din 1928. Pe americani îi aştepta boomul economic din anii '50 şi o prelungită „poveste de dragoste" cu capitalismul, din care se vor trezi de-abia odată cu criza mecanismului financiar declanşată în 2008, când efectele perverse ale Erei Reagan au devenit pe deplin vizibile (conform scenariului documentat de Michael Moore în uluitorul său film din 2009).

Premiat cu Pulitzer şi Nobel

Romanul lui John Steinbeck (1902-1968) - publicat în 1939 şi distins cu prestigiosul Pulitzer un an mai târziu - a rămas peste ani ca o imortalizare a acelor momente dramatice din istoria Americii. A contribuit în parte şi ecranizarea cinematografică realizată „la cald", în 1940, de John Ford („patriarhul" necontestat al cinematografului american, regizor  al tuturor filmelor eroice posibile, deşi cu o remarcabilă subtilitate, dar şi al unei capodopere a crepusculului, care este „Toamna cheyennilor", în anii '60), având în rolul principal un actor american iconic precum Henry Fonda.

Reputaţia lui Steinbeck - autor al încă unei cărţi majore, romanul „La răsărit de Eden" (la rândul său editat de Adevărul Holding), ecranizat de Elia Kazan cu legendarul James Dean în rolul principal - a fost întărită de decernarea, în 1962, prestigioasei distincţii literare, Premiul Nobel, „pentru scrierile sale realiste şi imaginative, îmbinând un umor afectuos cu o observaţie socială ascuţită".

Corespondent de război

Născut la 27 februarie 1902, la Salinas, în comitatul Monterey, California, scriitorul american John Ernst Steinbeck a fost fiul unuia dintre pionierii regiunii şi al unei învăţătoare. Şcoala elementară şi liceul le-a urmat în orăşelul natal, după care s-a înscris la Universitatea din Stanford ca student special, deoarece trebuia să-şi finanţeze singur studiile.

Din acest motiv şi-a întrerupt adesea cursurile, făcând diferite munci ocazionale: lucrător de fermă, culegător de fructe, zugrav, muncitor constructor şi altele. După patru ani, fără să-şi termine studiile, a părăsit Universitatea, în frecventarea căreia a arătat o pasiune deosebită pentru biologie şi mai ales pentru biologia marină. Din Stanford a plecat la New York, unde a încercat să trăiască din scris ca gazetar. Nereuşind, s-a întors în California unde a lucrat ca laborant chimist, zidar şi muncitor agricol, pribegind din loc în loc.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Steinbeck a fost corespondent special în Europa al forţelor aeriene americane şi al ziarului „New York Herald ­Tribune". După război a continuat să publice romane şi scrieri cu caracter documentar sau de reportaj, încercând să repete succesul „Fructelor mâniei", dar fără să reuşească. Cu romanele „East of Eden" („La răsărit de Eden"), din 1952, şi apoi „The Winter of Our Discontent" („Iarna vrajbei noastre"), din 1961, o critică ascuţită a declinului valorilor societăţii americane, Steinbeck a câştigat o mai largă apreciere din partea cititorilor şi a criticii, iar în anul 1962, i-a fost decernat Premiul Nobel pentru literatură. Romancierul s-a stins la 20 decembrie 1968, în New York. Cartea distribuită mâine cu „Adevărul" este tradusă din engleză de Dumitru ­Mazilu şi este publicată în colaborare cu Editura RAO.  

INTRĂ AICI ÎN MAGAZINUL ONLINE AL ADEVARUL

Informaţii despre cărţi


Pentru orice informaţii ne puteţi contacta la:

Telefon: 021.407.76.38 sau 021.407.76.51 (de luni până vineri, între orele 9.00 şi 18.00) / Fax: 021.407.76.42

E-mail: carte@adevarul.ro

Abonamente cu cărţi

Ca să fii sigur că primeşti cartea în fiecare joi, abonează-te la „Adevărul", în formula „ziar + carte"!

Abonamentele se pot face:


Prin internet, cu plata online, la: www.adevarul.ro/abonamente/adevarul

Prin SMS: Trimite două SMS-uri cu textul „Biblioteca"la 7488 pentru a te abona la „Adevărul" (abonament pe o lună cu patru cărţi incluse)

Prin talonul din „Adevărul" (pagina 47) - completat şi expediat prin poştă (la OP 33, CP 143, Bucureşti) sau prin fax (la numărul 021.407.54.67)

Telefonic, la 021.407.54.64 sau 021.407.54.66

Prin e-mail, la următoarea adresă: abonamente@adevarulholding.ro

ATENŢIE!
Nu cumpăraţi cartea la suprapreţ! Fiţi alături de noi în demersul de eradicare a acestor practici lipsite de consideraţie faţă de munca noastră şi faţă de cititorii noştri, nu mai puţin importanţi. Nu încurajaţi specula!

Pentru sesizări sau informaţii suplimentare contactaţi-ne la: biblioteca@adevarul.ro; carte@adevarul.ro; reclamatii@adevarul.ro sau la tel: 021 407 76 38; 021 407 76 51.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite