Adevărul Live. Destinul unui disident controversat. Mai avem nevoie astăzi de Paul Goma?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Goma, fostul opozant faţă de regimul comunist, trăieşte în continuare în străinătate
Paul Goma, fostul opozant faţă de regimul comunist, trăieşte în continuare în străinătate

Lui Paul Goma nu-i lipsea nimic să devină unul dintre cei mai celebri şi mai admiraţi scriitori români contemporani. A fost unul dintre cei mai radicali disidenţi înainte de ’89. Astăzi, statutul său public rămâne unul controvesat. Mai avem nevoie de Paul Goma? Răspunde la această întrebare joi, de la 11.00, la Adevărul Live, Mariana Sipoş, autorarea volumului „Destinul unui disident: Paul Goma“.

Au trecut mai bine de 25 de ani de prăbuşirea, măcar formală, a regimului comunist şi vor mai trece. Există, încă din 2006, un document oficial, girat de cele mai importante instituţii ale statului, document care nu lasă loc prea multor dubii: comunismul a fost un regim ilegitim şi criminal. Totuşi, în percepţia celor mai mulţi dintre români, comunismul încă rămâne o soluţie pentru problemele contemporane.

Trebuie să acceptăm: pentru cei mai mulţi, în lipsa unei infrastructuri cuprinzătoare a administrării memoriei, comunismul va rămâne un tabu mental şi moral. Un altfel de tabu, în ce priveşte raporarea la trecut, rămâne şi astăzi calitatea de disident sau de opozant a multora dintre cei care s-au exprimat mai mult sau mai puţin public împotriva sistemului. Una dintre aceste persoane este Paul Goma.

mariana sipoş

Paul Goma a fost unul dintre cei mai radicali disidenţi înainte de ’89. După ’89, de la înălţimea autorităţii etice pe care i-a dat-o atitidinea sa, s-a manifestat ca un critic extrem de sever al contemporanilor săi. Practic, mai nimeni n-a scăpat de acuzaţiile sale. Paul Goma a împărţit, de mai mult ori, România în două tabere.

Joi, de la 11.00, la Adevărul Live, Mariana Sipoş, autoarea volumului „Destinul unui disident: Paul Goma“, vorbeşte despre felul în care unul dintre cei mai cunoscuţi disidenţi români rămâne în conştiinţa populară.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite