Cele mai simple metode de îmbunătăţire a memoriei: ce rol are consumul de grăsimi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O memorie bună depinde de sănătatea şi vitalitatea creierului. Deşi înrăutăţirea funcţionării acestuia intervine odată cu îmbătrânirea, nu este un factor inevitabil.

Memoria este o componentă critică a sănătăţii mintale. Cu toate că tinde să se destabilizeze odată cu vârsta, nu este un rezultat inevitabil al îmbătrânirii. Persoanele dispuse să-şi dedice suficient timp pentru consolidarea memoriei, pot evita confruntarea cu astfel de probleme, scrie lifehack.org.

Metode de îmbunătăţire a memoriei:

Dormi suficient

Un excelent mod de a menţine mintea sănătoasă este încercarea de a vă odihni cât mai bine. Privarea de somn poate împiedica progresul mintal, făcându-vă mintea mai lentă. Dormitul este o parte critică a procesului de consolidare a memoriei. Fară somn, amintirile sunt în imposibilitatea de consolidare  ajungând să uiţi o parte din experienţele sau lucrurile pe care le-ai învăţat. Oamenii de ştiintă cred că activitatea hipocampului şi neocortexului este critică în timpul somnului, acestea reluând evenimentele zilei şi stocându-le pentru o utilizare ulterioară.

Nu renunţa la consumul de grăsimi

Creierul este format într-un procent de 60% din grăsime, folosind zilnic 20% din calorii. Un regim alimentar echilibrat este bun pentru sănătate, dar este deosebit de important pentru creier - să aibă la dispoziţie necesarul de grăsimi sănătoase de care are nevoie pentru o funcţionare corectă.

Grăsimile sănătoase, cum ar fi grăsimile mononesaturate, protejează memoria. Acizii graşi Omega 3 sunt deosebit de importanţi pentru buna funcţionare a creierului, putând fi găsiţi în alimente precum peşte, seminţe de in sau chia, conopidă, fasole, nuci sau spirulină. Pe lângă menţinerea memoriei, consumul de grăsimi sănătoase ajută şi în lupta împotriva bolilor mintale, cum ar fi depresia şi tulburarea bipolară.

Ieşi cu prietenii şi socializează cât mai mult

Interacţiunile sociale ajută la combaterea bolilor mentale. Studiile au descoperit că socializarea are efecte la fel de puternice ca şi exerciţiile mentale în ceea ce priveşte stimularea creierului şi consolidarea memoriei. Mai mult, lipsa de socializare poate duce la depresie şi alte tulburări de sănătate mintală. O conversaţie vă oferă şansa de a face exerciţii de gândire când încercaţi să vă amintiţi ceva, activează logica, gândirea critică, conexiunile emoţionale şi consolidarea cunoştinţelor.  

Exerciţii regulate de stimulare a memoriei

Un excelent mod de a vă menţine memoria la standarde normale este utilizarea jocurilor logice. Nu vă feriţi de utilizarea puzzle-urilor, jocurilor de şah sau Monopoly. Sunt activităţi care ajută creierul şi menţine memoria. Creierul uman este extrem de maleabil, deci antrenarea acestui poate ajuta la prelungirea memoriei. A învăţa ceva cu adevărat provocator mintal este, de asemenea, un mod important de a-ţi ajuta memoria. Odată ce aţi ajuns la un anumit nivel de dificultate, trebuie să faceţi presiuni mintale pentru a trece la nivelul următor.

Nu uita de importanţa exerciţiilor fizice

Exerciţiile fizice sunt utile nu doar în păstrarea formei fizice, ci şi pentru memorie. Exerciţiile regulate de aerobic cresc dimensiunea hipocampusului, proces foarte important în dezvoltarea şi întreţinerea memoriei. Exerciţiile reduc inflamaţia şi stimulează factorii de creştere care ajută la dezvoltarea memoriei. Totodată, îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi oxigenarea creierului.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un procent estimat de 75,6 milioane de persoane vor fi diagnosticate cu demenţă până în 2030, iar 135,5 milioane până în 2050.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite