Cele mai frumoase biserici de vizitat de Paşte: lăcaşul sfânt din România descris ca „una dintre minunile lumii”
0Cele mai frumoase biserici de vizitat de Paşte. Dacă aveţi nevoie de sugestii pentru petrecerea minivacanţei prilejuite de sărbătorile pascale sau pur şi simplu pentru a merge la o biserică specială în sfânta noapte a Învierii, vă prezentăm câteva dintre cele mai frumoase biserici şi mănăstiri de vizitat de Paşte din România.
Cele mai frumoase biserici de vizitat de Paşte: Mănăstirea Cozia, ctitoria lui Mircea cel Bătrân
Situată în apropierea staţiunii vâlcene Călimăneşti, la aproximativ 20 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, mănăstirea cu hramul Sfânta Treime a fost ctitorită de Mircea cel Bătrân, la sfârşitul secolului al XIV-lea, fiind şi locul în care a fost înmormântat domnitorul Ţării Româneşti pe 4 februarie 1418. Mănăstirea Cozia este amplasată pe malul râului Olt şi este considerată una dintre cele mai frumoase mănăstiri din ţară. Aceasta are şi o fântână care-i poartă numele domnitorului Neagoe Basarab, în timpul domniei căruia (1512-1521) a fost construită şi, de asemenea, şi un pridvor în stil brâncovenesc construit în perioada domniei lui Constantin Brâncoveanu. Mănăstirea Cozia este un important loc de pelerinaj din ţară, fiind vizitată anual de sute de mii de persoane.

FOTO valceaturistica.ro
Cele mai frumoase biserici de vizitat de Paşte: Biserica Mănăstirii Curtea de Argeş
Distrusă în anul 1611 de armatele lui Gabriel Bathory şi restaurată de Matei Basarab, mănăstirea Curtea de Argeş a fost înalţată, posibil după cea din legenda Meşterului Manole, de Sf. Neagoe Basarab pe fundaţiile unui lăcaş mult mai vechi. Clericul sirian Paul de Alep, care a călătorit la mijlocul secolului al XVII-lea în Ţara Romaneasca şi Moldova, însoţindu-l pe patriarhul Macarie al Antiohiei, a apreciat în anul 1654 biserica Mănăstirii Curtea de Argeş drept „una din minunile lumii”. În 1793, Mănăstirea Curtea de Argeş a devenit, pentru o scurtă perioadă, sediu al Episcopiei Argeşului. Spre sfârşitul secolului al XIX-lea a fost refăcută în forma prezentă de către arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy. În faţa bisericii mănăstirii Curtea de Argeş se află un agheasmatar, iar în afara curţii mănăstirii fântâna legendarului meşter Manole.

FOTO ro.wikipedia.org
Cele mai frumoase biserici de vizitat de Paşte: Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi
Situată pe una dintre cele şapte coline ale Iaşului, Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi este unul dintre cele mai importante lăcaşuri de cult din ţara noastră. Şi aceasta nu doar prin prisma istoriei, biserica fiind jefuită de păgâni în anii 1650 şi 1686. De asemenea, există mitul că aurul care îmbrăca ornamentele exterioare ar fi fost furat de ruşi. Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi, important monument de arhitectură eclezială, a fost construită imediat după ce marele vornic Vasile Lupu a ajuns pe tronul Moldovei în anul 1634.
În chiliile de la Trei Ierarhi s-au petrecut evenimente de mare importanţă pentru educaţia şi cultura românească. În 1640, aici era instalată prima tipografie din Moldova, unde aveau să fie tiparite Cazania românească a Mitropolitului Varlaam, masivul său tratat despre cele Şapte Taine ale Bisericii, Răspunsul la Catehismul calvinesc, precum şi Pravila lui Vasile Lupu, prima antologie de legi a Moldovei.
Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, dăruite domnitorului Vasile Lupu drept răsplată pentru ajutorul generos pe care acesta îl oferise Patriarhiei Ecumenice, au fost aduse de la Constantinopol şi aşezate într-o nişă de marmură, împodobită cu pietre preţioase şi mozaicuri ilustrând viaţa Sfintei.

FOTO dan-marin.blogspot.com
Fiind zdruncinată din temelii de cutremurele din secolul al XVIII-lea şi de la începutul secolului al XIX-lea, lucrările de consolidare şi reparaţiile au venit abia după Războiul de Independenţă (1877-1878). Actualul aspect exterior al mănăstirii este rezultatul lucrărilor de restaurare (din anii 1882-1904) ale arhitectului Andre Lecomte de Nouy, acelaşi care s-a ocupat şi de Mănăstirea Curtea de Argeş. Multe piese deosebite, printre care şi scaune domneşti şi arhiereşti din bonz aurit, candelabre din bronz aurit, dar şi ornamentele exterioare, care combină elemente turceşti, arabe, georgiene, armene şi persane cu motive arhitecturale româneşti, o transform într-un punct de referinţă pe harta celor mai spectaculoase biserici din România.
Cele mai frumoase biserici de vizitat de Paşte: Biserica rotundă (Sfântul Spiridon) din Leţcani
Deosebindu-se îndeosebi prin forma ei rotundă şi prin arhitectura aparte, Biserica Sfântul Spiridon, aflată în localitatea Leţcani din judeţul Iaşi, se află la o distanţă de doar zece kilometri de oraşul Iaşi. Bisericuţa figurează pe lista monumentelor istorice ca fiind construită în anul 1802. Despre Biserica rotundă se mai ştie că a fost ridicată la sfârşitul secolului al XVIII-lea, de către marele logofăt Constantin Balş (1744-1828). Iniţial, biserica a fost închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.
Între anii 1914-1916, în urma luptelor din Primul Război Mondial, biserica a fost avariată. Au urmat o serie de lucrări de reparaţie: s-a refăcut tencuiala exterioară şi cea interioară; s-a aşezat o duşumea de lemn; s-a restaurat pictura de pe catapeteasmă; s-a reparat acoperişul cel vechi; s-a pictat în frescă (în anul 1936); s-a înlocuit total acoperişul bisericii. După cutremurul din anul 1940, biserica a fost iarăşi consolidată.

FOTO commons.wikimedia.org
Cele mai frumoase biserici de vizitat de Paşte: Mănăstirea Neamţ
Cel mai mare şi mai vechi aşezământ monahal din Moldova se află în judeţul Neamt, comuna Vânători-Neamţ. Realizată pe timpul lui Ştefan cel Mare, Mănăstirea Neamţ mai poartă numele de "Ierusalimul ordotoxiei române". În 1471, biserica a fost afectată de un cutremur, iar Ştefan cel Mare a construit o noua biserică lângă cea veche, cea din urmă fiind sfiinţită după izbânda de la Codrii Cosminului.

FOTO commons.wikimedia.org
Cele mai frumoase biserici de vizitat de Paşte: Mănăstirea Horezu
Lăcaşul de cult se află în patrimoniul UNESCO, fiind ctitoria din secolul al XVII-lea a lui Constantin Brâncoveanu. Mănăstirea Horezu şi-a căpătat denumirea după pasărea denumită în popor huhurez. Legenda mai spune că, de frica turcilor, meşterii care au ridicat mănăstirea lucrau doar noaptea, când cânta hururezu.

FOTO romanianmonasteries.org
Cele mai frumoase biserici de vizitat de Paşte: Bisericile pictate din Bucovina
Nordul Moldovei este renumit pentru nenumăratele lăcaşe de cult de o valoare spirituală inestimabilă, construite la sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul secolului al XVI-lea. De la începutul anilor `90 fac parte din patrimoniul cultural UNESCO. Bisericile pictate din Bucovina,cum sunt Arbore, Humor, Moldoviţa, Pătrăuţi, Probota, Suceava, Voroneţ şi Suceviţa sunt vizitate anual de mii de pelerini.

FOTO perfect-tour.com