Cel mai bătrân copac din lume are peste 9.500 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bradul are peste 9.500 de ani şi se află pe Muntele Fulufjalllet din Suedia/FOTO Alamy/Huffington Post
Bradul are peste 9.500 de ani şi se află pe Muntele Fulufjalllet din Suedia/FOTO Alamy/Huffington Post

Bătrânul Tjikko este numele celui mai bătrân brad din lume. Are 9.550 de ani şi se află pe Muntele Fulufjallet din Suedia, având doar 4,8 metri, un pitic în comparaţie cu „fraţii” lui mai tineri, care au peste 50 de metri înălţime.

Bătrânul Tijikko a început să se ridice din pământ într-o epocă în care Marea Britanie era lipită de continentul european printr-un pod de gheaţă, iar Scandivania are acoperită încă de gheţari. Singuraticul brad a fost redescoperit în anul 2004 de către geologul Leif Kullman, care l-a botezat Tijikko, după numele câinelui său care murise, scrie Huffington Post.

Cercetătorii au folosit apoi metoda de datare cu carbon radioactiv, pentru a afla vârsta copacului. Rădăcinile sale sunt chiar cu mii de ani mai bătrâne decât trunchiul care se vede la suprafaţă. Din cauza climei foarte aspre, bradul a rămas foarte mic şi a început să mai crească abia în urmă cu o sută de ani, spun geologii.

Trunchiul lui este foarte subţire şi strâmb şi are doar câteva crengi cu frunze, spre partea de sus a copacului. Tijikko l-a detronat pe Methusaleh, un pin din White Mountains, California, care deţinea până atunci recordul de cel mai bătrân copac din lume, având aproape 5.000 de ani.

Deşi Tijikko este considerat acum cel mai bătrân copac din lume, recordul absolut de vârstă este deţinut de pădurea Pando din Utah, care are între 80.000 şi 100.000 de ani.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite