Ce se află în spatele umorului denigrator sau sexist: adevăruri ascunse de expresia „este doar o glumă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce
se află în spatele glumeleor sexiste sau denigratoare. Foto Daily Mail
Ce se află în spatele glumeleor sexiste sau denigratoare. Foto Daily Mail

Oamenii de ştiinţă au descoperit că în spatele glumelor inofensive se ascund adevărate temeri de exteriorizare. Umorul denigrator sau sexist ascunde prejudecăţi ale oamenilor care se tem de condamnarea socială.

Majoritatea oamenilor sunt familiarizaţi cu gumele denigratoare sau sexiste, venite fie din partea prietenilor sau chiar a şefilor. Fiind atât de populare, oamenii de ştiinţă de la Universitateadin Carolina au decis să afle motivul pentru care oamenii le folosesc atât de des. Aceştia sugerează faptul ca unele persoane fac glume sexiste sau rasiste pentru că astfel au şansa de a-şi exprima prejudecăţile, atunci când nu au curajul să le spună în mod serios, temându-se de condamnarea socială.

Studiul spune că denigrările prin umor permite oamenilor să-şi exteriorizeze prejudecaţi care ar fi considerate inacceptabile de către majoritatea, fără teama de a fi mustraţi, putând fi ascunse în spatele scuzei de a fi "doar o glumă",  care nu trebuie să fie luată în serios. 

 Şi chiar dacă nu este cel mai grav lucru din lume, oamenii de ştiinţă consideră că glumele aparent inofensive pot schimba modul în care oamenii gândesc şi acţionează.

Alte studii au arătat, de asemenea, că atunci când oamenii fac sau aud glume adresate musulmanilor şi bărbaţilor homosexuali, tind să dezvolte idei preconcepute cu privire la aceştia, deşi până în acel moment aveau păreri diferite.

Oamenii care s-au dovedit a fi de acord cu glumele sexiste au fost mai toleranţi faţă de hărţuirea verbală la locul de muncă, însă în cazul în care glumele sunt făcute împotriva unor terorişti sau rasişti, aceasta nu afectează acţiunile oamenilor.

Psihologul Thomas E. Ford explică faptul că normele sociale acceptate pentru umorul sexist sau rasial tind să fie diferite în funcţie de individ. "Oamenii care fac glume sexiste se simt liberi să-şi exprime antagonismul lor, fără riscul de a încălca normele sociale şi a se confruntă cu dezaprobarea celorlalţi", a declarat specialistul pentru Daily Mail.

Grupurile sociale sunt vulnerabile la grade diferite, în funcţie de starea lor generală.  Unele persoane au o poziţie ciudată cu privire la glumele nepotrivite, pe care psihologii o numesc "acceptabilitate schimbătoare". Pentru aceste grupuri atitudinea se schimbă în funcţie de mediul în care se află, luând în considerare  prejudecăţile şi părerea oamenilor din jur.

Cercetătorii mai spun că dezvoltăm acelaşi simţ al umorului ca şi prietenii noştri atunci când suntem tineri, iar acest lucru ar putea ajuta la păstrarea unor prietenii de lungă durată.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite