Catalogul zonelor protejate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcurile, sursă de apă pentru o treime dintre zonele urbane
Parcurile, sursă de apă pentru o treime dintre zonele urbane

ONU se îndreaptă spre lumea virtuală în încercarea de a îmbunătăţi protecţia mediului înconjurător din lumea reală, notează BBC News.

Organizaţia a realizat site-ul protectedplanet.net, un catalog online al locurilor protejate, prin care se doreşte ca populaţia să devină mai conştientă de problemele cu care se confruntă planeta. Oamenii pot intra pe site şi pot vizita zone sălbatice şi locuri protejate mai puţin cunoscute, care, astfel, ajung în atenţia tuturor.

„Ne-am gândit că singura cale prin care putem face asta este să apelăm la publicul larg", declară pentru BBC, Charles Besancon, directorul programului. Oficialul speră ca accesările utilizatorilor de internet să genereze venituri care să permită actualizarea constantă a bazei de date.

Proiectul creeat de ONU cuprinde 150.000 de situri, zone protejate din întreaga lume, şi este bazat pe statistici ale guvernelor şi ale autorităţilor. Siteul protectedplanet.net oferă, totodată, legături virtuale către alte resurse şi baze de date online, precum hărţile Google, Wikipedia sau Panoramio.

Oficialii ONU susţin că zonele protejate sunt cele mai sigure pentru plante, animale şi ecosisteme. „Parcurile naţionale şi zonele protejate sunt importante pentru multiplele funcţii pe care le au - acestea furnizează apă potabilă pentru o treime din arealul urban agomerat de pe planetă. Acestea înmagazinează dioxid de carbon şi protejează speciile pe care de dispariţie", mai spune Besancon.

Enciclopedia virtuală realizată de ONU este utilă şi celor care caută, spre exemplu, o destinaţie pentru petrecerea concediului. Astfel, amatorii de călătorii pot vedea care sunt locurile care nu sunt incluse în traseele turistice. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite