Canicula arde la buzunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii alocă sume consistente de bani pentru a trece cu bine peste zilele caniculare.
Oamenii alocă sume consistente de bani pentru a trece cu bine peste zilele caniculare.

Oamenii alocă sume consistente de bani pentru a trece cu bine peste zilele caniculare. În această perioadă cresc cheltuielile cu lichidele, fructele şi legumele, apa curentă, electricitatea sau ieşirile de agrement.

Când temperaturile depăşesc 35 de grade Celsius la umbră, organismul uman este suprasolicitat şi are nevoie de condiţii speciale pentru a rezista. Problema este că aceste condiţii se creează, în general, cu bani, iar pentru a ne asigura că organismul nu suferă, trebuie mai întâi să sufere bugetul.

„Adevărul" a estimat că, într-o lună de vară extrem de călduroasă, cheltuielile suplimentare ale unei familii formate din trei membri - părinţi şi un copil - pot ajunge sau chiar depăşi nivelul unui salariu minim pe economie. 

Astfel, costurile cele mai mari le presupune hidratarea. „În zilele toride de vară, organismul este stresat termic şi, de aceea, este foarte important să ne hidratăm mai mult decât de obicei şi să consumăm cât mai multe fructe şi legume proaspete. În această perioadă este indicat consumul de apă oligominerală naturală, la care se poate adăuga puţină zeamă de lămâie, pentru a înlocui pierderile de lichide şi de minerale prin transpiraţie", explică prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Salatele, ideale în zilele fierbinţi

Ministerul Sănătăţii recomandă în această perioadă un consum zilnic de 1,5 - 2 litri de apă sau un pahar la fiecare 15 - 20 de minute. Presupunând că în familia luată drept etalon fiecare membru bea doi litri de apă plată pe zi, suma alocată doar pentru acest lucru ar fi de aproximativ 300 de lei. Dacă mai adăugăm o bere sau o sticlă de suc, totalul depăşeşte 500 de lei.
 
De asemenea, fructele şi legumele sunt deosebit de importante, în special cele care conţin o mare cantitate de apă, cum ar fi pepenii, prunele, roşiile sau castraveţii. La un consum mediu de un kilogram de legume (salatele sunt foarte indicate) şi o jumătate de kilogram de fructe pe zi de persoană, costul este între 200 şi 350 de lei, evident, în funcţie de legumele şi fructele alese. Dacă fiecare membru al familiei mănâncă şi o îngheţată o dată la trei zile, din buget se mai scad în jur de 90 de lei.

Delia Bucuşi (37 de ani), din Bucureşti, spune că, în lunile caniculare, cheluielile familiei cresc chiar şi cu 2.000 de lei. „Pe lângă cantităţile uriaşe de apă, sucuri, bere, legume şi fructe pe care le consumăm, există multe alte costuri suplimentare. De pildă, mergem mai des la ştrand sau dăm o fugă în weekend până la mare sau la munte. Aparatul de aer condiţionat merge non-stop şi facem duşuri din jumătate în jumătate de oră, deci şi facturile la curent şi apă curentă cresc simţitor", povesteşte Delia Bucuşi.

Aerul condiţionat, între lux şi necesitate

În zilele toride, când în apartament nu se mai poate respira, aerul condiţionat este o necesitate. Dar una costisitoare. Un aparat costă, în medie, 1.500 de lei şi consumă aproximativ 1,2 kilowaţi pe oră, în condiţiile în care el rămâne pornit aproximativ 8 ore zilnic. Pentru a afla cât ne costă pe lună aerul condiţionat, am luat în calcul factura de curent şi rata de amortizare a investiţiei, după achiziţionarea aparatului şi folosirea lui timp de 10 ani.

Reiese, astfel, o sumă de 165 de lei, din care 115 lei înseamnă consumul de electricitate, iar 50 de lei rata de amortizare a investiţiei. 

Varianta alternativă este un ventilator, care costă între 50 şi 400 de lei în funcţie de performanţă şi care consumă semnificativ mai puţin curent faţă de un aparat de aer condiţionat.

Excursiile, cele mai costisitoare

Pentru familiile care-şi permit, o ieşire la ştrand sau o miniexcursie la munte sau la mare sunt modalităţile ideale de a fugi din calea caniculei. Preţul unui tichet de intrare la ştrand variază de la 15 la 50 de lei, însă costul mediu pentru o zi de weekend este de 30 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii.

Dacă o astfel de familie merge la bazin la fiecare sfârşit de săptămână, va plăti 280 de lei pe lună, fără mâncare, băutură şi alte distracţii.

Cum e şi normal, la munte sau pe litoral cheltuielile sunt mult mai mari. Un minisejur de două nopţi ajunge la 500 de lei, din care numai cazarea la un hotel de 2 - 3 stele înseamnă 300 de lei, iar transportul 200 de lei.

“Aparatul de aer condiţionat merge non-stop şi facem duşuri din jumătate în jumătate de oră, deci şi facturile la curent şi apă curentă cresc simţitor."
Delia Bucuşi 37 de ani, Bucureşti

Economii în stil românesc

Românii se dovedesc inventivi şi în lupta cu canicula, găsind surse de răcoare gratuite sau care costă o nimica toată:

- acoperă geamurile cu folie de aluminiu sau staniol, pentru a bloca razele soarelui;
- fac curent în casă şi pun cearşafuri ude la ferestre, pentru a răcori locuinţa;
- în după-amiezile caniculare, stau cu orele în hipermarketuri, unde aerul condiţionat merge încontinuu. Valabil mai ales pentru pensionari, care au toată ziua liberă;
- în deplasările prin oraş, intră frecvent în farmaciile aflate la tot pasul şi se răcoresc cu un pahar de apă de la dozator. Care e gratis, spre deosebire de sucul de la chioşc.

Click pe poză pentru a mări.

info
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite