VIDEO Liechtenstein, între paradis fiscal şi „adevărata bijuterie”
0
Singura ţară din lume botezată după numele unui om care şi-a cumpărat cândva pământ, Liechtenstein este un fel de firmă de familie a prinţului aflat la conducere. Căci Alteţa sa, Hans Adam al II-lea, este şef al statului şi proprietar al unei bănci.
Am străbătut foarte repede capitala Vaduz, alergând cu maşina pe artera principală, oprind scurt la o benzinărie şi căutând apoi drumul către castelul prinţului conducător. Schloss Vaduz este cocoţat pe un deal chiar deasupra oraşului şi nu se vizitează, întrucât este locuit de familia princiară.
Din depărtare, construcţia din secolul al XII-lea pare ruptă din poveşti. De aproape, este gri şi destul de sumbră, ca şi vremea de care am avut parte cât am stat în
Liechtenstein. Însă vederea de care beneficiază locatarii săi cu sânge albastru este demenţială. Judecând după pozele din broşuri, interiorul pare mai degrabă cald şi rustic, decât grandios. Chiar şi candelabrele par modeste. Dar, probabil, doar par…
O creştere spectaculoasă
Aşa cum ştiţi, Liechtenstein are renumele de paradis fiscal. Ceea ce înseamnă că băncile nu percep taxe, nu încasează impozite, sau, dacă o fac, nu se observă. Familia Liechtenstein însăşi deţine una dintre băncile, LGT, care aduc micului stat resurse considerabile.

Prinţul Hans Adam al II-lea are o avere de aproximativ 7 miliarde de dolari, la care se adaugă moştenirea de 4 miliarde de dolari, clasându-se astfel printre cei mai bogaţi şefi de state, dar şi în fruntea monarhilor din Europa. Mai mult, el deţine o colecţie de artă impresionantă, care poate fi văzută la Muzeul Liechtenstein de la Viena. De ce Viena? Pentru că de acolo se trage familia Liechtenstein.
Practic, pământul pe care se află acum micul principat a fost cumpărat în 1699 de această familie bogată şi puternică de origine austriacă. Iar arta de a face bani a împrumutat-o şi celor 32.000 de locuitori ai ţării, care, culmea!, au prins-o de minune, ei producând câteva miliarde de franci elveţieni pe an. E o şmecherie, nu?
Adevărul este că decizia micului stat din Alpi de a reduce impozitele l-a ajutat să crească rapid în ultimii cincizeci de ani. Însă reputaţia de paradis fiscal a început să-i limiteze perspectivele. Aşa că, în urmă cu mai mulţi ani, Guvernul a propus reglementări bancare mai stricte şi a decis să atragă o gamă mai largă de oameni de afaceri şi turişti. Bazându-se pe dimensiunea foarte mică a principatului (este al patrulea din lume), pe prosperitatea lui şi pe drăgălăşenie, s-a creat noul brand care face referire la „adevărata bijuterie“. A fost lansat în 2004, iar de atunci Liechtenstein a intrat pe harta turismului.
O ţară scumpă
Trecând pe lângă primărie, am văzut o plăcuţă pe care era anunţat cu mândrie că Johann Wolfgangvon Goethe a trecut prin Vaduz, în drumul său spre Italia, şi, se pare, a şi înnoptat, pe 2 iunie 1788. Scurta sa şedere a fost transformată însă într-o oportunitate turistică, născându-se astfel programul „Vizitează Vaduz cu Goethe“. Mai exact, un traseu acompaniat de un ghid audio, pe care îl găseşti la Oficiul de Turism şi care te poartă prin Städtle, principala arteră a capitalei, cu vedere la Alpi, dar şi prin cartierele Mitteldorf şi Oberdorf.
Am intrat într-o cafenea dintr-o piaţă micuţă, care m-a întâmpinat cu râsete, muzică şi lumini primitoare, confortabile. Cei mai mulţi bărbaţi erau îmbrăcaţi în costum, iar femeile afişau o eleganţă destul de discretă. Era evident, deşi nu într-un mod obraznic, că mă aflam într-un oraş bogat.
Mulţi vizitatori pleacă după o oră sau două uşor dezamăgiţi. Liechtenstein nu este împărăţia medievală, micuţă şi drăguţă, la care s-au aşteptat. E mai degrabă o ţară modernă, scumpă.
Cei mai mulţi locuitori se duc în Austria să-şi facă cumpărăturile pentru că ştiu să facă şi să ţină de bani. Capitala nu este un centru cu viaţă de noapte, dar nu te duci în Alpi pentru cluburi şi discoteci. Te duci pentru că ajungi într-un loc verde şi înflorit, unde poţi petrece foarte plăcut câteva zile
City-break în Liechtenstein, de la 347 de euro
Un minisejur în Liechtenstein cu plecare pe 1 februarie costă de la 347 de euro de persoană pentru transport cu avionul pe ruta Bucureşti - Zürich – Bucureşti, taxe de aeroport, două nopţi de cazare cu mic dejun la Hotel Residence de două stele. Detalii pe www.besttourism.ro, tel. 031-226.33.25. Un sejur de şapte nopţi în Liechtenstein, în perioada 25 ianuarie – 1 februarie, costă de la 1.088 de dolari de persoană pentru transport cu avionul, taxe de aeroport şi cazare la Hotel Ruteli de trei stele din Zürich. Detalii pe www.expedia.com.
Preţuri
o sticlă de apă (2 l) – 0,74 euro
o bere în bar – 3,5 euro
un fel de mâncare principal – de la 17 euro
un meniu fast food – de la 5,4 euro
un pahar de suc – de la 3,3 euro
o cafea – de la 4 euro
o ciocolată – de la 2,5 euro
o cutie de lapte – 1,24 euro
un bilet de tren – 2,32 euro
cardul de transport în comun valabil şapte zile – 7,5 euro
o noapte de cazare la hotel – de la 45 de euro
vizita la Liechtenstein National Museum – 6,63 euro
biletul de intrare la Muzeul Liechtenstein al Artelor Fine – 10 euro
vizita la FIS Ski & Winter sports Museum – 5 euro
biletul la The Walser Museum din regiunea Triesenberg – 1,66 euro
turul Liechtenstein şi Heidiland din Zurich – de la 52,5 euro
un bilet la cinema – de la 14 euro
De neratat în Liechtenstein
Degustă vinurile din Liechtenstein într-un tur al Cramelor Prinţului din Vaduz.
Schiază iarna în munţii Alpi din Liechtenstein pentru că peisajele sunt uimitoare, iar pârtiile impecabile.
Poţi face ciclism în văi sau în zonele mai joase, pentru că în această ţară există 96 de kilometri de trasee speciale pe ambele maluri ale râului Rin.

Nu rata gastronomia din Liechtenstein cu accente elveţiene şi numerose influenţe austriece. Specialităţile cele mai savuroase sunt kaseknopfle (foto), nişte găluşte mici cu brânză, rosti, un fel complet din cartofi daţi prin răzătoare şi gratinaţi, fie la tigaie, fie la cuptor, sub forma unei clătite sau a unei chiftele, sau fondue, cu trei tipuri de caşcaval topit la foc, la care se adaugă vin alb, usturoi şi verdeaţă. Cea mai apreciată băutură este vinul roşu Vaduzer.
Festivalurile anuale, cum sunt Târgul Fermierilor, Bazarul de Vechituri şi tradiţionala petrecere de An Nou din districtul Städ.
Adevăratele atracţii din Liechtenstein
Oberland, Ţara de Sus a Liechtensteinului, care a fost proprietatea contelui de Vaduz. Oberland este formată din Vaduz şi cinci parohii supranumite de localnici comune: Planken, Schaan, Triesen, Triesenberg şi Balzers. Dacă iubeşti muntele şi aerul curat, aici te poţi bucura de Alpii Liechtenstein.
Planken, punctul principal de pornire în excursii spre zona Schwestern. De aici se aşterne în faţa ochilor o panoramă extrem de frumoasă a Văii Rinului şi a munţilor elveţieni, care se întind de la Pizol la Lacul Constance. O altă atracţie este şi Capela St. Joseph, cu copii ale vechilor pictori, dar şi o cruce de bronz înălţată de Georg Malin.
Shaan, o zonă în care arheologii au descoperit rămăşiţele unui fort roman, două coifuri romane din secolul I şi un scut decorativ alemanic din secolul al – VI-lea. Printre obiectivele turistice importante ale zonei se numără biserica în stil Romanesque, Centrul de Sport şi Sănătate de lângă pădure, cu o piscină interioară, băi publice şi teren de joacă pentru copii, precum şi Theater a Kirchplatz, un centru cultural important al regiunii unde poposesc, pentru a-şi etala talentul, artişti internaţionali.
Vaduz, capitala ţării, oferă turiştilor obiective turistice interesante ca Muzeul de Schi, Castelul Vaduz, o fortăreaţă medievală construită de conţii Werdenberg- Sargans în secolul al-XII-lea, Muzeul Timbrelor Poştale, Capela Sf. Ana, ridicată în Evul Mediu, cu altarul principal gotic târziu, Turnul rotund construit între 1529-1532, Colecţia de Artă a statului Liechtenstein, cu cele mai valoroase opere ale lui Rubens.
Mădălina Răcorean