Valea Zălanului, locul unde poți călca pe urmele Regelui Charles. Cât costă o noapte de cazare în Casa de Oaspeți a monarhului britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regele Charles al III-lea vizitează România în perioada 2 - 6 iunie, monarhul mărturisind că în țara noastră „s-a simțit întotdeauna acasă”. Acesta își petrece cea mai mare parte a vizitei private în Valea Zălanului, acolo unde deține o Casă de Oaspeți.

Regele Charles a ajuns în cursul serii de vineri, 2 iunie, în locul poveste care se ascunde în inima țării - Valea Zălanului (județul Covasna), unde deține o vastă proprietate. Aici, orice vizitator sau turist poate cunoaște o Românie autentică în care timpul curge altfel, gândurile parcă se așază mai lin și natura te primește în sânul ei, ajutându-te să te (re)găsești.

Așezarea istorică în care aproximativ 100 de suflete își trăiesc bucuriile și tristețile a devenit cunoscută odată cu vizitarea acesteia de către Regele Charles, pe vremea când era prinț moștenitor. Satul este o destinație ideală pentru cei care vor să se bucure de experiențe, de liniștea din natură, de istoria locurilor ce dăinuie prin activitățile și vocile localnicilor ce spun povești învăluite în magia veacurilor. Localnicii se îndeletnicesc cu meșteșuguri precum olăritul, sculptura, prelucrarea fierului, dar și cu agricultura și creșterea animalelor, menținând vii tradiții de sute de ani. În Valea Zălanului, modernismul a pierdut lupta cu tradiția și cu autenticitatea, iar vizitatorii sunt transportați într-o altfel de Românie – mai curată, mai liniștită, mai sinceră.

Tradiție de-a fir a păr

În Valea Zălanului se regăsește și Casa de Oaspeți a Regelui Charles, un ansamblu alcătuit din șapte camere duble (fiecare cu baie proprie) care pot fi închiriate de turiști, fiind administrat de contele Tibor Kálnoky. Complexul, vechi de peste 100 de ani, a trecut printr-un amplu proces de renovare, iar elementele tradiționale au fost recondiționate, unele dintre ele fiind vechi de zeci de ani. „Filosofia noastră de restaurare a arhitecturii de patrimoniu este caracterizată de cel mai mare respect pentru texturile și atmosfera clădirilor antice. Toate camerele au fost restaurate cu drag și mobilate cu antichități și textile autentice din Transilvania. Modul în care restaurăm casele părăsite abia se observă, mai degrabă s-ar părea că aceste clădiri au îmbătrânit ușor și treptat fără intervenții recente. Proprietatea nu trebuie văzută ca o stațiune de vacanță în stil «shabby chic», este autentică în armonia sa, iar oaspeții simt că stau într-o casă privată veche de secole“, se menționează pe site-ul zalan.transylvaniancastle.com, unde se pot face rezervări în această locație.

În fapt, toate camerele conțin doar mobilier autentic transilvănean, asemenea majorității materialelor textile care decorează încăperile. Turiștii pot închiria inclusiv Casa Prințului (Regelui), alcătuită din Camera Prințului, Camera Majordomului și Camera Mătușii Ida, primele două fiind și cele mai mari – între 20 și 25 de metri pătrați. De asemenea, în complex se mai regăsesc și alte două case, fiecare având două camere și o zonă exterioară amenajată pentru relaxare.

Oaspeții sunt îndemnați să se lase purtați de farmecul locului, de tradiție și de istorie, astfel că în cadrul complexului nu există televizor şi radio. În schimb, aceștia se pot bucura de o colecție de cărți, inclusiv ghiduri pentru drumeții în natură, și pot folosi binocluri pentru a urmări fauna sălbatică din împrejurimi (așa cum și Regelui Charles îi place să facă atunci când vizitează România). „Proprietatea se caracterizează prin bogata sa biodiversitate de plante, insecte, păsări, ciuperci și mamifere mari, inclusiv urși (care uneori traversează curtea din spate). Una dintre cele mai rare și mai spectaculoase orhidee din Europa, Lady Slipper (Cypripedium calceolus), dintre care un singur exemplar sălbatic a supraviețuit până în prezent în Marea Britanie, înflorește în pădurile văii în mai și în iunie“, se mai precizează pe site-ul zalan.transylvaniancastle.com.

O noapte de cazare în camera în care doarme Regele Charles în timpul vizitei private din România - Camera Prințului - costă între 150 de euro și 390 de euro, în funcție de serviciile incluse în pachetul ales (de la mic dejun inclus, la all inclusive), aceleași tarife fiind aplicate și pentru Camera Majordomului. Prețurile pentru o noapte petrecută în Camera Mătușii Ida variază între 120 și 360 de euro, iar pentru camerele din celelalte două case, între 140 și 380 de euro. 

(De)conectare

În fiecare zi a săptămânii există anumite tururi și activități organizate de gazde. Astfel, turiștii pot explora peștera care, conform legendei, stă la baza stabilirii populației săsești în Transilvania, pot culege flori și plante medicinale pe care le folosesc pentru crearea unor parfumuri, cosmetice sau ceaiuri în cadrul unor ateliere, își pot procura hrana pescuind în iazurile din apropiere sau pot merge cu trăsura explorând dealurile din împrejurimi, dar nu numai. De asemenea, marțea se organizează o serie de activități sub denumirea de „Pe urmele Regelui“, acesta fiind unul dintre itinerariile preferate ale Regelui Charles prin dealurile și pădurile din jurul Văii Zălanului. „Îi vei urma traseul prin GPS și vei întâlni multe flori rare pe care le poți identifica cu ușurință cu ajutorul unei aplicații botanice“, se mai menționează pe site-ul citat.

Totodată, chiar și în zilele ploioase, oaspeții se pot bucura de magia locului învățând să facă vestitul şi deliciosul Kürtős Kalács sau sculptând bastoane din ramuri de alun, pe care ulterior le pot păstra ca amintire, iar în timpul sezonului cald (mai-septembrie), oaspeții se pot bucura, contra cost, de o cină „al fresco“ (în natură). De asemenea, în sezonul rece, în funcție de condițiile meteo, gazdele oferă o serie de activități diverse precum: schi fond, plimbări cu rachete de zăpadă urmărind urmele lăsate de urși sau de lupi, plimbări cu sania trasă de cai pe dealurile din jur. „Regele Charles speră ca pensiunea sa să încurajeze mai mulți oameni să viziteze Transilvania și să promoveze în acest fel dezvoltarea durabilă“, se menționează pe site-ul citat.

Tot în Valea Zălanului, turiștii pot face o vizită la Muzeul Satului, situat într-o casă secuiască construită în 1896 din lemn și tencuită cu noroi, ce a fost restaurată prin materiale și metode tradiționale. Colecția etnografică găzduită de muzeu este una amplă și conține unelte și alte echipamente folosite de localnici cu zeci de ani în urmă. De asemenea, sunt expuse documente, scrisori de zestre, fotografii vechi, dar nu numai. „Cei interesați de istoria militară pot admira în muzeu mai multe fotografii militare, foi memoriale, echipamente și decorații“, se menționează pe site-ul oficial. În cadrul muzeului pot fi admirate și ţesăturile din Valea Zălanului, iar doritorii chiar pot încerca să țeasă datorită războiului de țesut funcțional instalat în clădire.

În căutarea liniștii, tradiției, propriilor rădăcini sau pur și simplu a deconectării de agitația urbană, turiștii români și străini vin an de an în aceste meleaguri desprinse din poveștile spuse de bunici și se lasă purtați de magia veacurilor trecute ce supraviețuiesc în inima țării.

Călătorii



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite